Skocz do zawartości

Zdjęcie

Pasy, umiejętności a zawody

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

budo_shooters
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Pasy, umiejętności a zawody

zwróćcie uwage, że jak na poziomie niebiskich pasów walka bardzo ciekawa... dużo technik - ciągła akcja ... moim zdaniem bardzo ładna walka... szkoda tylko, że nie zakończona techniką...

Twoje stwierdzenie "na poziomie niebieskich pasów" troche mnie ruszyło do pewnej refleksji.
Dawno na zawodach nie bylem i przyznam, ze bardzo mnie zdziwiła pewna rzecz. Widać, że zawodnicy/trenerzy nie dają pasów osobom, które mają umiejętności na wyższy stopień chyba tylko dlatego, zeby nie mogli wygrywać zawody w niskich kategoriach.
Przyczepiam się do tego "na poziomie" co słusznie napisałeś ale w Polsce raczej trzeba używać "w kategorii". To nie jest przytyk do Ciebie tylko refleksja.
Zobaczcie gościa który zwyciężył w
Białe pasy -76kg
1 Nowak Paweł – Strefa Walki
On już wygrał zawody w kategorii białych w 2009r.
Z wieloma zawodnikami jest podobnie w niebieskich czy purpurach.
To niestety jest niezdrowe i wiele osób zniechęca do zawodów szczególnie w niskich pasach.
Nie zmieni się to dopóki nie zmieni się zmieni się nasza mentalność.
Powinniśmy mieć powszechne przekonanie że np każdy zawodnik w niebieskich pasach jest lepszy w białych itd. to wtedy ci wygrani w białych tak by się "nie prężyli niezdrowo".
Już jest tylu zawodników, ze można pomijać dywizję białych w klasyfikacji druzynowej, nie dawać żadnych nagród, tylko dyplomy i koniec a cały splędor przerzucić na elitę.

Elita teraz jest tak samo traktowana ja białe pod tym względem więc po co startować w elicie?? Jak widzimy duzo większe "zaszczyty" ma wygrany w białych niż startujący w elicie czy purpurach!!!
Ot tak mnie naszło po oglądaniu ostatnich zawodów. Szkoda, ze tak się dziej bo ludzie się zniechęcają do startów w białych pasach przede wszystkim lub nie chcą pasa niebieskiego bo chcą powalczyć na zawodach. A w niebieskich (co są na poziomie purpur) to bez sensu wydawać 100-120 zł żeby poszarpać się góra te 6 min.
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

Re: Pasy, umiejętności a zawody
Ja swego czasu jak zająłem 2 miejsce na MP w białych pasach to pomimo, że wciąż z białym paskiem na biodrach to walczyłem w kolejnych zawodach już w niebieskich.... teraz jest to politycznie niepoprawne.. no to przynajmniej zmieniłem wagę.
  • 0

budo_hellfire
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2404 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dawno na zawodach nie bylem i przyznam, ze bardzo mnie zdziwiła pewna rzecz. Widać, że zawodnicy/trenerzy nie dają pasów osobom, które mają umiejętności na wyższy stopień chyba tylko dlatego, zeby nie mogli wygrywać zawody w niskich kategoriach.

Chyba raczej żeby mogli wygrywać zawody.

Zgadzam się, że po paru porządnych startach warto spróbować się w kategorii wyżej (w końcu na chwilę obecną można zgłaszać się do kategorii wyższych niż posiadany pas). Ale każdy przypadek jest trochę inny - może osoba, która podałeś wygrała w 2009 roku miała rok przerwy np. spowodowany kontuzją i wraca do formy. Więc przesunięcie czasowe może być usprawiedliwione. (Nie mam pojęcia - zgaduję co może być przyczyną, żeby być trochę "adwokatem diabła")

Trzeba też pamiętać, że ma jednego wyznacznika umiejętności zawodnika przechowywanego w Sevres. Chyba zwłaszcza w niebieskich pasach. O ile przeskok z białego na niebieski bywa dość szybki to w niektórych akademiach trzeba dość długo terminować, żeby dostać purpurę. A w kategorii startują zarówno osoby, które mają świeży niebieski pas jak i "stare matowe wygi". A piękno sportu jest w tym, że nie zawsze te świeże są skazane na przegraną.

W niektórych zawodach bez podziałów pasowych zdarza się, że niebieski odklepie purpurę chociaż logika nakazywałaby, żeby taka sytuacja nie miała miejsca. Czy to oznacza, że z miejsca powinien przeskoczyć wyżej? Moim zdaniem nie, bo mógł być to "lucky move" - zagapienie przeciwnika lub niewłaściwa taktyka.

