tętno spoczynkowe
Napisano Ponad rok temu
# u młodzieży: 85/min
# u dorosłych: 70/min
mam 21 lat, a moje tetno spoczynkowe od zawsze (odkad pamietam) jest na poziomie 55-60.
jeszcze jakies 1,5 roku temu jak wazylem ponad 10kg mniej, to cisnienie mialem nizsze (mniej wiecej 90-100 / 60 ), teraz trzyma sie na poziomie 120/60-70 . ale tetno spoczynkowe mam caly czas takie samo... wiadomo, ze jak sie poruszam itp. to podskakuje troche, ale to normalne ze mam takie niskie?
Napisano Ponad rok temu
nie zaszkodzi isc na ekg, albo przynajmniej skonsultowac sie z lekarzem, poki nie ma zadnych niepokojacych objawow, to tetno o kilka uderzen mniej na minute, chyba nie jest jakos wielce alarmujace, moja kolezanka ma bodajze 100-120 w spoczynku
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Trained athletes or young healthy individuals may also have a slow resting heart rate (e.g. professional cyclist Miguel Indurain had a resting heart rate of 28 beats per minute). Resting bradycardia is often considered normal if the individual has no other symptoms such as fatigue, weakness, dizziness, lightheadedness, fainting, chest discomfort, palpitations or shortness of breath associated with it.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
napisalem tak srednio, bo mniewalem tez wyniki ponizej 50, kilka razy taki trafilem.
slim.
specjalnie duzo nie biegam. tyle co na rozgrzewce. w sumie od przyszlego tyg. planuje zaczac, ale jak bedzie zobaczymy, bo juz nie raz zaczynalem i brakowalo mi czasu...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Nie ma co się porównywać. Indurain to w ogóle był cyborg: pojemność płuc, pojemność minutowa układu krążenia, VO2 max itp przekraczały możliwości większości kolarzy z najwyższej półki. Pojemność wyrzutową serca też miał większą, więc jego organizm mógł sobie pozwolić na te 28 bpm.WTF 28 uderzen na minute.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Cwiczenia gimnastyczne
- Ponad rok temu
-
bieganie a masa siła
- Ponad rok temu
-
Ból przedramion
- Ponad rok temu