Skocz do zawartości

Zdjęcie

Co sądzicie o przejściu całych klubów ITF na WTF?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
224 odpowiedzi w tym temacie

budo_-tadeusz-
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: Co sądzicie o przejściu całych klubów ITF na WTF?

Chwileczkę... teraz dopiero doczytałem. Pokrywasz z dotacji cześć opłaty za treningi?

Oczywiście, składka może być znacznie mniejsza dzięki pieniądzom z UM i nie widzę w tym nic złego. Po to jest miasto, żeby pomagało propagować sport..

Jeśli naprawdę tak jest jak piszesz, to jest to przykład marnotrawienia publicznych pieniędzy.
Gmina powinna zaklepać salę w szkole (bez żadnego ale bo gminy decydują o stawkach za wynajem) i wynająć instruktora za jakieś w miarę rozsądne pieniądze, nieuzależnione od ilości trenujących.

Centralny system zarządzania :) Wraca nowe :)
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No to ja nie wiem jak mało trzeba mieć ludzi na sali, żeby do tego dopłacać. To po pierwsze.

Więc w projekcie piszę co chce zrobić:
- wyjazd na zawody: wstępne terminy, koszty itp
- zakupy sprzętu: ilości koszty itp.
- itd

Można w projekcie - teoretycznie - umieścić pozycję: zatrudnienie instruktora, ale są z tym komplikacje, a pozycja dofinansowanie składek, jak napisałeś, to jakiś absurd. Gdybym coś takiego napisał w projekcie to nie dostał bym ani złotówki.

Więc posłuchaj:
1)Jeżeli składka składa się z kliku czynników w tym np wynajęcie sali to jeżeli dostaniesz kasę na sale to chyba logiczne że składka może znacznie się zmniejszyć. nie?
Chyba nie muszę ci pisać aż tak bezpośrednio, można się domyślić...

2)W mieście mamy ustawę że na chwilę obecną sala nie może być tańsza niż 45pln za 45 minut (taki wymóg mają szkoły) i tylko znajomości pozwalają na lekkie negocjacje z dyrektorami, więc sobie policz na ile by ci wystarczyło te twoje 400pln (może tydzień)

3) Wracając do typa od boksu, jeżeli masz salę z pełnym wyposażeniem bokserskim, worki, ring, przyrządówki itp, to za 2 tysiące tego nie wynajmiesz dla kilku grup.
Chyba, że jesteś klubem miejskim MKS itp za który i tak płaci miasto w 100% i jeszcze trener dostaje siano.

Tadeusz, życzę ci powodzenia prowadź w sposób najlepszy jaki potrafisz, nie bierz kasy on miasta jak nie musisz i tyle.
Tylko nie czepiajmy się ludzi, którzy wywalczą sobie jakiś hajs na sale, sprzęt itp.
  • 0

budo_-tadeusz-
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Więc posłuchaj:
1)Jeżeli składka składa się z kliku czynników w tym np wynajęcie sali to jeżeli dostaniesz kasę na sale to chyba logiczne że składka może znacznie się zmniejszyć. nie?
Chyba nie muszę ci pisać aż tak bezpośrednio, można się domyślić...

2)W mieście mamy ustawę że na chwilę obecną sala nie może być tańsza niż 45pln za 45 minut (taki wymóg mają szkoły) i tylko znajomości pozwalają na lekkie negocjacje z dyrektorami, więc sobie policz na ile by ci wystarczyło te twoje 400pln (może tydzień)

3) Wracając do typa od boksu, jeżeli masz salę z pełnym wyposażeniem bokserskim, worki, ring, przyrządówki itp, to za 2 tysiące tego nie wynajmiesz dla kilku grup.
Chyba, że jesteś klubem miejskim MKS itp za który i tak płaci miasto w 100% i jeszcze trener dostaje siano.

ad 1) Rozumiem.

ad 2) Znalazłem salę w moim mieście za 80pln / 45 minut. Oczywiście zrezygnowałem. Ale 2 km dalej znalazłem salę za 30pln / 60 minut i tam siedzę.

ad 3) Nie rozumiem co chciałeś powiedzieć.

Tadeusz, życzę ci powodzenia prowadź w sposób najlepszy jaki potrafisz, nie bierz kasy on miasta jak nie musisz i tyle.
Tylko nie czepiajmy się ludzi, którzy wywalczą sobie jakiś hajs na sale, sprzęt itp.

Ja się Ciebie nie czepiam i nie mam pretensji. Tylko było to dla mnie dziwne novum, że można sobie opłacić częściowo salę pieniędzmi z dotacji.
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niestety, takie mamy realia, że teraz nie możemy wynajmować taniej niż (ustalona kwota) bo rada miasta się wcięła i ustaliła stawki. Dawniej była konkurencja między szkołami można było na prawdę tanio sale mieć.

