Ta strona używa cookies. Dowiedz się więcej o celu ich używania - przeczytaj naszą politykę cookies.
Korzystając ze strony akceptujesz nowy regulamin z 4 grudnia oraz wyrażasz zgodę na używanie cookies zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Skocz do zawartości

Zdjęcie

Czy ta grupa technik może zadziałać, po niezbyt silnym atemi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
53 odpowiedzi w tym temacie

budo_kriss
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy ta grupa technik może zadziałać, po niezbyt silnym atemi

Mam prośbę:

1. jak nazywa się ta grupa technik aikido z zagarnięciem głowy 1:11 i 1:42

2. czy uważacie że zadziała ona po niezbyt silnym atemi?

ps piszę niezbyt silnym, bo silne atemi to jak dla mnie, ko.
  • 0

budo_zrazik.wolowy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 248 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Czy ta grupa technik może zadziałać, po niezbyt silnym atemi

Cytat

1. jak nazywa się ta grupa technik aikido z zagarnięciem głowy 1:11 i 1:42

Na moje oko to jest irimi nage.

Cytat

Zadziała o ile przeciwnik pójdzie z ciosem do przodu, wtedy przednią ręką zbijasz/blokujesz, przeciwnik traci stabilną pozycję, a Ty ręką przy nodze zakrocznej robisz zagarnięcie głowy z jednoczesnym wejściem. Są tego różne wersje, ja podałem dla mnie najbardziej klasyczną formę. ;)
Jak atakujący robi jaba w stylu bokserskim ze stabilną pozycją, to nie zadziała. Takie to już nasze aikido 8)

Tu masz to w wykonaniu miszcza Stefana :) ok 2:04 (po zmianie uke) Jego popisowa technika na małych japońcach :D

• 0

budo_kriss
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie, ta z 2:14 to akcja na nadgarstek z twojego filmiku

[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Miałem na myśli technikę na głowę i szyję z 1:58, 2:06. Przypuszczam że można to też wykonać statycznie, po wykonaniu atemi które zatrzyma/ogłupi. Nie wiem czy dobrze myślę

Podoba mi się też akcja z 2:41 i 2:48. Tyle że wymaga to pewnie zachowania jakiegoś pędu przez uke i mojego p-w kierunku. Mechanicznie to wygląda jak uderzenie, gdzie są przeciwne zwroty i ew różne kierunki w interakcji.

Sorki za moje drążenia.
Z Waszych odpowiedzi, wiem że, aikido nie powstało do walki.

Natomiast jest sporo technik i zasad spójnych z moją koncepcją szermierki szablą europejską.
Mówiąc wprost. Wydaje mi się że, część zasad szermierki i boksu które odnajduję w aikido można wykorzystać bardzo praktycznie

To już wtedy pewnie nie będzie aikido, tylko fizyczne wykorzystanie mechaniki systemu.
  • 0

budo_spokokoleś
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 123 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

aikido nie działa wogóle.........no chyba że jesteś w zarządzie i masz 5 DANA :) .......wtedy działa na podbudowanie własnego ego, czasami portfel......te wszystkie zciemy o samoobronie to narzędzie w podtrzymywaniu status quo sensejów :) .......tak samo jak hodowlany czołobitny uke.......tak samo jak pseudo duchowa podbudowa tego bezsensu jaką niektórzy lansują, a o której i tak niczego konkretnego powiedziec nie mozna......

ambitny, wysportowany i samodzielny mężczyzna czy kobieta jedzie nurkować na hawaje ;) a nie wącha śmierdzącą matę w jakimś zapyziałym klubie pseudo sztuki walki........no chyba że patrz powyżej jest w zarządzie i ma 5 DANA :) .......

