co do sparingow itp
jestem ponoc aikidoka, co nie przeszkadza mi trenowac np boks, czy ostatnio bjj i odbywac jakies tam sparingi. aikido w niczym mi nie przeszkadza, ba ani te sparingi w niczym mi nie przeszkadzaja w aikido

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Szanowny ModeratorzePo pierwsze wytykanie mi bledow ortograficznych(nie tak znowu licznych) jest malostkowe, biorac pod uwage ze wyjechalem z Polski 23 lata temu i pisanie tutaj jest jedyna okazja zebym uzywal polskiego. :twisted:
Szanowny Szczepanie
Absolutnie nie usiłuję niczego takiego "utorzsamic"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Masz racje Shawnee. Poddaję się...ide sie zająć czymś pożytecznym
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
dokładnie...
aikidocy bujają w obłokach ale ty Toszi tez masz wyobrażenie o walce takie "czternastoletnie"
Napiszę Ci zatem to jeszcze raz byś to pojął, dużymi literami i wytłuszczę - NIE INTERESUJE MNIE SKUTECZNOŚĆ AIKIDO, W DUPIE MAM GŁĘBOKO FAKT CZY JEST PRZYDATNE W JAKIMKOLWIEK ASPEKCIE WALKI REALNEJ.
Podczas gdy Ty bedziesz próbował tych swoich "myków" z BJJ , koleś rozwali Ci butelke Tyskiego na łbie...Czego nie raz byłem już świadkiem...
A ja mam takie głupie pytanie do osób, które twierdzą, że aikido nie jest sztuką walki
dla mnie sztuka walki musi polegać na doskonaleniu umiejętności walki
w okreslonej, mniej lub bardziej realnej i wszechstronnej formule, ale ma uczyć walki
utrata tego elementu powoduje, ze to nie jest sztuka walki
Napisano Ponad rok temu
Ponoć nie ma głupich pytań. Są tylko głupie odpowiedzi. :wink:A ja mam takie głupie pytanie (...)
Napisano Ponad rok temu
najpierw gadasz o nozu teraz o butelce... ile lat trenujesz te cale tańce aikido? pewnie dlugo co? ale w kolko nawiązujesz do nozy i butelek... jak widzac czujesz sie pewnie ze swoimi umiejetnosciami skoro non stop nawiazujesz do tego typu gadzetów...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
skoro piszesz do mnie bym sie nie wypowiadał w ekhm jakby nie było dziale aikido - to co TY wogole tu robisz?
no w porzadku... ale ten temat ma nazwe:
"Co aikido ma wspólego z walką" - czyli kazdy wyglasza swoją opinie na temet tego co owe aikido ma wspolnego z walką,
Napisano Ponad rok temu
Thufir,A ja mam takie głupie pytanie do osób, które twierdzą, że aikido nie jest sztuką walki. Czy uważacie, że np. klasyczne kenjutsu (np Katori Shinto Ryu) albo iaido są sztukami walki? Z tego co wiem, w Katori shinto ryu ćwiczy się tylko kata, co gorsza w celowo niewłaściwym dystansie, tak że miecz uderza o miecz zamiast trafiać w ciało przeciwnika. W iaido w ogóle nie ćwiczy się z przeciwnikiem, kata wykonuje się solo. Czemu więc miałyby to być sztuki walki, skoro aikido nią nie jest?
Pozdrawiam, Thufir
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
...
ileś rzeczy wygwiazdkowanych wcześniej i:
swoją drogą chyba ne umial bym trenowac czegos dla samego treningu bez celu i rywalizacji...
jakos tak dziwnie !!
To akurat w prawdziwej ulicznej opresji jest czynnik wspomagający, nie kluczowy. Niejeden mistrz dostał na ulicy od kogoś, kto niczego nie ćwiczył poza bujaniem się w okolicach trzepaka.wiem ze to czego nauczylem sie w 7 lat pozwoliło mi wyjsc z opresji z cało...
Napisano Ponad rok temu
Masz przeczucie?
Napisano Ponad rok temu
dlaczego?
...
?
Napisano Ponad rok temu
Dlatego też wtrąciłem anegdotę o butelce. Mam dokladnie taki sam poglądTo akurat w prawdziwej ulicznej opresji jest czynnik wspomagający, nie kluczowy. Niejeden mistrz dostał na ulicy od kogoś, kto niczego nie ćwiczył poza bujaniem się w okolicach trzepaka.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu