Skocz do zawartości

Zdjęcie

Krav Maga?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
317 odpowiedzi w tym temacie

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Re: Krav Maga?

Sally- ustawki czy walki kiboli mają niewiele wspólnego z samoobroną. W przypadku ustawki mamy do czynienia z ludźmi którzy się świadomie godzą na udział w walce, bardziej przypomina to sportową rywalizację niż sytuację napadu. Z kolei wiele potyczek w knajpie zaczyna sie "Na co sie, kurwa, gapisz?" (...)Czy ćwicząc bjj łamiesz ręce i dusisz partnerów? Jesli nie, to czemu wypisujesz takie bzdury?

tu się zgodzę, sport jest dla odważnych, bardziej lękliwi powinni uczyć się jak się nie gapić i nie prowokować afery.

a co ma bjj do ulicznej samoobrony ?? :lol:
  • 0

budo_pinczer
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 295 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ/MMA

Napisano Ponad rok temu

Jeli napisalby to ktoś inny mozna by temat rozwinac (moze nawet zazartowac) ale widzac ze to Sally pozostaje przemilczec durne pytanie i czekac kiedy uda ci sie zastosowac w samoobronie poroże jelenia jak to mozna bylo zobaczyc na filmach reklamujacych sisteme.
  • 0

budo_crips
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po raz pierwszy zgodzę się z Sally, co ma bjj do ulicznej samoobrony? Nie czasem pewniejsze będzie uderzanie i spier ? :)
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Biles sie kiedys na ulicy? Ja w mlodosci wiele razy. I nigdy nie ma wymiany ciosow, jest proba zadania ciosu (w zasadzie tylnego krzyzowego), lapanie za szmaty, szarpanie, klincz. Tego wspolczesne bjj uczy takze i w stojce. Na ulicy nie ma prawie nigdy dystansu bokserskiego, czy kickbokserskiego - jest albo klincz, albo odleglosc na dobry doskok.
W zasadzie walka na ulicy jest umiejetnoscia przechodzenia z jednego do drugiego.

Pozdrawiam
K_P
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tu się zgodzę, sport jest dla odważnych, bardziej lękliwi powinni uczyć się jak się nie gapić i nie prowokować afery.

Równie dobrze mógłbym napisać że sport jest dla ludzi zakompleksionych, którzy próbują się dowartościować poprzez rywalizację z innymi- i to byłaby taka sama bzdura jaką ty napisałaś. Jeden lubi jabłka, drugi gruszki- i tyle.
O bjj pisałem w kontekście tego co pisał zwierzu- ze niby trening combatu to poodrywane uszy itp. Nie trzeba wyłupywać komuś oka lub odrywać ucha by wiedzieć że to zadziała, tak samo jak nie trzeba komuś łamać ręki by wiedzieć ze dźwignia jest skuteczna.

Jednak w dyskusjach w tym dziale na pierwszy plan wybija się niechęć do systemów combat spowodowana nachalnym marketingiem instruktorow, dla których nauczanie stanowi profesję albo przynajmniej źródło dodatkowych dochodów. W zasadzie na drugi plan zepchnięto merytoryczną zawartość owych systemów.

Akahige- zgadza się i bardzo nad tym ubolewam. Mam wciąz nadzieje, ze może w końcu uda się rozpocząć merytoryczna dyskusję na przykład o tym, jak bezpiecznie ćwiczyc uderzenia otwartę dłonią, albo jak rozwijać totalnie agresywne nastawienie nie uszkadzając partnera podczas treningu. Cóż, pewno jestem naiwny, skoro łatwiej dyskutować czyja Krav maga jest najsłuszniejsza i najjedyńsza :)

Kubuś - i dlatego Thompson mówi o trzysekundowym wojowniku. Jeśli nie uda się sprawy załatwić uderzeniami w ciągu kilku sekund, zazwyczaj dochodzi do zwarcia i/lub parteru. I dlatego wciąż piszę o tym, ze sparingi nie odzwierciedlają sytuacji na ulicy.

