Z góry wielkie dzieki za pomoc

Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak btw, to jest RICEPamiętaj o podstawowej zasadzie I.C.E.R. zaraz po stłuczeniu
I - ice [obłożyć lodem]
C - compresion [ucisk]
E - elevation [ułożenie wyżej poziomu serca]
R - rest [odpoczynek]
Napisano Ponad rok temu
Stłuczeń nie rozgrzewa się nigdy. Nigdy. NIGDY. NIGDY!zaraz po stluczeniu powinnienes schlodzic miejsce stluczone teraz nalezy je ogrzewac.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dużo zależy od tego jakie tkanki i w jakim stopniu i jak zostały uszkodzone. Problemy ze stawem od dwóch tygodni oznaczają, że w najlepszym przypadku masz przewlekły stan zapalny, czyli i tak prędzej czy później wylądujesz u lekarza.Wiec juz sam nie mam zdania na ten temat ..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tak btw, to jest RICEPamiętaj o podstawowej zasadzie I.C.E.R. zaraz po stłuczeniu
I - ice [obłożyć lodem]
C - compresion [ucisk]
E - elevation [ułożenie wyżej poziomu serca]
R - rest [odpoczynek]zeby mnemonic byl latwy
![]()
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mam po każdym trenie zasadę- ściereczka na stłuczenie, pierś z kurczaka z zamrażarki i owijam bandażem bokserskim. 15 minut, 20 min przerwy i potem znowu kolejny kawałek mięsa z zamrażarki. Na drugi dzień ta sama opcja powtarzana ze 3 razy, siniak się nie rozszerza i zwykle po 7 dniach już znika.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Dlatego właśnie odpowiedź na pytanie "czy ogrzewać czy schładzać" musi brzmieć: RICE, schładzać!Bylo to jakos racjonalnie wytlumaczone ale specjalnie nie skupialem sie aby zapamietac dlaczego, na tamta chwile wystarczylo mi wyjasnienie i zapamietanie ze
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu
- Ponad rok temu