Przysiad - Przysiad techniczny
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
gdzie na pod TRENING 1 pisze
przysiady techniczne
przysiady
Wygląda to że jest to rozpisane jako 2 różne ćwiczenia a nie wiem czym to sie różni i czemu tak jest. Daltego pytam i sam mam wiele glupich teorii na ten temat
Napisano Ponad rok temu
Tak naprawdę to jest tam napisane:pisze
przysiady techniczne
przysiady
Przysiady techniczne
Przysiady 1/3
To oznacza, że te przysiady techniczne to po prostu zwyczajne przysiady, a te przysiady 1/3 to taka niepełna wersja, ale za to z większymi ciężarami.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na przyklad ja. niepelne sa grozniejsze dla stawow.Z tym że pełne przysiady dają stawom nieźle w kość, niepełne przysiady są bardziej bezpieczne. Chociaż są ludzie, którzy twierdzą na odwrót. :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
po drugie, najwieksze sily dzialaja wlasnie pod katem 90stopni, gdzie ludzie chca sie zatrzymywac i odwracac ruch.
po trzecie, na pol-siady wszyscy zawsze biora wiecej, co dodatkowo zwieksza sily dzialajace na kolano.
po czwarte, pelen zakres ruchu kolana.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
poprawnie, ciezar na pietach:
jet, mi tez strzyka ale nawet jak prostuje sama noge. niestety, na 100% nie da sie odpowiedziec na twoje pytanie.
Napisano Ponad rok temu
Ciekawe. Czy mozesz troche wiecej o tym napisac?ludzie przesuwaja ciezar na srodstopie/palce, i wychylaja sie do przodu, odrywajac piety. to ci rozwali kolana.
Napisano Ponad rok temu
Osobiście jestem zdania, że prawidłowo wykonywany, głęboki przysiad bez szarżowania z ciężarem ponad siły nie jest niebezpieczny. Wbrew pozorom wzmacnianie mięśni siadami idzie w parze ze wzmacnianiem stawów kolanowych pod wpływem ciężaru, ergo jest to zabieg dla nich korzystny.
Oczywiście, ja nie jestem w tej kwestii żadnym autorytetem, ale to również opinia fachowców obalających stary siłowniowy mit jakoby siady niszczyły kolana i stawy skokowe, a ciągi kręgosłup :wink:
Z drugiej strony nie przekreślałbym też ćwiczeń (w tym przysiadów) w niepełnym zakresie ruchu. Słyszałem o dość wiarygodnych przypadkach wzmocnienia stawów (nawet ich "naprawiania") tego rodzaju skróconym ruchem. Większy ciężar w połączeniu z ruchem niewywołującym bólu daje bodziec mogący (oczywiście nie w wszystkich przypadkach) wzmocnić stawy, więzadła itp.
To tak ode mnie celem uzupełnienia :wink:
Napisano Ponad rok temu
ciezar zawsze przez piety, dzieki temu lepsza aktywacja dwuglowych/posladkowych co odciaza kolana, no i lepszy kat ogolnie. wychylajac sie do przodu sily rozrywajace sie zwiekszaja.Ciekawe. Czy mozesz troche wiecej o tym napisac?ludzie przesuwaja ciezar na srodstopie/palce, i wychylaja sie do przodu, odrywajac piety. to ci rozwali kolana.
poszukajcie na YT filmikow Rippetoe, tego od Starting Strength.
jesli siady zniszczyly komus kolana, to najprawdopodobniej robil je zle
jasne, pol i cwierc maja swoje miejsce w treningu. ale robienie polowek a robienie "pelnych" ktore sa polowkami to dwie rozne rzeczy. jedna z metod jest wlasnie zalozenie duzego ciezaru, z ktorym mozna zejsc tylko do polowy, i co trening schodzic troche nizej.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Keep the weight on the heels. To test this, slide ten pound plates under your toes until the balls of your feet are on the plates. It is going to stress your hammies and gastrocs (hey, free stretch!) but push the ground away through your heels. I insist on teaching my athletes to “Push your heels to China.” It seems the Chinese National Coach is now teaching his athletes to push their heels back to me. I am worried about deforming the earth.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Zaczerwienienie skóry na brzuchu
- Ponad rok temu
-
Obecny trening-opinie
- Ponad rok temu
-
cuda na kiju z kolanem
- Ponad rok temu