a gdzie tu jest charakterystyczna dla bjj kontrola? chyba, że to zostało zrobione specjalnie na pokaz, wtedy w sumie może i tak.P.S. I jeszcze fragment dokumentu o tej szkole, z którego łatwo poznać, że jest z Brazylii ( tak od 1:00):
:wink:
jak mam zaczać :)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Chodzi o to unieruchomienie bez użycia rąk na końcu?
Chodzi mi dokladnie o ten motyw jak jeden z gosci lezy na brzuchu i trzyma ręce na biodrach tego drugiego stojącego gościa. To jest owe unieruchomienie?
To są techniki przygotowujące do wiązania przeciwnika sznurem
Fetysz to część treningu aikido?
Napisano Ponad rok temu
To nie jest "czyste" aikido tylko koryu bujutsu. W nim zawiera się aikijujutsu, a w aikijujutsu techniki aikido. A z tym fetyszem, to nie wiem o co Ci chodzi...Fetysz to część treningu aikido?
Napisano Ponad rok temu
zawodnik stojący położył sobie tego człowieczka na brzuchu (biorąc pod uwagę że osoba leżąca leży jak worek ziemniaków i nic nie robi) i ułożył jego ręce na swoje biodra po czym rozłożył swoje ręce jak Leonardo Di Caprio w "Tytaniku" - gdzie jest ta kontrola i realne odzwierciedlenie w walce??
Napisano Ponad rok temu
Nie róbmy offtopa, temat jest o przygodach aikidoki Smaila podczas pierwszych treningów BJJ.
Trudno jest mi dyskutować o technice z trajlera filmu poświęconego tradycyjnym sztukom walki rodem z Japonii, a praktykowanych w Brazylii ( i nie tylko, bo szkoła dynamicznie się rozwija).
Jeżeli jesteś tym tematem zainteresowany, odsyłam Cię do książek Donna F. Draegera: Tradycyjne budo, Tradycyjne bujutsu oraz Współczesne bujutsu i budo, Dona Cunninghama: Taiho jutsu. Prawo i porządek w epoce samurajów, Serge Mola: Japońskie sztuki walki. Przewodnik po koryu jujutsu, a także Broń dawnej Japoni. Specjalne rodzaje broni i sposoby jej wykorzystania. Wszystkie dostępne w języku polskim. Znajdziesz tam informacje o związkach walki wręcz z zastosowaniem zbroi oraz dawnych broni, ewolucji tych systemów, ich dniu dzisiejszym oraz ocenę skuteczności - także w kontekście historycznym i kulturowym.
Pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Nie chodzi o robienie offtopa tylko o to ze jako jedyny zająłeś głos jako osoba odpowiadająca na moje pytanie i uzyłeś stwiedzenia " unieruchomienie bez użycia rąk" haha co brzmi przekomicznie i tak samo wygląda.
Szkoda mi czasu na te książki, gdyz wiem ze ta technika jak i wiele, wiele innych w aikido są po prostu picem na wodę i bujdą.
Podobnie było z tamtą techniką jakiegoś czarnego pasa Bobkowskiego czy jakoś tak. Pare osób próbowało odpisać na pytanie czemu służy pokazana przez niego technika a jak już wszyscy doszli do wnoislu ze to faktycznie bzdura warta jedynie śmiechu to post zniknął
Ale spoko nie ma co sie spinać...
Gdyby na wszystkie głupoty były odpowiedzi świat byłby nudny
Również pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Gdyby na wszystkie głupoty były odpowiedzi świat byłby nudny
A gdyby na wszystkie pytania byly glupie odpowiedzi, to dopiero by nie bylo nudy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak zawsze bylo bardzo milo :-)
Napisano Ponad rok temu
a do mnie czego nie wpadłeś z kimonem lub bez? :twisted:
Napisano Ponad rok temu
a cwicze puki co bez kimonka, bo ekipa jest bardziej SF
a nawet sprzet mam ze soba
Napisano Ponad rok temu
Jak tam Smailu, odkryłeś aikido w BJJ?
Pozdrawiam i powodzenia!
Napisano Ponad rok temu
wiecie, ja poza bjj i aikido cwiczylem wiele innych sw
i we wszystkich odkrywam wszystkie inne, dlatego nie jestem az tak uzalezniony od odkryc w bjj
jednak moge przyznac ze bardzo mi sie podoba i cwicze z wielka przyjenoscia i mysle ze powinienem przyzwoicie sobie radzic za jakis czas
Napisano Ponad rok temu
to moj szanowny tyleczek i stopka
cos tam kombinujemy
tutaj mnie trener masakruje...
razem z moim super trenerem sprawca mojego umeczenia
Napisano Ponad rok temu
wpadaj na spotkanie sam-wiesz-kiedy, to się pokulamy :-)
Napisano Ponad rok temu
Kurna Bjjowiec jak nic. Z czasem i ta opona zaniknie :wink: Przepraszam to taki zarcikto ty już profi wyglądasz :-)
Napisano Ponad rok temu
tak jak i oponka, chociaz ta mam od urodzenia to moze byc najtrudniejsze
piorka sie wypierzyly jakos na swieta puki co taki fryz zostanie
Maqus - puki co to si eni epokulamy, co najwyzej Ty pokulasz mnie :)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
That's some sick stuff right there.
- Ponad rok temu
-
Carlson Gracie Junior BJJ seminar in Wroclaw
- Ponad rok temu
-
Wolna Mata- gdzie i kiedy?
- Ponad rok temu