[quote name="budo_aikia"]
1. Zastanowiles sie nad tym, co proponujesz? Sprawdzenie czy technika dziala na treningu Aikido jest ćwiczone na okrąglo. Dązymy do tego zeby działala jak najlepiej.
Mój nauczyciel robi na mnie technike i czuję, az za dobrze 8O , że działa. Mój partner robi na mnie technike i wiem kiedy działa a kiedy nie. Ćwiczymy to w dojo, cwiczymy to na stazach.[/quote]
W takim razie nie powinno być problemu byś poszedł do jakieś zaprzyjaźnionej sekcji np boksu, poprosił o jodan tsuki i zrobił kotegaeshi.
Wtedy uznam że działa.
Obaj wiemy że choćbyś nie wiem jak się wytężał, jak i twój mistrz, to nic nie zrobicie. Ergo nie działa.
Zatem nie chodzi Ci o Aikido, tylko o cos w rodzaju walki, walki(...) Dziadek próbował (..)i to był Dziadek! Aikido odrzuca walkę/sparing z załozenia.[/quote]
Prosiłem bez metafor mitów i legend.
Poza tym jest to nierealne technicznie. Aby "wynik" był wiarygodny trzeba by dobrać osoby o podobnym stopniu wyszkolenia. A jak to porównac?[/quote]
jakoś wszelkie sporty walki gdzie są zawody sobie z tym radzą. Są kategorie wagowe, wiekowe, stopniowe. Jeśli stopnie dostaje się za umiejętności, nie za składki jak w aikido, to stopnie są już jako takim odzwierciedleniem umiejętności.
Ostatecznie w otwartych formułach też mozna to sprawdzić, nie widze problemu.
Chcesz, dam ci do rzucania ludzi z 5 kyu, różnica w stopniu będzie kolosalna... też się obsrasz a nie zrobisz nic.
Dar pisze: zróbcie sobie sparing zadaniowy
To znaczy jeden bedzie atakował a drugi ma sie obronic. A co niby przez to da sie udowodnic ?
[/quote]
Tak to znaczy że będziesz znał atak i miał zrobić z niego określoną technikę. Nie będziesz tylko wiedział kiedy atak nastąpi. Sytuacja banalna, w takiej sytuacji większość technik, jeśli są już zakodowane, wychodzi.
Czego to dowiedzie? Tego że potrafisz zrobić kotegaeshi z jodan tsuki.
Jeśli będziesz potrafił i jesteś aikidoką, to znaczy że istnieje choć jeden aikidoka który to potrtafi. Wtedy twierdzenia ogólne, że aikidocy nie potrafią, będą fałszywe. Wracamy do logiki.
Juz zupełnie pominąłem fakt, ze Aikido ma przed soba zupełnie inne cele.[/quote]
Wciąż czekam na odpowiedź jakie.
2. Pisałem o tym w dziesiatkach postów. Moze niejasno. Ale co tam, jest okres miedzyswiateczny , mamy przerwę w ćwiczeniach i korzystajac z chwilki odpowiem.
CEL
Nie można mylic starożytnych systemów SW tworzonych w celu walki (ciach)[/quote]
Znowu jakiś pseudofilozoficzny bełkot. Co mnie obchodzi kiedyś? ja pytam o cel dziś. Ponownie wskazuję na popełnianą przez Ciebie pomyłkę - celem ćwiczenia judo nie jest startowanie w zawodach, czy walka z terroryzmem, jest nim doskonalenie biegłości w określonej metodzie walki wręcz.
Według
mojego rozumienia cel Aikido to nauka znajdowania harmonii w relacji pomiedzy uke i tori.[/quote]
Znowu odwołanie do subiektywizmu - pisałem, interesuje mnie intersubiektywny, ogólny cel aikido.
Ale jeśli to przyjąć co proponujesz. CO TO K.. ZNACZY OSIĄGNĄĆ HARMONIĘ I JAK SIĘ TO MIERZY???
Musisz to wiedzieć bo piszesz:
Fascynujace jest znalezienie harmonii i rozładowania napiecia wobec wrogiego ataku uke. [/quote]
Ta harmonia nastepnie jest przenoszona w bardziej lub mniej swiadomy sposób na relacje pomiedzy Aikidoką- człowiekiem a jego otoczeniem. W rezultacie takiego samorozwoju stajemy sie lepszymi ludzmi , bowiem pozostawanie w harmonii z otoczeniem jest bez watpienia korzystniejsze niz konflikt.[/quote]
Jak jest przenoszona? drogą kropelkową czy płciową??