Ale ogólnie zgoda, że jeżeli ktoś wymiótł w danym roku kategorię na większości zawodów, to nie musi podbudowywać się i ciągle startować w tej samej.

Także SoS - kiedy wyjazd do purpur? :wink:
  • 0

budo_bambucha
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 50 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dokladnie SoS,
musisz szybko wskoczyć na 76 purpury i zdetronizowac SmS
bo jeszcze chwile i ucieknie Ci do elity ;)
  • 0

budo_mags
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2359 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Już jest tylu zawodników, ze można pomijać dywizję białych w klasyfikacji druzynowej

to już chyba funkcjonuje...
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No obóz z Langhim jest w sierpniu więc mam nadzieje, że od nowego sezonu nie będę musiał w niebieskich 94 startować :) :)
  • 0

budo_toszi
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 242 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zgadzam się z schootersem i i resztą w tej kwestii...

wiele osób powinno mieć już dawno wyższe pasy i startować w wyższych dywizjach a nie spinać sie na podiach "niższych kategorii..."

chciałbym tez poruszczyc kwestie brązowych i czarnych pasów...
troche ich w polsce juz jest... na zawodach jednak mozna policzyć na paluszkach :cry:
(wiem ze kilku startuje, ale to garstka)
a szkoda bo milo bylo by popatrzec na walki najlepszych stopni w Polsce
  • 0

budo_shooters
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Hellfire dzięki za poprawienie mojej pomyłki.
Wspomniałem o Pawle Nowaku bo akurat jego 2 walki widziałem i ruszał się jak mocny niebieski pas/słaba purpura.
Pewnie Toshi ze lepiej byłoby jak by więcej ludzi walczyło w elicie. Miałemm dużą ochotę wystartować ale zabrakło czasu na przygotowania a obecnie bez przygotowania fizycznego nie ma co szukać na zawodach bo samemu można sobie krzywdę zrobić :)
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pamiętajcie tylko, że to co widzimy na zawodach a to co trener widzi nacodzień to dwie różne sprawy więc może nie zapędzajmy się z tym "już dawno powinni mieć".
  • 0

budo_shooters
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pewnie, ze to cos innego ale raczej w drugą stronę. Gorzej wypada się na zawodach niż w klubie. Nigdy nie jest odwrotnie, ze ktos ma świetną technikę na zawodach, kontrolę a w klubie przewraca się o własne nogi.
W klubie możesz pokazać cały swój arsenał notamiast na zawodach masz czas ograniczony i starasz sie pokazać swoje najlepsze strony oczywiście o ile przeciwnik pozwoli bo gdy przeciwnik narzuci swój styl to możesz nic nie pokazać ciekawego.
  • 0

budo_sos
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5566 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie o to chodzi. Chodzi o to, że na zawodach widzisz, że ktoś wygrywa no i super, fajnie ale nie widzisz jak wygrywa ani jaki poziom technik prezentuje nacodzień w klubie, czy czegoś się uczy czy stoi w miejscu od roku, widzisz tylko wyniki.
  • 0

budo_tremere
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 266 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Swoją drogą, może nie w pl, ale jest sporo osób któe trenują i 4-5 razy w tygodniu ale kompletnie nie mają parcia na zawody, z różnych powodów (czas, praca, lenistwo (nie chce się jechać) albo lęk przed kontuzją na zawodach, co rzadką rzeczą nie jest keidy zwycięzca może być tylko jeden) i Ci ludzie kulają się niekiedy ostro, ze stójki, z rzutami i wszystkim. Po prostu z założenia lub "tak wychodzi" że nie jeżdżą na zawody. Oni powinni dostawać pasy a jeśli tak to wg jakich kryteriów poza tym oficjalnym czasowym ?(choć znam takich którym to autentycznie wisi i więcej frajdy sprawia im odklepywanie niebieskich jak sami mają biały)
  • 0

budo_avatar88
  • Użytkownik
  • Pip
  • 27 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Moim zdaniem osoby nie jeżdżące na zawody, seminaria, sparingi międzyklubowe nigdy nie będą naprawdę dobrzy w bjj. Brak doświadczenia walki z osobą obcą, tego lekkiego zestresowania, kilku minut w których trzeba dać z siebie wszystko sprawia, że taki klubowicz nie jest "stu-procentowy" i moim zdaniem właśnie takie, nawet wysokie pasy, z bardzo dobrą techniką będą przegrywać z pasami niższymi, ale obitymi na zawodach.
Co do poziomu niektórych pasów to chyba zależy to od trenera. To on decyduje, a przynajmniej powinien czy dana osoba zasługuje na wyższy pas, czy jeszcze trzeba poczekać. I tu jest moim zdaniem problem -mam wrażenie, że wielu polskich trenerów podchodzi do tematu a'la "jeśli gość jest dobry to lepiej poczekać, niech zdobędzie kilka medali dla klubu", a później chłopacy naprawdę utalentowani siedzą po 3-4lata na niebieskim z toną medali.
  • 0

