zwróćcie uwage, że jak na poziomie niebiskich pasów walka bardzo ciekawa... dużo technik - ciągła akcja ... moim zdaniem bardzo ładna walka... szkoda tylko, że nie zakończona techniką...
Twoje stwierdzenie "na poziomie niebieskich pasów" troche mnie ruszyło do pewnej refleksji.
Dawno na zawodach nie bylem i przyznam, ze bardzo mnie zdziwiła pewna rzecz. Widać, że zawodnicy/trenerzy nie dają pasów osobom, które mają umiejętności na wyższy stopień chyba tylko dlatego, zeby nie mogli wygrywać zawody w niskich kategoriach.
Przyczepiam się do tego "na poziomie" co słusznie napisałeś ale w Polsce raczej trzeba używać "w kategorii". To nie jest przytyk do Ciebie tylko refleksja.
Zobaczcie gościa który zwyciężył w
Białe pasy -76kg
1 Nowak Paweł – Strefa Walki
On już wygrał zawody w kategorii białych w 2009r.
Z wieloma zawodnikami jest podobnie w niebieskich czy purpurach.
To niestety jest niezdrowe i wiele osób zniechęca do zawodów szczególnie w niskich pasach.
Nie zmieni się to dopóki nie zmieni się zmieni się nasza mentalność.
Powinniśmy mieć powszechne przekonanie że np każdy zawodnik w niebieskich pasach jest lepszy w białych itd. to wtedy ci wygrani w białych tak by się "nie prężyli niezdrowo".
Już jest tylu zawodników, ze można pomijać dywizję białych w klasyfikacji druzynowej, nie dawać żadnych nagród, tylko dyplomy i koniec a cały splędor przerzucić na elitę.
Elita teraz jest tak samo traktowana ja białe pod tym względem więc po co startować w elicie?? Jak widzimy duzo większe "zaszczyty" ma wygrany w białych niż startujący w elicie czy purpurach!!!
Ot tak mnie naszło po oglądaniu ostatnich zawodów. Szkoda, ze tak się dziej bo ludzie się zniechęcają do startów w białych pasach przede wszystkim lub nie chcą pasa niebieskiego bo chcą powalczyć na zawodach. A w niebieskich (co są na poziomie purpur) to bez sensu wydawać 100-120 zł żeby poszarpać się góra te 6 min.