Skocz do zawartości

Zdjęcie

STRACH

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
81 odpowiedzi w tym temacie

budo_gornada
  • Użytkownik
  • Pip
  • 46 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

STRACH
Witam, chciał bym was poprosić o pomoc w przełamywaniu strachy. Chodzę na treningi kung fu, ale jak w szkole słyszę że chce mnie ktoś pobić to zaczynam się bać. Może mi ktoś pomóc? I prosił bym o rady "nie nauczysz sie chodzić jeśli nie upadniesz" bo rzecz w tym że jak się tak boje że tego unikam za wszelką cenę. i nie chciał bym przypisywania mi żadnej chemii (np. sterydy) Pomorze ktoś?
  • 0

budo_someone
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: STRACH
Zacznijmy od tego jaki to jest strach.
Boisz sie walki, kolesia, czy boisz się co 'ludzie powiedzą' po przegranej ?
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Gornada, nie wiem czy na tym forum znajdziesz jakiegoś psychologa, który fachowo by się wypowiedział (nie wyszydzam, mówię poważnie), wszelkie inne rady niekoniecznie tobie pomogą. Ze swojej strony poleciłbym Tobie zapisanie się na kontaktową sztukę walki, jak kickboxing, boks tajski, boks, zapasy, judo, bjj (chociaż w celu przełamania strachu polecam raczej uderzane od chwytanych na początek). Poza tym, jedno magiczne słowo - ASERTYWNOŚĆ. Musisz być świadom swoich praw i tego, że nikt nie ma prawa ich naruszać i Ty broniąc tych praw słusznie robisz. No ale forumowa gadanie nie pomoże ci tak, jak zapisanie się na kickboxing i "poobijanie się" trochę.

Pozdrawiam
  • 0

budo_przemcio
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1076 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

wiesz te sytulacje ktorych chcesz sie bac to twoja wlasna ich interpretacja :wink:
  • 0

budo_gornada
  • Użytkownik
  • Pip
  • 46 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie jak ta osoba zacznie do mnie skakać, przezywać mnie i grozić że mnie pobije to mnie momentalnie strach ogarnia i czuję pot. Jeśli jeszcze wtedy mam siłę coś powiedzieć to robię to bezwiednie nie zastanawiając się nad tym. A jeśli udało mi się (ZNOWU :( ) uniknąć walki to sam nie pamiętam co mówiłem :(
  • 0

budo_przemcio
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1076 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

2 szklanki czegos mocnego na przelamanie lodow :D
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jak długo trenujesz kung fu?

Przemcio: Może nie szklanki bo będzie miał problemy z koordynacją swoich ruchów. :)
  • 0

budo_someone
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Właśnie jak ta osoba zacznie do mnie skakać, przezywać mnie i grozić że mnie pobije to mnie momentalnie strach ogarnia i czuję pot. Jeśli jeszcze wtedy mam siłę coś powiedzieć to robię to bezwiednie nie zastanawiając się nad tym. A jeśli udało mi się (ZNOWU :( ) uniknąć walki to sam nie pamiętam co mówiłem :(

Przełam się i strzel pierwszy w mordę;D
  • 0

budo_user_usunięty
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 366 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Pomorze ktoś?

ja z pomorza
  • 0

budo_szwed
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 520 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

LOL Pomorze

Chłopie no nie ma bata raz musisz zebrać po gębie, żeby uwierzyć, że to normalna sprawa w szkole. Później się będziesz śmiał z tego jak postrzegałeś tą sprawę.

Szczepa po lejbach? No to szczepa! Wychodzisz Z reguły kończy się na dwóch strzałach dostajesz ty lub on i tyla. Tak przynajmniej kiedyś bywało, teraz to nie wiem Te pokolenia gimnazjalne to ponoć zwierzęta... :wink:

Mój kumpel raz miał do wyrównania rachunki z kimś na dzielnicy, a się trochę cykał Mieliśmy po 17 lat Wypił dwa piwa poszedł Zrobił młóckę Sam oberwał, ale strach przełamał :wink:
A i później go nie zaczepiali, bo wiedzieli, że ten się nie będzie bał tylko do akcji przystąpi. taki lajf.
  • 0

budo_someone
  • Użytkownik
  • Pip
  • 12 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Dobrze prawisz :)
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to mnie momentalnie strach ogarnia i czuję pot

potem jest najwieksza pizda :)
przypuszczam ze pare razy dostal bys w buzke by sie zmienialo w gniew walki :)
poza tym lepiej sie nie bic jak bic i jak tego unikasz to mozesz czuc sie za wygranego...
  • 0

budo_gornada
  • Użytkownik
  • Pip
  • 46 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Kung fu ćwiczę ok. 2 lata. Miałem kilka sparingów ale walka w sprzęcie na treningu to nie to samo co w szkole bez niczego.

Ona nie da mi spokoju, a nie chce się całe życie bać.

Chętnie bym się przepisał na inną sztukę walki. W moim mieście myślałem o karate shotokan, ale w połowie roku nie można. Nie wiem czy środki odurzające coś dadzą, bo lepiej nie iść upitym do szkoły XD

poza tym jeśli dojdzie do walki to nie wiem gdzie najpierw skutecznie zaatakować. Myślałem o kopnięciu w udo, czy dobrze? Często też jak myślę że będę się z kimś bić to boje się że coś mu zrobię :(
  • 0

budo_wosiu
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1070 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

.