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pewnie, ze nie odzwierciedlaja - nie bedzisz walil np. kolegi z tzw. "bani" w nos. Choc w pierwszych UFC i to bylo mozliwe. Nie wiem zreszta, czy musza odzwierciedlac.

K_P
  • 0

budo_zolin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 670 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Różne

Napisano Ponad rok temu

Po raz pierwszy zgodzę się z Sally, co ma bjj do ulicznej samoobrony? Nie czasem pewniejsze będzie uderzanie i spier ? :)

Ciekawy wiec jestem czemu juz od wielu lat trenuje sie podstawy bjj choccby w krawce. Trenujac w instytucie mialem garde, przejscie gardy, balaszki i inne podstawowe techniki z bjj wlasnie.
W tym samym czasie juz w stowarzyszeniu bylo bjj jako dodatkowe treningi do krawki.
Wiec juz ten argument powinnien do ciebie trafic a jak nie to....bylo o tym million razy na forach, wystarczy poszukac i dowiesz sie ciekawych rzeczy, chocby tego ze znajmosc bjj pomaga w znacznym stopniu w samobronie na ulicy, gdyz rzadko kiedy jest czysta wymiana ciosow. Przewaznie jest duzo szarpaniny, klinczu, tarzania na ziemi. Dzieki znajmosci bjj masz sweepy, rzuty w klinczu(naprawde juz chyba nie ma sekcji bjj ktore by nie wprowadzaly elementow stojkowych z judo czy zapasow) obrony przed rzutami, ucieczki z pozycji. Ta znajmosc przydaje sie na ulicy.

Nie chce potwarzac milion razy i zaczynac kolejnej dyskusji: jaki styl badz combat jest najlepszy na ulice. Bo najlepsza samobrona na ulice sa twoje wlasne nogi, dobra kondycja i refleks. Widzisz zagrozenie i juz cie nie ma. A jak bierzesz udzial w maratonach badz w biegach rpzelajowych to juz w ogole jest git. A druga najlepsza samobrona jest bron i paru twardych kumpli za twoimi plecami. :D

Zolin- wspomniany już Geoff Thompson bedac bramkarzem trenował głownie karate. Mój znajomy z sekcji Krav Maga również stoi na bramce. Nie wiem, czy były prowadzone jakieś badania wśród bramkarzy jakie sztuki walki ćwicza, ale jeśli opierasz swoją opinie na takich badaniach, to podziel się nimi :)

Chodzac rok na krawke poznalem jednego bramkarza, w miare konkretnego. Chodzac na bjj poznalem cala mase bramkarzy, czasem to byli goscie typowo z bjj, a czasem goscie co lazili na treningi w kratke, gdyz uzupelniali sobie treningu parteru( a wywodzili sie z zapasow czy judo). A bylo tez wielu koleszkow prosto z silki, co chcieli poznac pare chwytow, aby sobie lepiej radzic w pracy...bo robili tez w ochronie.
Idac dalej...moich 2 trenerow(bjj/mma) znajomych stalo na bramkach swego czasu, mimo ze goscie niepozorni ale dawali sobie jakos rade.
Czesto tez widzialemw klubach gosci co robili za bramkarzy z znalem ich z widzenia z roznych zawodow bjj.
Juz nei wspomijac ze co roku bywam na wakacjach w zachodnio-pomorskim i tam na bramkach stoja glownie berserkerzy i top team, zadnych kraverow/combatowcow/karatekow nie zauwazylem ;)
Na tym wlasnie opieram swoja wiedze, czyli na tym co widze i sam doswiadczylem.