budo_mags
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2359 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pas musi mieć swoją wartość i trzeba na niego zapracować. pomijając jakieś skrajne przypadki przetrzymywania, wyniki zawodów międzynarodowych (mówię o zawodnikach startujących z sukcesami zarówno w kraju jak i za granicą na prestiżowych imprezach) pokazują, że polskie podejście do ich nadawania się sprawdza.
sytuacja, że pasy dostaje się co roku, w klubie jest się gwiazdą, na jakichś zagranicznych zawodach-krzakach nie wiadomo gdzie też, a na mocniej obsadzonych turniejach jest płacz i "on był pewnie przetrzymany dla medali" jest niefajna, prawda? lepiej trochę poczekać i dojrzeć do zmiany koloru :wink:
  • 0

budo_shooters
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

SOS ale ja nie napisałem, ze powinien miec niebieski bo wygrywa zawody tylko ze widzialem jak sie rusza. To mysle ze moge oceniac prowadzac klub bjj od 10 lat.
Calkowicie nie zgadzam sie z twierdzeniem ze "prawdziwy bjj" jest tylko gdy ktos walczy na zawodach. To sa zupelnie inne sprawy.
  • 0

budo_rafał420
  • Użytkownik
  • 8 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

sa kolesie na poziomie niebieskiego paska zawodow regionalnych i sa kolesie na poziomie niebieskiego paska z podium mundialu.

mysle ze osoba ktora w adulto robi blache w niebieskich na zawodach o b. wysokiej randze (mundial, pan ams) spokojnie poradzilaby sobie z naszymi krajowymi purpurami. czy to oznacza ze nie powinna startowac w niebieskich?
  • 0

budo_shooters
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Co to w ogole za myslenie. Niebieski to niebieski. świadczy o poziomie zaaansowania. Jezeli wygrywa z purpurami to znaczy ze powinien miec purpure.
Podział na pasy jest tylko po to zeby kolorowe sobie powalczyly jak sobie chca walczyc to jest sztuczny "umowny podział".
To nie to samo co podział na wagi czy na płeć.
Mówimy o nieprawidłowościach na polskiej scenie a oczywiscie na międzynarodowej scenie te "nieprawidłowości" są większe.
Jak ktoś jest taki dobry w niebieskich to niech walczy w purpurach i tak dalej.
Dla mnie tacy goscie to muszą mieć problemy w domu. Czuja się strasznie niedowartosciowani. To tak samo jak czarny pasek by sie cieszyl i chwali ze rozwala wszystkie biale, niebieskie i purpury w klubie.
  • 0

budo_rafał420
  • Użytkownik
  • 8 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

idac tym tropem, trzeba by zlikwidowac podzial na paski. to naturalne ze niebieski pas szykowany na wielkie imprezy, jest mocniejszy od reszty niebieskich pasow, bo na przyklad wygrywajac Worldsy udowadnia ze jest najlepszym niebieskim pasem na swiecie. czy to znaczy ze powinien dostac purpure zanim wystartuje bo juz jest "taki dobry" ? :roll:

do sceny polskiej mozna to zastosowac analogicznie. mamy tu mniejsza skale, ale imprezy nabieraja prestizu, zawodnicy sa coraz lepsi i jest ich coraz wiecej. chcesz czy nie, w kazdej dywizji pasow bedzie coraz trudniej zdobyc medal.
  • 0

budo_kogan
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1008 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No właśnie to mnie dziwi, bo myślałem, że w BJJ pasy się nadaje uznaniowo, za poziom reprezentowany.
  • 0

budo_jerz
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 3372 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Luta Livre

Napisano Ponad rok temu

Zależy od klubu chyba? U nas trener uznaje że pas Ci się należy i go dostajesz więc to co mówisz jest jak najbardziej prawdziwe.

Trenerzy w różnych klubach mają różne oczekiwania i wymagania więc w różnych klubach niebieski, purpurowy i cała reszta będzie na różnych poziomach.

Zresztą nie tylko w bjj jest tak moim zdaniem. Zawsze tak będzie jeśli jakiś podział na pasy w ogóle istnieje w danej dyscyplinie.

Myślę że często słyszymy sformułowanie mocny niebieski, czy mocna purpura i to nie zależy od tego w jakim klubie dany zawodnik trenuje.

Jak dla mnie nie ma co się tym przejmować i cały temat jak dla mnie jest mocno bez sensu :)

Pozdrawiam i życzę miłej dyskusji ;)
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024