Cała historia ludzkości to konflikt z otoczeniem, całe nasze życie to walka, bezustanna. Pokaż mi harmonię w życiu i wskaż gdzie daje przewagę.
METODY
Harmonie mozna osiagnac poprzez cwiczenie timingu, dystansu, stabilnego centrum, spokoju wewnetrznego, rozluznienia w miejsce spieć, postrzegania "całosci" w miejsce wycinków rzeczywistosci.[/quote]
To nie są metody, to poszczególne bardzo niekonkretne cząstkowe cele poszczególnych zadań treningu.
Oczywiscie trzeba mieć do tego dobrze przygotowane ciało no i wiedze na temat technik charakterystycznych akurat dla tego systemu. Trzeba uczyć sie cierpliwosci i pokory.[/quote]
Zwyczajowe slogany do zamydlenia naiwnym oczu. Dodaj do tego podniosły ton głosu, ręce za plecami, patrzenie w dal i kiwanie głową - masz 8 dana.
Słuzą temu konkretne ćwiczenia jak kształtownie postawy ciała, tai sabaki, nauka zejscia z linii ataku w odpowieni sposób i w odpowiednim momencie, ćwiczenia świadomego przekierowania siły/pedu uke , kuzushi, fizjologicznej budowy ciała czlowieka. Niemniej wazne sa elementy typu psychicznego jak np.zanshin, kształtowanie szacunku wobec drugiego człowieka chocby poprzez ukłon, poprzez ćwiczenie uwazne i rozsadne , tak aby wyrzadzic mu jak najmniejsza krzywde, itp. Zadawanie niepotrzebnego bólu jest zbedne. Angazowanie negatywnych uczuc jak np. zawiśc, złosc , nienawisc jest szkodliwe.
[/quote]
Znów litania życzeń, a nie metod treningowych. Co ma wspólnego z ową harmonią w życiu codziennym nauka wychylenia na macie??
Nie oznacza to bynajmniej , ze nie mozna cwiczyc silnie, szybko i zdecydowanie. Harmonię mozna osiagnac na róznych poziomach.[/quote]
Dalej nie wiem co to ta harmoszka, bo póki co to opisałeś fizyczne aspekty dobrej pracy w walce: trzymanie równowagi, dystansu, pozycji, koncentrację, prace unikami i poruszaniem - jeśli to przyjąć, to choćby boks 10000000 razy lepiej realizuje zadania aikido niż aikido.
Czyli Aikido to taka maszynka : wkładasz popedliwego , skłoconego z soba i innymi, nafaszerowanego kompleksami osobnika a wyjmujesz spokojnego, zrównowazonego, otwartego na innych człowieka.[/quote]
1, słownie jeden, przykład gdzie kiedy i na kim to tak zadziałało? Bo z odwiedzających to forum ludzi z epizodami aikido można wywnioskować, że owszem aikido zmienia, tyle że w większości rozczarowanych, z poczuciem oszukania i zawodu.
Warunek jest jednak taki : ten człowiek musi tego chcieć, włozyć hektolitry potu, tony poswiecenia i być swiadomym, ze jego celem nie jest nauka pokonania przeciwnika ( walka) tylko pokonywanie własnych ułomnosci. [/quote]
Ponownie odwołanie do celu indywidualnego ćwiczącego i jego motywacji. Np dziewczyna z tuszką, lubiąca ciastka, rzuca to i idzie na aerobik - pracuje z determinacją nad sobą, nie żre kremówek, 2 lata i wygląda. Ergo robiła aikido.
Czy cos przedstawiłem niekonkretnie[/quote]
Większość, masz moje konkretne zarzuty.
Zamiast tworzyć dywagacje, choć raz literalnie się do nich odnieś.
Jeszcze raz PODKREŚLAM : to moj punkt widzenia, z nikim go nie konsultowałem, nie korzystałem z zadnych zródeł i byc może jestem jedyny lub jeden z nielicznych, którzy tak sądzą.[/quote]
W takim razie jakie to ma znaczenie dla ogółu aikido? podkreślałem przecież, nie idzie o Twój punkt widzenia, a o ogólny cel aikido (bo dla potrzeb wspólnej płaszczyzny porozumienia przyjąłem że nie jest nim nauka umiejętności walki wręcz.