Na krawce naprawde niewielu konkretnych gosci sie poznalo, przewaznie to byli jacys sciemniacze/fanatycy co w szatni chwalili sie ile to walk mieli na ulicy i ilu to naraz gosci pokonali, a na treningach ledwo co sobie radzili z technikami, nie wspominajac juz o kondycji czy o sylwetce bo wygladali bardziej na typowych kanapowcow niz na sportowcow :D

Pozdro
  • 0

budo_crips
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kubuś, żeby Cię nie skłamać, dziesiątki, mniej niż setkę, ale dużo do niej nie brakuje, od półtora roku nie praktykuje "ulicznych potyczek", oświeciło mnie..To samo moja ekipa :) (ale to brzmi.. 8) ) I zawsze walkę kończyły uderzenia. Ale prawdą jest, że czasami walka schodziła na ziemię, a tam "amatorskie" gnp...Ale najczęsciej to kilka uderzen, jakiś front, to samo chłopaki. Mocna tuba i dalej cała seria. Każdy widocznie ma inne sposoby. Elementy zapasów są bardzo skuteczne, technik bjj jeszcze nigdy nie stosowałem, chociaż troszkę "liznąłem", ale chyba za mało :P JA bym walki na glebie czy przy pomocy chwytów w ulicznej nawalance nie polecał, trzeba mieć oczy do okoła głowy. Uderzenie, kopnięcie, uderzenie, kopnięcie...Takim sposobem JA i reszta staliśmy się jedną z najbardziej znanych ekip w swoim powiecie (nie ma się czym chwalić) Ale to moje zdanie, widocznie do doskonałości wiedzie wiele dróg. Wolisz chwyty, twoja sprawa, jak dajesz radę to widocznie działa! Nie pozjadałem wszystkich rozumów by twierdzić, że na pewno to nie zadziała. I tak twierdzę dalej, że najlepiej sprawdza się strzelectwo, a o tym największe pojęcie mają żołnierze ( i terroryści :lol: )
  • 0

budo_zolin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 670 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

JA bym walki na glebie czy przy pomocy chwytów w ulicznej nawalance nie polecał, trzeba mieć oczy do okoła głowy. Uderzenie, kopnięcie, uderzenie, kopnięcie...Takim sposobem JA i reszta staliśmy się jedną z najbardziej znanych ekip w swoim powiecie (nie ma się czym chwalić) Ale to moje zdanie, widocznie do doskonałości wiedzie wiele dróg. Wolisz chwyty, twoja sprawa, jak dajesz radę to widocznie działa!

Widzisz i tutaj tez wykazujesz sie po czesci ignorancja. Fajnie ze wolisz uderzac i czasem slusznie, ale co jesli twoj przeciwnik(zapytasz go uprzejmie czy nie mozecie sie naparzac w stojce?) nie bedzie chcial uderzac? Zlapie cie za szmaty, bedzie staral sie wywalic(nie koniecznie musi posiadac umiejetnosci graplerskie, ot moze liczyc ze przewroci cie na glebe a koledzy mu pomoga i zbutuja cie) I teraz pomysl sobie, co w takiej sytuacji bardziej ci sie przyda? Boksowanie czy grapling? Dzieki wlasnie graplingowi mozesz wykaraskac sie z takiej sytuacji, gosc szarpie cie, probuje wyjebac, robisz lekka podcinke i jestes na nim a on amortyzuje upadek. Roznie bywa. Nie zawsze ci sie uda narzucic przeciwnikowi styl walki. Dlatego liczy sie wszechstronnosc, i o tym tez bylo milion postow na tym forum i wypowiadaly sie autoretytety, dla ktorych walka to styl zycia.
Teraz kolejna sytuacja. Twoj kumpel, znacie cie w chuj lat, popil sobie i zaczal sie do ciebie sadzic bo cos mu sie odkleilo po alku. To co lepiej w takiej sytuacji zrobic, wyjebac mu w nocha a pozniej miec problemy(zawiez go do szpitala z zlamanym nosem, badz lukiem brwiowym rozwalonym) czy wywalic umiejetnie na glebe i przytrzymac dzwignia, ewentulanie duszeniem az nabierze wiecej rozsadnku i wytrzezwieje. Taka sytuacje wlasnie kiedys widzialem.
Nie ma na ulicy slowa "wolisz", wszystko trzeba dostosowac pod sytuacje. Jestes sam a wrogow kilku, to spierdalasz.
Dlatego nie ma co prowadzic dalszej dysusji..temat rzeka. Bokser bedzie uderzal na ulicy, grapler bedzie obalal i dusil czy cokolwiek innego, a jeszcze inny wyciagnie noz i ci go wbije w zebra.
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bramkarze troche inaczej "walcza", tak naprawde z reguly pacyfikuja kogos, lub jakas grupe, w wiekszej i trzezwiejszej grupie.
Moja baza jest karate kontaktowe (kopalem jak kon) i boks, za grappling sie wzialem juz w wieku dojrzalym, bo... doswiadczylem ograniczen wynikajacych z braku takich umiejetnosci.

