jak mam zaczać :)
Napisano Ponad rok temu
kurde trening dopiero w poniedzialek, a ja juz wczoraj se miejsca nie moglem znalesc
Napisano Ponad rok temu
Zaraz zaczniesz kulac sie na swoich matach z uczniami, potezalozysz niebieski pasek i sie zaaacznie.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jest moze pare nowych cwiczen, ale ogolnie klasyka
sparingi juz wprowadzilem wczesniej, wiec bez nowosci w tej kwesti
no ale odpowiem na to pytanie za pare miesiecy, jak juz cos bede wiedzial
a niebieski pasek to chyba nie tak szybko, widze jak malo umiem w porownaniu do reszty a tam chyba nikt nie ma paska...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak to jakie? Wszystkie!Mnie zaś interesowałoby jakie metody treningowe z bjj Smail włączyłby do aikido.
W aikido w ogóle nie stosuje się metod treningowych. Jeżeli za metodę treningową przyjąć sposób prowadzenia pracy szkoleniowej, mający na celu uzyskanie optymalnych efektów treningowych. Bo w aikido nie definiuje się celów ( celem jest trening sam w sobie ) ani efektów.
Instruktorzy aikido, a w szczególności japońscy shihani nie wiedzą co to metoda ciągła jednostajna, ciągła zmienna, powtórzeniowa, interwałowa oraz zmienna. Nie rozróżniają metod treningowych od metod nauczania.
To co jest nieuniknione podczas trenowania dwóch sztuk walki, aikido i BJJ, to zmiana samych technik aikido ( w drugą stronę to nie działa ) tak, by można je było wykonać bez tresowania uke i wmawiania mu, że musi się "zachowywać optymalnie". :wink:
Pierwsze co wyjdzie samo, to kolano na brzuchu przy takich technikach jak kote gaeshi, irimi nage, koshi nage, itd.
Drugie, to sposób kontroli ręki sposobem 2 na 1 i stosowanie przeprowadzek w stójce. Wizualnie są to drobne zmiany, nie mające wpływu na tożsamość aikido jako sztuki walki, merytorycznie zaś - to zmiany o kolosalnym znaczeniu. Dla mnie oczywiście.
Napisano Ponad rok temu
niedawno, że tak powiem w delegacji (półrocznej) spotkałem Piotra z Opola (może masz przyjemność z nim się kulać) i w życiu nie dostawałem takich batów i nie miałem takiej progresji, po 1,5 miecha typy z jj i 110kg (ja 76 wtedy i w dodatku stójkowicz) już klepały :-)
co do kondychy to chyba z boksu się nie przekłada bo ćwiczac z Piotrem przy boksie ON spływał i sechł na ziemi a ja odwrotnie (próbowaliśmy się uczyć nawzajem)
i na koniec komentarz jednego z kolesi próbujacych troszkę ćwiczyć z nami: o kurwa dziadek Bruce skrzyzowany z TongPo tak wygląda Piotruś 8) znacie?
Napisano Ponad rok temu
no wczoraj i dzisiajw koncu cos lekko zaczelo wychodzic, ba nawet raz udalo mi sie wyjsc z jakiejs pozycji
moze cos ze mnie bedzie
Napisano Ponad rok temu
czarna choroba zaraźliwa choroba
Napisano Ponad rok temu
To mi wychodziło, kiedy jeszcze nie wiedziałem, co to kolano na brzuchu.Pierwsze co wyjdzie samo, to kolano na brzuchu przy takich technikach jak kote gaeshi, irimi nage, koshi nage, itd.
Kurde, dobrze prawisz. I kote gaeshi, i irimi nage możnaby spokojnie wykonać z 2 na 1, zależnie od chwytu za nadgarstek, przy czym w kote gashi przeciwnik sam by pomógł, próbując się uwolinić i ustawić do nas przodem.Drugie, to sposób kontroli ręki sposobem 2 na 1 i stosowanie przeprowadzek w stójce. Wizualnie są to drobne zmiany, nie mające wpływu na tożsamość aikido jako sztuki walki, merytorycznie zaś - to zmiany o kolosalnym znaczeniu. Dla mnie oczywiście.
Zaproś Smaila i Randalla i nazwijcie swój system Brazylijskie Aikido albo Brazylijskie Aiki-Jitsu.
Napisano Ponad rok temu
ale w naszym przypadku, to by bylo polsko-brazylijskie japonskie aikido
Napisano Ponad rok temu
Smail's Wroclaw Aikijitsu Team
Napisano Ponad rok temu
Już dawno istnieje brazylijskie aikido/aikijujutsu. Bardzo rozbudowany system nie mający chyba odpowiednika na świecie, nawiązujący do tradycji wojennych Japonii, ale też z podejściem nowoczesnym. Nazywa się Kaze-no-ryu Ogawa-ha ( szkoła wiatru rodziny Ogawa ). Jego liderem jest Jordan Augusto facet o nieprzeciętnie różnorodnych zainteresowaniach, talentach i umiejętnościach. Tutaj macie ich stronę internetową:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
...a tutaj jeden z filmów z ich bardzo bogatego działu DOWNLOAD:
P.S. I jeszcze fragment dokumentu o tej szkole, z którego łatwo poznać, że jest z Brazylii ( tak od 1:00):
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Akahige napisał:
P.S. I jeszcze fragment dokumentu o tej szkole, z którego łatwo poznać, że jest z Brazylii ( tak od 1:00):
a ta technika od 2:36 - 2:44 to ma jakies realne zastosowanie?
czy to następna bzdura na którą żaden "aikidoka" nie będzie potrafił odpowiedzieć?
Napisano Ponad rok temu
no ok ale nie ma brazilian w nazwie i nie układa się w SWAT więc jak dla mnie to nieskuteczna lipaPanowie,
Już dawno istnieje brazylijskie aikido/aikijujutsu. Bardzo rozbudowany system nie mający chyba odpowiednika na świecie, nawiązujący do tradycji wojennych Japonii, ale też z podejściem nowoczesnym. Nazywa się Kaze-no-ryu Ogawa-ha ( szkoła wiatru rodziny Ogawa ). Jego liderem jest Jordan Augusto facet o nieprzeciętnie różnorodnych zainteresowaniach, talentach i umiejętnościach. Tutaj macie ich stronę internetową:
...a tutaj jeden z filmów z ich bardzo bogatego działu DOWNLOAD:
:wink:
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o to unieruchomienie bez użycia rąk na końcu? To są techniki przygotowujące do wiązania przeciwnika sznurem ( hojo-jutsu ) te zaś są częścią torite i taiho-jutsu czyli technik obezwładniania lub technik policyjnych. Miały więc realne zastosowanie, niektóre mają zastosowanie współcześnie ( do kajdankowania ) inne są dzisiaj równie praktyczne jak szermierka na szpady albo rzut oszczepem. :-)a ta technika od 2:36 - 2:44 to ma jakies realne zastosowanie?
Ale stowarzyszenie które sobie założyli nazywa się Sociedade Brasileira de Bugei, więc ja bym to uznał. :wink:no ok ale nie ma brazilian w nazwie i nie układa się w SWAT więc jak dla mnie to nieskuteczna lipa
Napisano Ponad rok temu
fajnie mi tu wymyslacie, moze jakis konkurs rozpisze
Szkole wiatru znam ( z neta) ale zapomnialem o nich jakos
swoja droga fajnie to wyglada, taka tradycyjna japonia po brazylisku
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
That's some sick stuff right there.
- Ponad rok temu
-
Carlson Gracie Junior BJJ seminar in Wroclaw