Pływanie kraulem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Przy plywaniu glownie plecy i barki pracuja.
Do tego w okresie wzrostu powoduje rozrastanie sie szkieletu przez co plywacy czesto maja szerokie barki. Najpopularnijesza sylwetka plywacka to szerokie barki, duze plecy i klatka, Szczuple rece i nogi.
Napisano Ponad rok temu
Znam kilkunastu pływaków ( min. MP, z przed kilku lat ) i nigdy czegoś takiego od nich nie usłyszałem. To musi być jakaś 'mądrość' przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinie tego kto to powiedział.Będąc przedwczoraj na basenie, usłyszałem że pływanie kraulem z wydechem tylko na jedną stronę, nierównomiernie rozwija klatkę piersiową. Prawda li to?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
bo wszyscy plywaja oddychajac naprzemiennie, i nigdy sie nawet z takim problemem nie spotkaliZnam kilkunastu pływaków ( min. MP, z przed kilku lat ) i nigdy czegoś takiego od nich nie usłyszałem. To musi być jakaś 'mądrość' przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinie tego kto to powiedział.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Bajka. Jak pracowałem na basenie to było około 60 ratowników na stałe, przewinęło się kolejnych 40 może, a z tego było dobrych kilkunasty było mistrzami Polski juniorów, lub medalistami, część pływała po 20 i więcej lat i jak z nimi rozmawiałem i patrzyłem jak pływają to nie widziałem, żadnej naprzemiennej pracy ani o niej nie słyszałem. Co ile ruchów oddychali zależało od dystansu i tempa ich pływania i chyba tyle w temacie. Na pewno nie była to troska o "równomierny rozwój klatki piersiowej" Co to w ogóle za ideabo wszyscy plywaja oddychajac naprzemiennie, i nigdy sie nawet z takim problemem nie spotkaliZnam kilkunastu pływaków ( min. MP, z przed kilku lat ) i nigdy czegoś takiego od nich nie usłyszałem. To musi być jakaś 'mądrość' przekazywana z pokolenia na pokolenie w rodzinie tego kto to powiedział.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja nie sądzę. Pewnie jest to patologia ludzi mierzących sobie po milimetrze bicepsy przed lustrem, którzy potrafią nastawić budzik na 3 w nocy, żeby wypić szejka białkowego. Mnie ciekawi źródło tych rewelacji i ich potencjalne uzasadnienie.Od wielu lat pływam regularnie i zawsze oddycham na jedną stronę, a mam klatkę równomiernie rozwiniętą, więc stawiam, że to bajka.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
No to jest rewelacja biologiczno-fizjologiczna.Jakich tam rewelacji...
Jak jesteś w stanie wytłumaczyć mechanizm który powoduje nierównomierny rozwój klatki piersiowej przez oddychanie jedną stroną to napisz o tym pracę. Serio - może nawet Nature cię opublikuje.
Napisano Ponad rok temu
Zostało to jakoś uargumentowane? W każdym razie wygląda na to że na teorie dotyczące pływania trzeba patrzeć mocno przez palce.Ja ze swojej strony ostatnio słyszałem, że podczas pływania należy brać oddech przez nos (nie, to nie żart, naprawdę coś takiego słyszałem)
Masz jakiś problem?No to jest rewelacja biologiczno-fizjologiczna.
Jak jesteś w stanie wytłumaczyć mechanizm który powoduje nierównomierny rozwój klatki piersiowej przez oddychanie jedną stroną to napisz o tym pracę. Serio - może nawet Nature cię opublikuje.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
długie włosy a grappling i inne aktywności?
- Ponad rok temu
-
Długość palców a ilość testosteronu w czasie rozwoju płodu
- Ponad rok temu
-
do biegaczy - pieski
- Ponad rok temu
-
skręcona kostka?
- Ponad rok temu
-
kontuzje w sportach chwytanych