No właśnie, drogi Gościu. My tu się dzielimy własnymi doświadczeniami, a ty tylko oczy potrafisz przecierać ze zdumienia. I opowiadać bajdy, że za pomocą dźwigni nadgarstkowej i uniecienia łokcia można kogoś rzucić na głowę.Ja natomiast przecieram oczy ze zdumienia...
Ale, wracając do tego:
...przypominam Ci, że jednak zadałem takie pytanie, we wrześniu ub roku. Brzmiało ono dokładnie tak:Nigdy takiego pytania nie zadałeś, co sprawia, że jesteś nieuczciwym rozmówcą.Pytanie, na które Gość nie chce/nie umie odpowiedzieć brzmi właśnie: po cholerę się czymś takim zajmować, jeżeli nie jesteś zawodowym zabójcą?
Wtedy wymigałeś się od odpowiedzi, więc pytam jeszcze raz: dlaczego chcesz się zajmować zabijaniem ludzi, jeżeli nie jesteś zawodowym zabójcą?Gościu, dlaczego chcesz zabijać ludzi w oka mgnieniu?
I czy nie jest to czasem sprzeczne z punktem 21 Regulaminu niniejszego forum, a w szczególności z zapisem: "Zabrania sie rownież nawoływania do przemocy skierowanej wobec innych, oraz tworzenia z niej pozytywnej wartości..."
Moim zdaniem to właśnie robisz pisząc:
Cytat:
A mój punkt widzenia na to, po co aikido zostało stworzone? By zabić człowieka gołymi rękami w oka mgnieniu. Ot, co.
Cytat:
Jeśli się wróci do 1942 roku, w którym to nauczał w Akademii Wojennej (choć krótko), i są przekazy, że instruował: "Zabij tak, czy może w inny sposób", to już po wojnie, to magiczne słowo "zabij" nigdy w dojo nie padło, bo przecież któryś z uchi-deshi by o tym wspominał. Dalekim uproszczeniem by było jednak stwierdzić, że człowiek się zmienił. Raczej, należy brać pod uwagę zdrowy rozsądek Mistrza, podyktowany instyktem samozachowawczym.
Cytat:
Geniusz Ueshiby, a nie boję się użyć tego słowa (w potocznym znaczeniu oznacza człowieka dokonującego czegoś niewyobrażalnego dla pozostałych), polega na tym, że stworzył sztukę, o której śnili nasi przodkowie od zarania prowadzenia wojen. Przy niezwykle prostym zestawie środków (ilość technik można przecież prawie policzyć na palcach) można osiągnąć cel w stosunkowo krótkim czasie, to jest, umiejętność uniknięcia ataku, i zabicia gołymi rękami człowieka w jednej chwili, niezależnie od tego jaki jest wielki, silny, czy jak jest uzbrojony.