Niski index glikemiczny a kalorie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
indeks glikemiczny odnosi sie do szybkosci uwalniania glukozy do krwi z danego produktu, a nie do kalorii, a synteza tluszczow w naszym organizmie zalezy od samej ilosci weglowodanow ktore w nadmiarze sa wlasnie syntetyzowane. a wiec na moje oko to indeks moze miec wplyw na tkanke tluszczowa w krótkim okresie, natomiast w dlugim okresie to bezwzgledny bilans kalorii decyduje
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mozna wiec uznac ze kolezanka przegrala zaklad :twisted:
zdjecie jej cyców !
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Indeks glikemiczny oznacza to jak szybko wyzwalana jest energia z weglowodanow - jak cos ma bardzo wysokie indeks to daje energie blyskawicznie (dobre np. do jedzenia podczas wzmozonego wysilku - wspinaczek, maratonow). Jak ma niski to wyzwala ja stopniowo co pozwala kontrolowac glod (wazne dla osob odchudzajacych sie).
Napisano Ponad rok temu
Od indeksu glikemicznego do wyzwalania energii droga jest dość daleka.Indeks glikemiczny oznacza to jak szybko wyzwalana jest energia z weglowodanow
Bezpośrednio indeks glikemiczny wskazuje stopień spadku poziomu glukozy we krwi po spożyciu danego produktu. Spadek ten jest oczywiście powiązany z ilością insuliny we krwi, więc pośrednio przekłada się na transport glukozy we krwi. Jest wiele czynników, które wpływają na to, czy i dokąd ta glukoza zostanie przetransportowana, i kiedy zostanie przetworzona na energię.
Indeks glikemiczny jest fetyszem w niektórych dietach, właśnie ze względu na obserwację, że duże zmiany poziomu insuliny we krwi są powiązane z otyłością, więc przez stabilizację i zmniejszanie tych wyrzutów insuliny można walczyć z otyłością. Na pewno olbrzymią zaletą tego indeksu jest łatwość stosowania, i dzięki temu względna skuteczność tych diet.
Napisano Ponad rok temu
.Indeks glikemiczny oznacza to jak szybko wyzwalana jest energia z weglowodanow - jak cos ma bardzo wysokie indeks to daje energie blyskawicznie (dobre np. do jedzenia podczas wzmozonego wysilku - wspinaczek, maratonow). Jak ma niski to wyzwala ja stopniowo co pozwala kontrolowac glod (wazne dla osob odchudzajacych sie).
Poprawcie mnie jeśli się mylę,ale energia pobrana z cukrów zazwyczaj działa tylko chwilowo, żeby np. dać kopa, ale tak samo szybko ta energia spada?
Napisano Ponad rok temu
Zależy czy mówimy o cukrach prostych czy złożonych oraz od IG. Cukry złożone wpierw muszą zostać rozłożone na cukry proste które dopiero mogą zostać wykorzystane, co wymaga czasu. Cukry proste są kolejno odłączane od łańcucha np. skrobi i wchłaniane w określonym czasie. Cukry proste są od razu dostępnym źródłem energii. Indeks glikemiczny oznacza wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Podwyższony poziom cukru we krwi pobudza organizm do intensywnego wydzielania insuliny która transportuje cukier z krwi do komórek.Poprawcie mnie jeśli się mylę,ale energia pobrana z cukrów zazwyczaj działa tylko chwilowo, żeby np. dać kopa, ale tak samo szybko ta energia spada?
Napisano Ponad rok temu
Zastanówcie się co to znaczy, że 100 gram "x" ma "y" kalorii. Czy to znaczy, że Ty, Ja i Ona po spożyciu 100 gram "x" dysponujemy "y" kaloriami energii?
Diety posługujące się indeksem glikemicznym zazwyczaj czynią takie małe założenie, że w zależności od tego czym jest "x", co jemy przed i po "x", a także od wielu innych czynników takich jak: płeć, wiek, uwarunkowania genetyczne, poziom aktywności, pora dnia, a nawet nastrój mają wpływ na to w jakim stopniu pokarm będzie przyswojony i w jakim stopniu ta energia zostanie zużyta lub zmagazynowana.
Wartość "y" jest wartością określaną empirycznie, składa się na nią wynik badania w kalorymetrze oraz korekta przyswajalności, której wartość jest uśredniona dla danej populacji. Dlatego układanie diety pod kątem liczby kalorii bez przyjmowania dodatkowych założeń jest absolutnie chybione.
Problemy z odchudzaniem to jest osobna sprawa i w większości przypadków wiąże się z zaburzeniami odżywiania, chociaż istnieje pewien margines populacji, który z powodów wymienionych powyżej może spożywać posiłki o wyraźnym deficycie kalorycznym, a i tak będą przybierać na wadze.
Znajomość indeksów to kluczowa sprawa jeśli chcemy schudnąć, problem w tym, że on jest względny, zmienia się i będzie się zmieniał. Ponadto bardzo łatwo jest indeks zafałszować, ze względu na technologię przetwarzania żywności - wydaje nam się, że odżywiamy się zdrowo ale tylko nam się tak wydaje.
Ile jest cukru w cukrze?
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kto zna angielski?
- Ponad rok temu
-
afty
- Ponad rok temu
-
Sporo kasy do spożytkowania na suplementy, pytanie
- Ponad rok temu
-
Fitmax WakeUp
- Ponad rok temu
-
Ciekawostka do rozszyfrowania
- Ponad rok temu
-
Dobór odżywki pomoc
- Ponad rok temu
-
sandbag-jak zrobic
- Ponad rok temu
-
liny żeglarskie i indian club
- Ponad rok temu
-
Rozciąganie do wysokich kopnięć
- Ponad rok temu
-
met-rx size up
- Ponad rok temu