Seminarium z walki nozem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie kwestionuje ani wiedzy, ani programu - i z checia przejade sie zobaczyc to wszystko jesli bede w Polsce - natomiast doczepie sie do tego stylu Gitano.. swego czasu spedzajac troche czasu w Andaluzji zaprzyjaznilem sie z ludzmi zajmujacymi sie hobbistycznie i profesjonalnie nozami w Hiszpanii - i od nich uslyszalem jasno ze zrobili dokladny research i czegos takiego jak 'Escuela Sevillana de Armas Blancas' nie ma.. opisywany szeroko styl Gitano (wchodzacy niby w sklad ESdAB) rowniez jest wymyslem pisarzy, poniewaz kazdy klan cyganow ma swoj wlasny odmienny styl, ktorego zazdrosnie strzeze i nie pokazuje/uczy na zewnatrz klanu.. mialem tez osobiscie do czynienia z cyganami z tamtego regionu i wiem jak hermetyczne jest to srodowisko.. stad jestem ciekaw skad masz taka wiedze..Pytacie o program opieram się na nożu w stylu Gitano/cyganie hiszpańscy/
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
K P to WAR jest wyznacznikiem umiejętności? K P uważaj bo dojdzie do tego, że tacy napaleńcy jak ja będą się chcieli sprawdzać
PS. Sprawdzać sparingowo nie na realny nóż aby nie było niedomówień
PS.2 Dla mnie Krys w wiedzy podejściu oraz formie walk rządzi. Krys sorki, jak będą się chcieli z Tobą sprować przez to co napisałem to pierwszy podejmuje w obronę nauczyciela.
War też jest były szermierz i spoko ogarnia tematy, wiem sparowaliśmy.
ps postaram się być na stażu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Musiałem wybierać.
Kubuś, wybór noża nie jest skomplikowany, ale trochę trzeba poszukać.
Ja się najczęściej kieruję w pierwszej kolejności kształtem rękojeści. Musi dobrze leżeć w ręku i nie być zbyt śliska.
Potem kształt i długość ostrza. Częściej tniesz czy pchasz, czy może równo?
Ja się staram mieć jak najwygodniejszą i odpowiednio długą rękojeść i krótsze od niej ostrze.
Do tego pytanie, ze stałą klingą czy nie?
Nie patrz za bardzo na rodzaje stali i marki. U nas na "cut party", najlepiej sprawdzały się się noże o najcieńszej klindze. I to był jedyny wyróżnik. Głębokość cięcia a dopiero potem marka i głupoty jak rodzaj stali
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rękawiczki chroniące przed nożem...
- Ponad rok temu
-
najlepsi Polscy nozownicy
- Ponad rok temu
-
JUEGO DEL PALO CANARIO
- Ponad rok temu
-
Doradzcie dziewczynie gdzie moze kupic Kobutan.
- Ponad rok temu
-
Shocknife
- Ponad rok temu
-
stolik -> tarcza i pałka
- Ponad rok temu
-
alternatywa do klasycznych sprzetow
- Ponad rok temu
-
Jogo do pau, ktoś ma dobry kontakt?