Pozdrawiam
K_P
  • 0

budo_crips
  • Użytkownik
  • PipPip
  • 77 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

No macie racje...Temat rzeka...Na pewno najlepiej być wszechstronnym, nigdy nie wiesz na kogo trafisz. Nigdy nie trafiłem na zapaśnika, nie wiem jakbym się zachował w takiej sytuacji, nigdy też nie trafiłem w starciu na kogoś operującego technikami bjj. Przeważnie "walczyliśmy" z typowymi ulicznikami, często mocnymi chłopakami, jednak na pewno nie mieli zbyt wielkiego pojęcia o danym sporcie walki. Z moich obserwacji, z tego co sam przeżyłem, najlepiej sprawdzał się zwykły boks/kickboxing. U nas chłopaków w wadze 100 i niewiele niżej było kilku a nawet jeden 130 i drugi minimalnie przed 120. Jak taki zaprawiony w ulicznych bojach ( i w boksie / kickboxingu, siłce) Cię trafi dwa razy to odechciewa się wszystkiego :-) Sam znam przypadki jak jeden zawodnik ( nie z naszej ekipy, ale bardzo dobry mój koleżka) świetny bokser amatorski i kickboxer poradził sobie z 3 chłopakami którzy do leszczy nie należeli. Gościu prawie 100 wagi, bardzo szybki z piekielnie mocnym uderzeniem i z ręki i nogi. Mało było przypadków, że ktoś wytrzymywał więcej niż jego 2 jebn..z piąchy. Sam jestem kickboxerem. Kiedyś z kolegą, wicemistrzem Polski w ciężkiej (nie podam z którego roku :wink: ) urządziliśmy sobie "lekki" sparring. Dozwolona i stójka i obalać też było można, wszystko po prostu. W stójce nie chciałem z nim zbytnio ryzykować, bo ma czym uderzyć i po jakiś 2 minutach lekkich wymian zaskoczyłem go, rzuciłem się pod nogi, obaliłem i tam dokończyłem sprawę. Na pewno najlepiej jest być wszechstronnym, tzn mieć swoje ulubione techniki, swoją bazę, ale umieć sobie poradzić w każdej płaszczyźnie. Od wakacji do treningów dorzucam bjj, lub od razu zagoszczę na MMA. Stójka jest ok, czas nadrobić parter.
  • 0

budo_zolin
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 670 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

re up
Otoz to. szybko doszedles do wlasciwych wnioskow. Nie ma co sie ograniczac w jednej plaszczyznie...choc warto miec bazowy system walki(pan Combat czesto to powtarzal hrhr)

Zreszta spotkac na ulicy gosci z umiejetnosciami.....rzadko sie widzi takich. Ot bramki w akcji jeno jak robia porzadki w klubach badz pod klubami :D
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak... ostatnio jakos nikt nie chcial mnie bic z piachy, tylko od razu probowali mnie trafic butelkami w glowe, i to od tylu. taka jest rzeczywistosc - butelki, przewaga liczebna napastnikow i to jest najwiekszy problem, a nie umiejetnosci walki napastnikow.

