Ja tylko chce od Ciebie konkretów.(...) Z tego co pamiętam to cie tak oburzyło.
Proszę bardzo - konkret, czyli co mnie oburzyło:
Nawet w ofensywnym karate(...)
Nie istnieje coś takiego, jak ofensywne SW, czy defensywne SW. Każda formuła walki może mieć, i ma, obojnaczy charakter, zależnie od stosowanych w konkretnej sytuacji zadań taktycznych.
dział 'samoobrona'(...)
Pierwsze słyszę, aby istniały jakiekolwiek "działy" w tym obrębie.
(...)które [techniki chwytane] w mojej opinii są znacznie mniej skuteczne od technik aikido
Użyłeś słowa, po usłyszeniu którego niejednemu tu ciarki przechodzą po plecach -
SKUTECZNOŚĆ.
Wiadomo przecież, jak kończą się dyskusje na ten temat - aikido skuteczne jest, ale potem okazuje się, że aikido skuteczne jest inaczej, potem zaś, że skuteczność ta jest nieweryfikowalna, pod koniec mówi się już, że nie można dyskutować o skuteczności, gdyż aikido jest czymś unikalnym, ale do końca nie wiadomo czym, a na końcu okazuje się, że kto uważa inaczej lub w ogóle ma chęć kontynuować dyskusję, ten frustrat, trol i w ogóle niech sobie idzie gdzie indziej.
I do kogo pretensje później, że dowolny temat o aikido sprowadza się do tego magicznego słowa na S? Do "frustratów"?
Za filmiki dziękuję, zostawiam to internetowym wojownikom-teoretykom. Tobie zaś sugeruję więcej uwagi w trakcie czytania i ostrożniejsze szafowanie zwrotami typu jak ten o kretynach.