Jak by była możliwość, żeby miasto mi wynajęło sale (tzn płaciło by a mnie to nie obchodzi) to poszedł bym na taki układ w każdej chwili. A tak znają stawki i dają tyle kasy, że część pokryjesz, ale kokosów nie ma i musisz się martwić.
  • 0

budo_-tadeusz-
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Niestety, takie mamy realia, że teraz nie możemy wynajmować taniej niż (ustalona kwota) bo rada miasta się wcięła i ustaliła stawki. Dawniej była konkurencja między szkołami można było na prawdę tanio sale mieć.

Jak by była możliwość, żeby miasto mi wynajęło sale (tzn płaciło by a mnie to nie obchodzi) to poszedł bym na taki układ w każdej chwili. A tak znają stawki i dają tyle kasy, że część pokryjesz, ale kokosów nie ma i musisz się martwić.

Trochę to bez sensu. Ustalają wysokie stawki za salę, po czym dają pieniądze na wynajem i potem te same pieniądze za wynajem wracają do miasta. W sumie w Polsce nie powinno dziwić.

Myślisz, że po wejściu nowej ustawy skończą się pieniądze z miasta? No chyba że klub będzie dual brand ITF/WTF.
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie, ale jeżeli będziemy teoretycznie sportem olimpijskim to jest pewne, że dalej będzie można coś otrzymywać, a nie jak w przypadku wielu innych sportów które raz dostają raz nie.

Prawda jest taka, że rozmawiamy o problemie na szczeblu najniższym.
  • 0

budo_-tadeusz-
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

To "rozmawiamy" to trochę na wyrost. Zdajesz sobie przecież sprawę, że ITF w Polsce jest w pozycji proszącego.
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jest i pewnie będzie.. chyba, że masz jakiś pomysł jak to zmienić ;)
  • 0

budo_-tadeusz-
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jest i pewnie będzie.. chyba, że masz jakiś pomysł jak to zmienić ;)

Uważam, że Taekwon-do ITF będzie w Polsce zanikało. Ten proces już się rozpoczął. Kluby które wstąpią do PZTO z czasem przesuną środek ciężkości w stronę treningów WTF, bo tam będą pieniądze, punkty przelicznik: zawodnik/medal/kasa, duże kluby będa liczyły pieniądze w dziesiątkach tysięcy. Z Taekwon-do ITF wygra ekonomia.

Co trener będzie miał z tego że będzie utrzymywał grupę ITF obok grupy WTF? Nic.
Co będą mieli zawodnicy/adepci trenujący ITF? Będą patrzyli na kolegów ćwiczących na innej grupie WTF ze świadomością, że tamci mogą pojechać na Olimpiadę, że mają stypendia, dresy reprezentacji i ogólnie wszystkie profity z uprawiania sportu olimpijskiego? Kto będzie trenował ITF? Lamusy za wolno kopiący dolyo z przeskoku.

W gminie powiedzą Ci: "WTF dobry, ITF ne dobry. Penondz tylko na WTF."

Wyrok zapadł i brzmi: Odłączyć pacjenta od aparatury.
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Czy tak będzie to zobaczymy. Nie wiem jak podejdą do tego inni trenerzy.. Nie zwyklem wypowiadać się kogoś imieniu ;)

Równie dobrze mógłbym spytać czemu zawodnicy trenują ITF, a startują w KB, MT i cholera wie czym jeszcze, nawiązując do tego jak będą w WTF to po co im ITF.

Po prostu kupe ludzi nie będzie chciało treningu tylko kopanego (jaki jest w WTF) bez użycia rąk.
  • 0

budo_ira
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1243 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie, ale jeżeli będziemy teoretycznie sportem olimpijskim to jest pewne, że dalej będzie można coś otrzymywać, a nie jak w przypadku wielu innych sportów które raz dostają raz nie.

I to właśnie jest ta kasa niezwiązana bezpośrednio z wyjazdem na olimpiadę. Zresztą jakby dawali kasę tylko za udział w IO to w WTF-ie by z głodu padli ;-)
Pozdrawiam.
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

I to właśnie jest ta kasa niezwiązana bezpośrednio z wyjazdem na olimpiadę. Zresztą jakby dawali kasę tylko za udział w IO to w WTF-ie by z głodu padli ;-)
Pozdrawiam.