Chłopie no nie ma bata raz musisz zebrać po gębie, żeby uwierzyć, że to normalna sprawa w szkole. Później się będziesz śmiał z tego jak postrzegałeś tą sprawę.
.

Święte słowa. I to nie raz, a najlepiej dwa lub trzy. I zebrać po gębie walcząc, na całego, i może niekoniecznie przegrywając, co z góry zakłada założyciel tematu. Ale nawet przegrywać warto po dobrej walce.

Nic tak nie dodaje strachliwym nastolatkom odwagi i pewności siebie, jak walka na całego, dostanie kilku siniaków czy lima pod okiem, i potem stwierdzenie: cholera, biłem się, biłem się naprawdę ale nic się takiego poważnego nie stało, nikt mnie nie zamordował, żyję!!!! Mają szacun do mnie!!! Nie jestem cipą!!!

W końcu statystycznie w ciągu tygodnia w kraju biją się pewnie setki uczniów między sobą, w szkołach podstawowych, gimnazjach i szkołach średnich i nie ma ciężkich ofiar..
I to jest czas, żeby się bić... Pomijając jakieś wynaturzone napaści kilku na jednego, w wieku dziecięcym i dojrzewającym, bójki rówieśników jeden na jeden rzadko kończą się jakimiś poważniejszymi obrażeniami. Tak jest u ludzi jak i u zwierząt, młode osobniki walczą o doświadczenie i hierarchie w grupie, kiedy mogą to robić bez poważniejszych konsekwencji. Kiedy osobniki są już dorosłe, za późno na walki dla doświadczenia, każda walka może nieść poważne zagrożenie zdrowia i życia....

Ot, taka prosta przyrodnicza wiedza.

A jak ktoś już od młodu nie nadaje się do żadnej walki, też nie jest na straconej pozycji. Jak to pisali starożytni stratedzy: "jak nie możesz być lwem, bądź lisem". Chodzi o inteligencję. Ktoś kto z wrodzonych predyspozycji nie poradzi nikomu w bezpośredniej walce, może rozwijać inteligencję, zaprzyjaźniać się z silnymi kolegami, tworzyć koalicje, sprawiać by silniejsi koledzy stawali w jego obronie itp.

Zawsze, na każdą sytuację, jest przynajmniej miliard alternatywnych rozwiązań.

Tylko trzeba chcieć rozwiązania i naprawdę się starać. Z każdej słabości można stworzyć siłę, ale trzeba chcieć, trzeba się starać, trzeba kombinować, i przede wszystkim trzeba uwierzyć w siebie i tego się trzymać. Trzeba się wręcz zahipnotyzować ciągle powtarzanym stwierdzeniem: "nic mi tam, dam radę cokolwiek by się działo, zawsze skończy się dobrze"
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Chętnie bym się przepisał na inną sztukę walki. W moim mieście myślałem o karate shotokan, ale w połowie roku nie można.

Przeczytaj jeszcze raz o jakich sztukach walki napisałem. :-)

A te sparingi to chyba coś nie teges, skoro ciągle się boisz dostać po głowie czy uderzyć kogoś...

Często też jak myślę że będę się z kimś bić to boje się że coś mu zrobię

Ten durny argument to marna wymówka i już padał na forum. Faktycznie, lepiej nie rób krzywdy agresorowi, po prostu daj się obić i opluć, bo jeszcze zrobisz komuś krzywdę...
  • 0

budo_przemcio
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1076 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po tym jak napisal,ze niechce walic,bo moze uszkodzic.Jestem sklonny podejzewac,ze to prowokacja :P
  • 0

budo_szwed
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 520 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tylko nie zrozum tych postów w ten sposób, że radzimy ci się nafukać fetą i zacząć napierdalankę... Tego nie rób Narkotyki są hmm delikatnie mówiąc syfem.

Chodzi o to, że u każdego bariera do pokonania jest inna. Na jednego podziałają dwa piwa wypite na odwagę, a na innego jeden plask na twarz po którym zmienia się on z potulnego chłopaczka w agresora. No i przede wszystkim postawa i podejście do życia. Jak cię widzą przestraszonego to ich dodatkowo motywuje, żeby ci dokopać. Tak to działa, strach jest wyczuwalny. Więc bez strachu i pewność siebie, może z początku pozorna, ale z czasem naturalna. Poza tym wiele rzeczy można załatwić gadką, poszukaj moich postów na Ulicy, bo nie chcę przytaczać raz jeszcze przykładów. Ale ty nie jesteś na etapie gadki, jesteś na etapie poznania smaku pięści.
  • 0

budo_jet
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2606 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Po tym jak napisal,ze niechce walic,bo moze uszkodzic.Jestem sklonny podejzewac,ze to prowokacja

Ja też. :-) Ale co tam... Przynajmniej mam co robić w przerwie od nauki. :)
  • 0

budo_tynks
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 943 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

napierdalaj czlowieku
  • 0

budo_tremere
  • Użytkownik
  • PipPipPip
  • 266 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:BJJ

Napisano Ponad rok temu

kopnięcie w udo może być bardzo dorbym rozwiązaniem pod warunkiem że znajdziesz sposób żeby je parokrotnie powtórzyć i to najlepiej w to samo mniej wiecej miejsce.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024