obolałe piszczele-ale nie po sw uderzanej
Napisano Ponad rok temu
z tego co zauważyłem, nie jest to tylko mój problem, inni też obijają sobie piszczele, ale po prostu robią wtedy przerwy w treningach i nie ma ich np. tydzień na treningu. ja chciałbym takiego rozwiązania uniknąć. utwardzanie piszczeli chyba raczej nie jest dla mnie, bo nie uprawiam uderzanych sw, tylko grappling.
dzięki z góry za wszystkie cenne wypowiedzi, zwłaszcza od osób, które borykały się z tym problemem i jakoś z nim wygrały.
pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
albo ochraniacze.
Napisano Ponad rok temu
ale z tymi piszczelami tak mam już od 3 lat i się nie chcą przyzwyczaić na uderzanych to pewnie by szybko poszło, a tu nie jest tak łatwo...a z ochraniaczami na treningu judo to normalnie by to wyglądało...?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
edit:a jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi Shabu: wywnioskowałem, że na judo nie nosiłeś ochraniacza na szczękę, a na bjj nosisz. czy to znaczy, że w parterze łatwiej stracić zęby? pytam poważnie, bo nigdy nie patrzyłem na to pod tym kątem.
pozdrawiam,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
:roll:maść arcalen i może jednak spróbuj utwardzać, czymś w rodzaju kija od miotły (tylko lepiej krótszy) delikatnie opukuj goleń na całej długości , oczywiście nie tak żeby bolało tylko bardzo lekko, tak po 1 min na nogę dziennie, po paru miesiącach powinna być poprawa
Napisano Ponad rok temu
bez jaj? na zawodach judo???jak na zawodach mają ochraniacze to czemu na treningu masz nie mieć? ; )
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Moje doświadczenie mówi, że łatwiej. W judo - które, podkreslam, trenowałem tylko rok i to od zera - moje zęby nie były ani razu narażone. W jiu-jitsu pod względem zębów jest mi najgorzej z nieco mniejszymi i dużo młodszymi ode mnie, którzy cisną jak szaleni od samego początku, bo wiedzą, że ich najlepszą szansą jest mobilność i ciągły atak. Nie raz już oberwałem kolanem czy łokciem w szczękę w takich okolicznościach, a raz nawet, kiedy już nosiłem ochraniacz, wyleciał mi z paszczy i zatoczył malowniczy łuk, a szczęka mnie potem tydzień bolała. Ale zęby zostały całe, natomiast zagrożenia kalafiorami chyba nie muszę tłumaczyć.edit:a jeszcze jedna rzecz mnie ciekawi Shabu: wywnioskowałem, że na judo nie nosiłeś ochraniacza na szczękę, a na bjj nosisz. czy to znaczy, że w parterze łatwiej stracić zęby?
Napisano Ponad rok temu
co? moze na jujitsu nie ma potrzeby utwardzania goleni ale w twardszych sportach tak:roll:
Napisano Ponad rok temu
co? moze na jujitsu nie ma potrzeby utwardzania goleni ale w twardszych sportach tak
a jakie to sa twardsze sporty
Napisano Ponad rok temu
głupotą jest utwardzanie piszczeli kijem od miotły.to równie bezsensowne jak kopanie w drzewoco? moze na jujitsu nie ma potrzeby utwardzania goleni ale w twardszych sportach tak
:roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Wiem ze ta bzdurę na temat szkodliwości utwardzania powiela wiele ogromna ilość osób,mało kto wie w jaki sposb to się robi. Jeden z drugim obejrzeli ziomka Muay thai i myślą ze to napewno o to chodzi.
W ten sam sposób powielanych jest tysiące innych debilnych pseudonaukowych przesądów jak chociaż by brednie o mikrouszkodzeniach mózgu w wyniku uderzeń ale to rozumiem ze trzeba miec dość duzą wiedze o neurologi i paru innych rzeczach zeby się zorientować ze to brednia.
natomiast w przypadku utwardzania mozna to samodzielnie sprawdzić, tylko ze 100% wypocin to czysta teoria bo nikt kto by to zrobił i by mu pomogło nie pisał by bzdur.
Kopanie w celu utwardzania twardy worek jest idiotyzmem jak i kopanie w drzewo (chyba ze ktos ma już twarde golenie to sobie moze jak go nie boli), wogole kopaniem się nie utwardza bo siły kopnięcia nie da się wymierzyć idealnie, i łatwo jest uszkodzić zamiast utwardzić, dlatego utwardza sie pukając w noge przedmiotem typu kijek bo mozna tą siłe łatwo kontrolować, a nie kopać i uszkadzac goleń.
Napisano Ponad rok temu
no ba. w koncu trauma nie ma zadnego wplywu na mozg. na szczescie sally ma odpowiednia wiedze neurologiczna, i paru innych specjalizacji, i moze nam powiedziec co i jak.W ten sam sposób powielanych jest tysiące innych debilnych pseudonaukowych przesądów jak chociaż by brednie o mikrouszkodzeniach mózgu w wyniku uderzeń ale to rozumiem ze trzeba miec dość duzą wiedze o neurologi i paru innych rzeczach zeby się zorientować ze to brednia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Waga w Modern Ju- Jitsu/mma
- Ponad rok temu
-
Zwichnięty palec u nogi
- Ponad rok temu
-
Plan masa a bjj?
- Ponad rok temu