jaka motywacje do dobrego ataku ma uke?
No i właśnie to jest ten moment kiedy wchodzi instruktor.
Jeżeli za młodu aikidoka wyrobi sobie odpowiedni nawyk, to już tak mu pozostanie...
Napisano Ponad rok temu
jaka motywacje do dobrego ataku ma uke?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mags,ale ma zupełnie inne metody treningowe
Napisano Ponad rok temu
Ale to chyba nie jest źle, nie? ;-) Chłopaki z BJJ zrobili dla nas aikidoków coś fajnego ;-)Dlatego nie dziw się, że aikidoka trenujący BJJ ( jak ja albo Sebol ) widzi w nim materializację aikidockich idei. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ja to się nawet boję, że jest gorzej...Tzn lepiej... To w końcu aikidoka Karol M. z Poznania uznawany jest za prekursora BJJ w Polsce ( inni, jak Marek M., Paweł "Boruta" Z. czy Robert P. to też środowisko aikidockie). Zastanawiałeś się dlaczego to aikidocy ( a nie judocy, zapaśnicy czy karatecy ) pierwsi poznali się na BJJ? :wink:Ale to chyba nie jest źle, nie? Chłopaki z BJJ zrobili dla nas aikidoków coś fajnego
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie zastanawiałem się bo o tym nie wiedziałem ale chyba ich rozumiem ;-)Zastanawiałeś się dlaczego to aikidocy ( a nie judocy, zapaśnicy czy karatecy ) pierwsi poznali się na BJJ? :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jak będą efekty to ja mam nadzieję włączyć tv i tam usłyszeć o masowo przystępujących aikidokach do walk w Pridzie, UFC KSW, którzy to po trenignu u Mr Smaila zaczeli rządzić na arenie międzynarodowejmysle ze puki co wyczerpalismy watek dosc mocna, ja zabieram sie za ciezka prace, jak beda efekty dam znac
Napisano Ponad rok temu
Aikido nie zawiera jakichkolwiek metod treningowych wykraczających poza kształtowanie prostej odpowiedzi ruchowej ( znany atak - znana obrona ). Przeciwnicy tej tezy, na tym forum, ani razu merytorycznie ( za pomocą opisu tych ewentualnych metod, których ja nie znam ) jej nie obalili.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Garry,Więc napisze jeszcze raz, jaki masz problem zmienić technikę?
Sam się dziwię, że mnie jeszcze nikt nie zapytał, że skoro - według mnie - trening aikido bazuje wyłącznie na ćwiczeniach kształtujących prostą reakcję ruchową, to skąd biorą się ci wszyscy skuteczni aikidocy, aikidocy - wymiatacze, aikidocy-bramkarze, aikidocy-ochroniarze, co jak trzeba, to potrafią przyp.....lić. Otóż właśnie biorą się z takiego podziemnego aikido, z tajnych eksperymentów przeprowadzanych na znajomych ćwiczących seitedo karate, tudzież kuzynów ćwiczących oyama karate, szwagrów trenujących boks, itp.Dodam jeszcze że założenie odnośnie płaszczyzn kiedyś sprawdzałem w praktyce. Mój znajomy ćwiczący seitedo-karate...(...).
Czasami płaszczyzny ataków z aikidem nie są kompatybilne. Przekonałem się o tym ćwicząc z kuzynem który ćwiczył oyama-karate...
Napisano Ponad rok temu
Tajnych? To zwykły podział czasu na macie na "assisted training" i "free mat", podział na czas gdy nauczyciel uczy i czas gdy uczniowie się uczą. Tu nie ma żadnej opozycji do oficjalnego nurtu, to tylko kwestia proporcji. Sam nawet spytałem Smaila w sąsiednim temacie jakie proporcje daje w swoim Smaildo, ale zignorował pytanie.(...) podziemnego aikido, z tajnych eksperymentów przeprowadzanych na znajomych (...) tego wszystkiego, co powstaje w opozycji do oficjalnego nurtu aikido (...)
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu