co prawda randal w sumie odpowiedzial ale cos tam dodam
bo nie ma to jak troszke si epobranzlowac
Smailu, jak będziesz wstawiał filmiki to nie z enbu, tylko ze sparingów. Enbu ma taki sens jak pokaz w aikido - ładnie wygląda i tyle.
bede realizowal na pwno filmik na kazdym etapie nauki i rodzaju treningu
enbu - mialem na mysli moje enbu jak pokaz dla Was tego co robie
chyba, że zmontujesz film - technika i jej zastosowanie w praktyce - to trochę pracy wymaga i materiału fimowego również.
zgadza sie moze kiedys cos takiego powstanie w celach promocyjnych
No i sparuj z przedstawicielami dowolnych stylów czy bezstylowców, sparingi w swoim sosie mają ograniczoną skuteczność.
wszystko w swoim czasie
Osobiście nie widzę potrzeby poprawiania aikido,
ja tez nie widze potrzeby poprawiania, ale widze potrzebe zmiany metod treningowych zeby osiagnac cel ktory sobie w aikido wyznaczylismy, ba zeby sie wogole do niego zblizyc...
Przestałem się obrażać na aikido za brak tzw. 'skuteczności' z 10 lat temu (choć ćwiczyłem już wtedy również z 9 lat karate), jak chcesz poprawić swoje kardio, nauczyć się walczyć, sparować, idź tam gdzie to jest ćwiczone: bjj, mma, boks, etc.
ja sie nie gniewa na aikido, ja sie gniewam na aikidokow, za to co z niego zrobili, a cwicze tez rozne rzeczy
Czasami zastosuję zasady aikido w sparingu, co do technik aikido, to mojemu trenerowi z bjj świetnie wychodzą dźwignie na nagarstek to dzięki mnie i mojemu koledze, nauczycielowi z aikido.
czyli tzw polsrodki stosujesz, poszedles na latwizne
ale spoko, kazdy ma swoja wizje
Tak czy siak z miłą chęcią obejrzę filmiki.
musisz uzbroic sie w cierpliwosc....
zwłaszcza, że Smail nadal nie napisał jak rozwiąże podstawy problem, na którym oparte jest aikido: obopólne zwycięstwo. Bez rozwiązania tego problemu to co powstanie będzie jakąś forma jitsu.
to pozwolilem sobie zostawic na koniec bo w sumie chyba najwazniejsze.
1. ogolnie wiekszej roznicy miedzy "do" a "jitsu" nie ma, wiekszosc definicji to wyolbrzymione i wrecz wyssane znikad informacje lub poglady jednostek
2. czy obopolne zwyciestwo istnieje? jesli tak to znaczy ze aby zwyciezyc trzeba walczyc? jesli tak to masz ju zprosta odpowiedz, obopolne zwyciestwo jak cel bedzie osiagane poprzez walke treningowa jak metode. Jesli natomiast nie ma obopolnego zwyciestwa, czy przegranej, to znaczy ze nie ma walki, a wiec nie ma czego rozpatrywac...
Obecnie trening aikido postrzegam jak metote na osiagniecie celu, a nie cel sam w sobie.
jesli jest to metoda to musi byc tak skonstruowana aby zblizala do celu, nad taka medota pracuje, poniewaz uznalem ze obecne metody naucznai aikido od tego celu ktory jest wyznaczony tylko oddalaja.