Peace for all.....
Spokokoleś :)
  • 0

budo_niedziel
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2844 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Taekwondo

Napisano Ponad rok temu

2.30+ <--- :lol:

Niezłe. Po co się czegoś takiego uczyć wogóle?
  • 0

budo_kriss
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_spokokoleś napisał

aikido nie działa wogóle.........no chyba że jesteś w zarządzie i masz 5 DANA :) .......wtedy działa na podbudowanie własnego ego, czasami portfel......te wszystkie zciemy o samoobronie to narzędzie w podtrzymywaniu status quo sensejów :)
Peace for all.....
Spokokoleś :)

Nie do końca się z Tobą zgadzam.

Oczywiście ci którzy mówią że to super skutecza sw a uczą popierdółek (i w życiu się nie bili) - to absolutnie zgoda.

Zależy to od tego jak trenujesz i czego szukasz w danym systemie.

Znam kolesi którzy używają aikido w realu. Atemi mają takie że łamią żebra a na głowę to ko. Po atemi robią rzut przez dźwignię (nie przechwytują w powietrzu:)). I to realnie. Musiałem zaopatrywać ortopedycznie i skierować do szpitala napastnika (prawdziwego a nie kolegę lamusa z sekcji)

Znają 3 techniki na krzyż + zajebiście atemi, do cechy motoryczne na niezłym poziomie.

Mają w dupie kontakty ze światowymi autorytetami akido, przeróżne staże. Robią tych swoich kilka technik w różnych konfiguracjach.

eee..., nie wspomniałem. Nie szukają duchowego rozwoju ...
Metody treningowe też oparte na sportach, a nie sztukach walki.

Pytanie tylko czy to jest jeszcze aikido, czy może jakiś twór na bazie kilku wybranych technik. Ale działa

Czyli można :D
  • 0

budo_kamilri
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

budo_kriss napisał

Według mojego rozumienia tu nie chodzi o siłę, przynajmniej nie siłę niszczącą. Ręka powinna ustąpić i się przykleić do uke i po prostu przekazać pęd który doda do pędu ukę dodatkowy obrót w okół jego środka ciężkości kierujący jego tył głowy w kierunku maty. Swego rodzaju spirala. Mniej więcej.

Może zadziałać jeśli zrobisz to w momencie jak uke będzie miał pęd.

Statycznie pewnie też możesz coś podobnego zrobić w formie staranowania z miękkim zetknięciem jeśli masz wystarczająco duży pęd, ale z ideą tej techniki w aikido nie będzie to miało wiele wspólnego.
  • 0

budo_spokokoleś
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 123 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kriss napisał

Pytanie tylko czy to jest jeszcze aikido, czy może jakiś twór na bazie kilku wybranych technik. Ale działa

no właśnie :) - to bardziej jiujitsu jak sądzę......aikido - to wąchanie kwiatków ;)

Pozdrawiam
  • 0

budo_kriss
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kamilri napisał

[Według mojego rozumienia tu nie chodzi o siłę, przynajmniej nie siłę niszczącą. Ręka powinna ustąpić i się przykleić do uke i po prostu przekazać pęd

No właśnie :D ,
ręka się powinna przykleić czy uderzyć przedramieniem na zasadzie rzutu dyskobola. Bo tu mamy chyba wybór

ale jak się technika nazywa?

budo_spokokoleś napisał

no właśnie :) - to bardziej jiujitsu jak sądzę......aikido - to wąchanie kwiatków ;)

Pozdrawiam

A ja myślę że aikido, tylko że ćwiczone nie w kontekscie "szeroko rozumianego rozwoju"
Nie sztuka a praktyka,
ale mogę się mylić bo to nie moja bajka
  • 0

budo_kamilri
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kriss napisał

No właśnie :D ,
ręka się powinna przykleić czy uderzyć przedramieniem na zasadzie rzutu dyskobola. Bo tu mamy chyba wybór

2:15-2:25 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Taki ruch jest najlepszy (od drugiego wykonania, pierwsza jest ta wersja nazwana wyżej klasyczną), ale tam JEST przyklejenie. Tylko że niestety nie widać. Tak samo jak w większości powtórzeń nie widać dodania 3 wymiaru do spirali przez ten konkretny ruch (wytrąca cię z ruchu po skosie).