Pozdrawiam
K_P
  • 0

budo_zwierzu
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 472 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Thufi,jeśli nie zauważyłeś to śpieszę z informacją,że jest zasadnicza różnica między widzeniem zagrożenia ze strony jadących samochodów(oczywiscie PODCZAS przechodzenia przez jezdnię w miejscu niedozwolonym :D ) a poszukiwaniem wszędzie zagrożeń ze strony różnych złoczyńców :D
Jak napisał Puchatek - tenisista (czyli człowiek uprawiający sport) potrafi się obronić bazując na swoich cechach psychomotorycznych wyrobionych na treningach sportowych.
A odnośnie bjj to ćwiczący ten sport udowadniali wartość tej dyscypliny podczas bójek i walki ulicznych
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Zwierzu,
sorry, ale po raz kolejny piszesz o czymś na czym się zupełnie nie znasz. Świadomość otoczenia to coś innego niż paranoiczne wypatrywanie wszędzie zagrożenia. Można na przykład zastosować jakąś odmianę systemu "color code" Jeffa Coopera:

1) "stan biały"- czujność zerowa, nie zwracasz uwagi na otoczenie. Możesz być zajęty swoimi myślami, lub skupiony na jakiejś czynności. Taki stan umysłowy możesz przyjąć w swoim domu, w towarzystwie osób które znasz i którym ufasz.

2) "stan żółty"- zwyczajna świadomość tego co się dzieje wokół ciebie (podobna do świadomości samochodów gdy przechodzisz przez ulicę :) ). Zauważasz ludzi wokół siebie, widzisz jak są rozmieszczeni. To stan umysłu gdy idziesz ulica w biały dzień, w znanej sobie okolicy.

3) "Stan pomarańczowy"- podwyższona gotowość. Jesteś w nieznanej okolicy, albo jest późna pora, albo dostrzegasz ludzi zachowujących się w sposób który cie niepokoi (np grupka dresów lustrujących przechodniów). Istnieje potencjalne zagrożenie, niekoniecznie skierowane przeciw tobie.

4) "Stan czerwony" zagrożenie jest skierowane przeciw tobie. (Np dresy idą w twoja stronę obrzucając cie wyzwiskami) Maksymalna gotowość do walki lub ucieczki.

Taki system kodowania różnych stanów uwagi i gotowości pozwala na unikniecie paranoi, a jednocześnie sprawia ze stajesz się trudnym celem dla ulicznych drapieżników. Już samo to, ze idąc po ulicy jesteś w stanie żółtym utrudnia im działanie i zamiast ciebie wybiorą kogoś, kto idzie zatopiony w myślach, nie zwracając uwagi na otoczenie, albo słucha muzyki z mp3 :)
Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

A zastanawianie sie nad "kolorem", to nie jest czasem stan bliski paranoi?
K_P
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nie. Kolory to tylko nazwa, skrótowo opisujaca poziomy uważności i stany zagrozenia.

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_kubuś puchatek
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4530 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Przecie i bez tej wiedzy, kazdy wie, co robic jak wieczorowa pora wejdzie w nieznany zaulek.

K_P
  • 0

budo_thufir hawat
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Oj, zdziwiłbyś się :) A następnym razem idąc po ulicy sprawdź ile osób ma uwagę skierowana na zewnątrz i obserwuje otoczenie, a ile jest pochłoniętych myślami, słucha muzyki, czy rozmawia przez telefon.

Pozdrawiam, Thufir
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Biles sie kiedys na ulicy? Ja w mlodosci wiele razy. I nigdy nie ma wymiany ciosow, jest proba zadania ciosu (w zasadzie tylnego krzyzowego), lapanie za szmaty, szarpanie, klincz.

parter często w przedszkolu, dopóki pani nie rozdzieli..bo na ulicy w starszym wieku najgorsze co można zrobić to się przewrócić
bo jak to się mówi" solówki skoczyły się w średniowieczu"
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024