Schładzać czy rozgrzewać
Napisano Ponad rok temu
Z góry wielkie dzieki za pomoc
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pamiętaj o podstawowej zasadzie I.C.E.R. zaraz po stłuczeniu
I - ice [obłożyć lodem]
C - compresion [ucisk]
E - elevation [ułożenie wyżej poziomu serca]
R - rest [odpoczynek]
Napisano Ponad rok temu
tak btw, to jest RICE zeby mnemonic byl latwyPamiętaj o podstawowej zasadzie I.C.E.R. zaraz po stłuczeniu
I - ice [obłożyć lodem]
C - compresion [ucisk]
R - rest [odpoczynek]
Napisano Ponad rok temu
Stłuczeń nie rozgrzewa się nigdy. Nigdy. NIGDY. NIGDY!zaraz po stluczeniu powinnienes schlodzic miejsce stluczone teraz nalezy je ogrzewac.
Dotrało?
Napisano Ponad rok temu
Widze ze opinie sa podzielone tylko nie wiem czemu az tak... ja sam w internecie znalazlem jakies informacje ze po dluzszym czasie od sltuczenia powinno sie ogrzewac... 8O Wiec juz sam nie mam zdania na ten temat ..
Napisano Ponad rok temu
Dużo zależy od tego jakie tkanki i w jakim stopniu i jak zostały uszkodzone. Problemy ze stawem od dwóch tygodni oznaczają, że w najlepszym przypadku masz przewlekły stan zapalny, czyli i tak prędzej czy później wylądujesz u lekarza.Wiec juz sam nie mam zdania na ten temat ..
Napisano Ponad rok temu
No ale bardzo interesuje mnie ta rozbierznosc co do chlodzenia i ogrzewania... 8)
Napisano Ponad rok temu
tak btw, to jest RICE zeby mnemonic byl latwyPamiętaj o podstawowej zasadzie I.C.E.R. zaraz po stłuczeniu
I - ice [obłożyć lodem]
C - compresion [ucisk]
R - rest [odpoczynek]
Mnie od lat tak uczono i w sekcji i na studiach ... :wink: ... każdy metodyk ma swoje wersje, więc mogą być różne zasady w publikacjach itd ... z resztą to niby tylko\aż zmiana kolejności ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ja mam po każdym trenie zasadę- ściereczka na stłuczenie, pierś z kurczaka z zamrażarki i owijam bandażem bokserskim. 15 minut, 20 min przerwy i potem znowu kolejny kawałek mięsa z zamrażarki. Na drugi dzień ta sama opcja powtarzana ze 3 razy, siniak się nie rozszerza i zwykle po 7 dniach już znika.
ta metoda byla dobra niegdys gracjan.teraz mamy kompresy zelowe,ktore niekrwawia i nie czuc ich miesem hehe
Napisano Ponad rok temu
mozna tez przykladac pijawki ze stawu,tez bedzie dzialac i nietrzeba w ogole przeplacac a nawet placic :-)
Napisano Ponad rok temu
ps. mieso z zamrazarki najlepsze, dodatkowo masz juz rozmrozone po zabiegu i mozna spokojnie robic na mase, inaczej mieso na zmarnowanie
Napisano Ponad rok temu
Dlatego właśnie odpowiedź na pytanie "czy ogrzewać czy schładzać" musi brzmieć: RICE, schładzać!Bylo to jakos racjonalnie wytlumaczone ale specjalnie nie skupialem sie aby zapamietac dlaczego, na tamta chwile wystarczylo mi wyjasnienie i zapamietanie ze
Oczywiście dla tych co potrafili się skupić i zapamiętać dlaczego, odpowiedź musi być zupełnie inna. Do leczenia kontuzji stosuje się schładzanie, ogrzewanie, nieschładzanie, nieogrzewanie i szereg innych sposobów, a wszystko zależy od tego co, gdzie, jak i kiedy zostało uszkodzone.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Trening na brzuch
- Ponad rok temu
-
planche-umie ktos?
- Ponad rok temu
-
Promieniowanie elektromagnetyczne- szkodliwość
- Ponad rok temu
-
Ile WY bierzecie;)
- Ponad rok temu
-
sezon na kleszcze
- Ponad rok temu
-
drzenie ramion w czasie cwiczen na silowni
- Ponad rok temu
-
siłownia.trening HST
- Ponad rok temu
-
Trening na siłowni , Pytanie...
- Ponad rok temu
-
AFF accelerated Free Falling - kurs w okolicach wawy
- Ponad rok temu
-
Niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa.
- Ponad rok temu