(był kiedyś na YouTube kawałek stażu ("Aikido of Sensei Kobayashi Hirokazu 1992 Aix en Provence") z ładnie pokazanymi tymi zasadami, ale niestety właśnie się zorientowałem że zostało usunięte)

Uderzenie to już nie aikido według mnie. To starcie pędów, nie przekierowanie pędu uke.

budo_kriss napisał

ale jak się technika nazywa?

Irmi nage
  • 0

budo_jon snow
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 759 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kriss, aikido to pewne zasady, nie tylko technika. Z aikido można spokojnie wybrać techniki skuteczne i ćwiczyć je w sparingowych warunkach, tak że będą działały. Tylko, że ja tego nie nazwałbym już aikido, tylko jakąś formą ji-jitsu.

Techniki o które pytasz to irmi nage i tenchi nage, uczyłem kiedyś ich (zmodyfikowaną wersję, która moim zdaniem może działać) swojego sparingaprtnera 'stójkowego', który wywodzi się z boksu tajskiego i czasami je z nim ćwiczę w odpowiedzi na techniki uderzane. Czasami wychodzą w sparingu, choć ten kolega akurat nie szuka ich zastosowania - wiadomo, ma inne podstawy :D
  • 0

budo_kriss
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kamilri napisał

Uderzenie to już nie aikido według mnie.

Ale w ogóle nie zaliczasz atemi do aikido, czy chodzi ci o element siły w technice ?

budo_Jon Snow napisał

Kriss, aikido to pewne zasady, nie tylko technika. Z aikido można spokojnie wybrać techniki skuteczne i ćwiczyć je w sparingowych warunkach, tak że będą działały. Tylko, że ja tego nie nazwałbym już aikido, tylko jakąś formą ji-jitsu.

To ci goście o których pisałem robią jujitsu za pomocą technik aikido.
Przyznam że mi taka wersja też pasuje

Ale każdy szuka czegoś dla siebie

ps ja wiem że te techniki działają w dynamice bo czasami wychodzą mi podobne.

Pytam się czy da się je w/g was wykonać na statycznym (bo pacniętym atemi człowieku), do kiedy jeszcze stoi po uderzeniu.
  • 0

budo_kamilri
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_ja napisał

2:15-2:25 [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]

Uzupełnienie: Jeszcze masz tam w:

1:14-1:21 - wejście irimi (prawie to samo)
1:26-1:31 - specyficzna wersja irmi nagi (powtórka 2:25-2:27)
1:41-1:44 - to też zdaje się nazywa się irmi nage
  • 0

budo_kamilri
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kriss napisał

Ale w ogóle nie zaliczasz atemi do aikido, czy chodzi ci o element siły w technice ?

Chodzi o element zderzenia sił. Oporu. Zatrzymania ruchu.

Aczkolwiek gdy człowiek używa siły to ciężko mu unikać owego zderzenia i oporu. Nie mniej jednak gdyby ktoś potrafił, to czemu nie.

A atemi z mojego punktu widzenia nie powinno zatrzymywać ruchu przeciwnika, tylko go zmieniać. Więc w wielu wypadkach wystarczy że wejdzie w dziurę w obronie przeciwnika zmuszając go do reakcji (uniknięcie spodziewanego ciosu), a potem z niej wyjdzie nie dochodząc celu - znowu zmuszając do reakcji żeby tą dziurę zasłonić.

Daje ci to całą masę ruchu do wykorzystania.

budo_kriss napisał

Pytam się czy da się je w/g was wykonać na statycznym (bo pacniętym atemi człowieku), do kiedy jeszcze stoi po uderzeniu.