Nie rozumiem, o co chodzi :P
  • 0

budo_randall
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2751 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bonku5, co ja wiem o prowadzeniu treningów na komercyjnych zasadach to wiem. Aikido nigdy nie bylo sponsorowane przez nikogo. A do tego by poprowadzić trening potrzebujemy maty która kosztuje circa 250 zł m2. Koszty startowe małej sekcji to jakieś 20k i nikt żadnych pieniążków nie daje. Cena za godzinę sali w jakiejś zapyziałej szkole 50 zł to norma.
Normalny trening 1,5h, żeby miało to sens 3x tydzień. Daje 900 pln /mc sala, czyli 10 osob regularnie płacących 90 pln za sam czynsz. Drugie tyle żeby zwróciło się paliwo, czas. Przy działalności podatek płacisz, ubezpieczenie płacisz, nawet pieprzoną kasę fiskalną i inne dziwne rzeczy... Tylko z czego? Bo grupy początkujące po 30 osób to były, ale jakieś 10 lat temu... A kiedy ma się zwrócić mata, kiedy masz zacząć zarabiać?
Co do tego że plakaty nie działają jak kiedyś, to nie tylko w TKD, bardziej tradycyjne SW straciły swój urok, filmów już nikt nie kręci, ot moda się skończyła.
Pieniądze teraz leżą w dzieciach, rekreacji ruchowej, odstresowaniu po pracy. Młodych gniewnych zbierają dyscypliny spod znanych szyldów.
Czasy gdy pojedynczy trener mógł założyć sekcję powoli mijają, zwłaszcza w dużych miastach (duże koszty i duża konkurencja ofertowa). Takie nie inne mamy realia, koniec partyzantki i chałupnictwa.
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

1) Połowa klubów, nie ma ochoty prowadzić zajęć strikte dla emerytów czy pod typową rekreacje. Przymajmniej ja nie mam ochoty stać z dziadkami czy samotnymi mamami i opowiadać im farmazonów o samoobronie. Jak to robi w ostatnim czasie Pan "Moskwa z M jak Love" :P . Przychodzą panie "zakochane" w instruktorze a on im piękne bajeczki opowiada o obronie kluczykiem od samochodu.

2) Z tym dofinansowaniem to lipa kolego, znam sekcje, które uczą się jeździć na rolkach i uzyskały takie finansowanie, więc albo źle napisałeś oferte na dofinansowanie, albo nie złożyłeś wcale.

3) Po co ci kasa fiskalna? Typowy klub SW nie odprowadza podatków, bo jest stowarzyszeniem. Jedyne co to musisz do podatek dochodowy odprowadzić i przygotować PIT instruktorom :) .
No chyba, że zarejestrowałeś jako firma, która sprzedaje bilety np na treningi :P i prowadzi dodatkowo typową działalność gospodarczą.

4) Nie rozumiem w ogóle problemu, jak jest możliwość i jest to w pełni legalne to się bierze kase z miasta i tyle.
A jak się nie chce brać to się nie bierze, kombinuje po swojemu i dupy na forum nie zawraca :P
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Normalny trening 1,5h, żeby miało to sens 3x tydzień. Daje 900 pln /mc sala, czyli 10 osob regularnie płacących 90 pln za sam czynsz.

P.S I dlatego ja staram się o dotacje, przez co moi adepci nie muszą płacić 90, a połowę z tego. Ciekawe co dla nich korzystniejsze..
Spytaj się ich która opcja im się bardziej podoba i wpisz odpowiedź na forum :)
  • 0

budo_-tadeusz-
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

P.S I dlatego ja staram się o dotacje, przez co moi adepci nie muszą płacić 90, a połowę z tego. Ciekawe co dla nich korzystniejsze..
Spytaj się ich która opcja im się bardziej podoba i wpisz odpowiedź na forum :)

Jaki masz plan, jak miasto Ci przestanie dawać kasę?
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ustawa wchodzi w życie za 2 lata :) Tak odległych planów nie mam..
Po za tym już należę do WTFu, więc nie zakładam takiej ewentualności.

Jak trzeba będzie się martwić to wtedy pomyślę bardziej szczegółowo, ale zawsze zostaje najgorsze rozwiązanie tzn, podwojenie stawki :P
  • 0

budo_bonku5
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 184 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ty jaki masz plan jak ci zabiorą?
  • 0

budo_gizmo
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2337 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Wszystko zależy od tego, jaki kierunek przyjmują radni z danego miasta. Są takie miejscowości, gdzie dają dotacje wyłącznie dla sekcji uczestniczących w systemie sportu dzieci i młodzieży, i wówczas przynależność do danego związku ma duże znaczenie. W wielu miejscowościach jednak gminy dofinansowują organizację zajęć sportowych dla dzieci i młodzieży, bez rozróżnienia na to, czy startują one w zawodach, czy nie.

Klimaty wokół sławetnego połączenia robią się po prostu chore, a wygląda na to, że będzie jeszcze gorzej. Obym był złym prorokiem, ale wygląda na to, że będą wojny jak w starym PZKarate. Nie dziwię się ludziom z ITF, że próbują się włączyć do PZTO, ale i nie dziwię się ludziom z PZTO (szaraczkom, nie liderom), że wielu nie bardzo podoba się, na jakich zasadach jest to robione... a komunikatowa propaganda o łączeniu się dla idei olimpijskich - sorry, może ktoś to kupuje i bierze na poważnie. Ja niestety nie.
  • 0

budo_-tadeusz-
  • Użytkownik
  • 2 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A ty jaki masz plan jak ci zabiorą?

Prosił nie będę. Radzę sobie bez.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024