Brzuch raz jeszcze...
Napisano Ponad rok temu
Takie same pytanie zadałem tej osobie. Chyba ma potrzebę kupienia sobie gadżetu, który da jej jakąś motywację....
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Piłka świetnie odciąża plecy:No i chce sobie kupić sprzęt mający odciązyć trochę plecy
Napisano Ponad rok temu
Novocaine chyba kiedys gdzies cos takiego wrzucales.
Z gory dzieki
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
troche mnie niepokoi mocowanie na pas zepowy... mial ktos z tym doswiadczenia? z checia bym pocwiczyl przy pomocy takiego sprzetu:)
Napisano Ponad rok temu
Co do przyrządów z linku to jest totalna porażka, bo robienie brzuszków przy ich użyciu prawie nie zmusza do większej pracy mięśni brzucha.
Jeszcze słowo o piłkach bo ostatnio są bardzo modne, faktycznie fajnie odciążają kregosłup ale u zdrowych osób. Jeżeli ktoś ma problemy z kręgosłupem to są przydatne ale jeżeli ćwiczy się na nich pod nadzorem kogoś kto ma pojęcie o rehabilitacji, samodzielnie trudno na nich dobrze ćwiczyć bo sama piłka nie koryguje złego napięcia mięśni, skłaniałbym się raczej do opinii że pomaga utrzymać prawidłowe jeżeli takie występuje.
Napisano Ponad rok temu
Podobnie próbuje tłumaczyć, ale nie dociera, widocznie musi sama się sparzyć.
No tak niektórzy mają...
Napisano Ponad rok temu
Do Tharfina robienie brzuszków w żaden sposób nie pomoże na bóle kręgosłupa, wręcz może zaszkodzić, jeżeli ta osoba chce wzmocnić mięśnie brzucha odpowiadające za odciążenie kręgosłupa to lepiej poszukać ćwiczeń na m. poprzeczny brzucha. Warto także go poćwiczyć jeżeli nie ma się problemów z kręgosłupem w sumie jest to jeden z najważniejszych mięśni w organizmie i od jego sprawności w dużej mierze zależy ogólna sprawność organizmu.
Pomagają ... ale należy się ograniczyć głównie do spięć by nie ingerować za bardzo w lordozę lędźwiową ... nie można tych ćwiczeń traktować jako priorytetu w leczeniu gdyż są one jedynie uzupełnieniem ... wzmocnienie gorsetu mięśniowego w tym rejonie pomaga w rehabilitacji ale należy robić to z głową, gdyż złe ćwiczenie zamiast pomóc to pogorszy sprawę ...
Mam specjalizacje z gimnastyki korekcyjnej ... przerabialiśmy sporo różnych form ćwiczeń wpływających na kręgosłup w tym także brzuszków :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja mam takie pytanie.robie abs II i cholera puszcza mi chwyt przy cwiczeniach na drazku-tzn moglbym wiecej robic bo brzuch ma sile ale juz nie moge sie utrzymac.co z tym robic??
zrob wiecej serii a mniej powtorzen. nie musisz sie sztywno trzymac w ABSie ilosci powt. Wazne zeby odpoczynki byly krotkie 10-15 sek a cwiczenia wykonywane we wlasciwej kolejnosci. jezeli nie mozesz zrobic 25 wznowsow nog z poziomu 5-tego to zrob 3 serie z 10 sek. przerwami po 15 powt.
poza tym staraj sie maksymalnie skoncentrowac przed rozpoczeciem. trzymanie chwytu w duzej mierze zalezy od sily woli i koncentracji. wiele osob puszcze nie dlatego sie juz nie moga tylko dlatego ze psycha im siada.
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Pomagają ... ale należy się ograniczyć głównie do spięć by nie ingerować za bardzo w lordozę lędźwiową ... nie można tych ćwiczeń traktować jako priorytetu w leczeniu gdyż są one jedynie uzupełnieniem ... wzmocnienie gorsetu mięśniowego w tym rejonie pomaga w rehabilitacji ale należy robić to z głową, gdyż złe ćwiczenie zamiast pomóc to pogorszy sprawę ...
Mam specjalizacje z gimnastyki korekcyjnej ... przerabialiśmy sporo różnych form ćwiczeń wpływających na kręgosłup w tym także brzuszków :wink:
W gimnastyce korekcyjnej prosty brzucha i brzuszki są ważne ale jeżeli ktoś ma zespoły bólowe kręgosłupa to brzuszki to jedno z ostatnich ćwiczeń jakie potrzebuje. Przeprowadzono badania i o ile dobrze pamiętam 95% osób z bólami kręgosłupa miało niesprawny m. poprzeczny brzucha. Korelacja jest tak duża bo poprzeczny to główny stabilizator kręgosłupa i w wypadku gdy nie pracuje prawidłowo jego funkcję przejmują częściowo mięśnie zewnętrzne takie jak prosty brzucha czy skośne brzucha. Więc jeżeli ćwiczymy w takim wypadku prosty brzucha to osłabiamy jeszcze bardziej poprzeczny i pogłębiamy takiej osobie patologie, bo prosty brzucha jest jedynie zginaczem tułowia i w żaden sposób nie ma możliwości skutecznie zastąpić poprzecznego.
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Sauna Suit ...
- Ponad rok temu
-
kava kava
- Ponad rok temu
-
bieżnia / orbitrek / inne ustrojstwa