Można. Tylko że to będzie Daito-ryu z którego te techniki do aikido wzięto. W dodatku na najmniej zaawansowanym z trzech jego poziomów, zgodnie z tym co gdzieś tu na forum przeczytałem.
  • 0

budo_kriss
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a niech to będzie i -15 stopień, ważne żeby działało :D

Nie szukam rozwoju duchowego tylko skuteczności. Najmniej zaawansowany stopień, często jest najskuteczniejszy

Znam kilka dobrych rozwiązań, ale może znajdę i lepsze.

Podoba mi się wykorzystanie technik aikido ze zmienionymi akcentami. Przynajmniej teoretycznie i z moim niewielkim przygotowaniem w aikido

Ktoś jeszcze sądzi że techniki irimi nage zadziałają, na prawie statycznym osobniku?
Chodzi mi o waszą koncepcję a nie moją, dyskobolową
  • 0

budo_kamilri
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 82 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kriss napisał

a niech to będzie i -15 stopień, ważne żeby działało :D

Obawiam się że mi chodzi o to że im niższy stopień tym więcej zależy od siły, szybkości mniej od techniki.

A zawsze znajdzie się ktoś silniejszy, bardziej wytrzymały, czy stabilny - czytaj: na mnie zrobić tą technikę w ten sposób jest prawie niemożliwe, więc nie cenię tej formy :P .

Co nie znaczy że ta forma nie działa.

Pytanie w co wolisz inwestować. Tylko jednak atrybuty fizyczne od pewnego wieku się pogarszają.
  • 0

budo_zrazik.wolowy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 248 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kriss napisał

Nie, ta z 2:14 to akcja na nadgarstek z twojego filmiku

Miałem na myśli technikę na głowę i szyję z 1:58, 2:06. Przypuszczam że można to też wykonać statycznie, po wykonaniu atemi które zatrzyma/ogłupi. Nie wiem czy dobrze myślę.

No to ja napisałem, 2:04, nie 2:14 :)

1:58 i 2:04 to klasyczne irimi nage i o to pytałeś. Mocne, dobre, łeb urywa ;)

2:14 to kotegaeshi - ale o to nie pytałeś ;)

A ta reszta to taka zabawa w randori przy chwycie ryokatadori (dwiema rękoma za oba ramiona) i rzut kokyu nage. Czasem nie wyjdzie i stefan robi jakieś tam wejście w ryj. Też tak robimy ;)
  • 0

budo_kriss
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2318 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wiem w co inwestować i mam wytyczoną ścieżkę mojego rozwoju w sw :D

Prosta technika i dobre atuty motoryczne. Na chwilę obecną sprawdza mi się bardzo.

Aczkolwiek trochę kombinuję i tu moje poszukiwania w różnych kierunkach.

Ale prostota! Tego najczęściej szukam.
Jak u Sensei Wingrove. Najbardziej podoba mi się u niego poziom podstawowy. Po kilku latach nauki dalej podoba mi się ten poziom - reakcja na atak i chwyt za gardło - proste, skuteczne i działa też w starszym wieku :) . A jak chromi gardło to atemi i znowu gardło - CUDO!
  • 0

budo_kiwi
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 54 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_Jon Snow napisał

:D

Jeśli tak to koledzy powinni poszukać forum "You can dance Po prostu tańcz!".
  • 0

budo_zrazik.wolowy
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 248 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

budo_kriss napisał

Wiem w co inwestować i mam wytyczoną ścieżkę mojego rozwoju w sw :D

Podpisuję się pod tym.

Aikido ma ciekawe elementy. Pytanie gdzie chcesz je stosować. Techniki, które to pokazałeś mogą działać, ale nie w sparingu. Jak ktoś idzie pędem na Ciebie, to jakaś kokjunażka ;) wyjdzie. Zbice, za fraki i rzut. Tylko w sparingu ze stójkowcem/graplerem, on na Ciebie pędem nie pójdzie, chyba że w kombinacji. No i do tego aikido nie wykorzystasz.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025