potrzebna pomoc!!
Napisano Ponad rok temu
0. czy to bedzie dobre rozwiazanie dla czlowieka, ktory nigdy nic nie cwiczyl?
1.nastawiam sie na samoobrone, czy to mi bedzie przydatne? (czy tylko na zawody?)
2.po jakim czasie mam szanse zdobyc kolejny pas ?
3. czy w tej sztuce trenowane sa jalkiekolwiek uderzenia i rzuty przeciwnikiem?
dziekuje za wszystkie odpowiedzi. to dla mnie pilna sprawa.
Napisano Ponad rok temu
No w końcu zaczniesz coś trenować więc raczej dobre[b]witam. nazywam sie bartek, mam 16 lat. niedlugo mam zamiar sie zapisac na bjj, ale przedtem mam do was kilka pytan:
0. czy to bedzie dobre rozwiazanie dla czlowieka, ktory nigdy nic nie cwiczyl?
Skoro nastawiasz się na samoobronę to co za różnica kiedy zdobywa się pas? Zdobywa się go jak się na niego zasłuży, jak się będziesz obijał to z białego nie wyjdziesz, wszystko zależy od ciebie.1.nastawiam sie na samoobrone, czy to mi bedzie przydatne? (czy tylko na zawody?)
2.po jakim czasie mam szanse zdobyc kolejny pas ?
Rzuty/obalenia(choć to zależne od klubu) tak, uderzenia nie.3. czy w tej sztuce trenowane sa jalkiekolwiek uderzenia i rzuty przeciwnikiem?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ale przydaje sie to do samoobrony? prosze mówić szczerze
Przydaje się-z ręką na sercu
Napisano Ponad rok temu
W wiekszosci klubow w Polsce mala wage przyklada sie do klinczu zapasniczego, rzutow i obalen. Co komu po parterze jak nie bedzie umial kogos innego sprowadzic na glebe.
Na walki 1vs1 (np soloweczki) jest nieocenione, ale tez trzeba najpierw kogos obalic.
Juz bardziej przydatny jest sport uderzany, ewentualnie judo czy zapasy - zrobienie rzutu, obalenie w celu utorowania sobie bezpiecznej drogi.
Wszystko rozpatrujemy w przypadku samoobrony, a nie walk mma (1vs1 solowek itp).
Napisano Ponad rok temu
wszyscy w dziale BJJ z ręką na sercu odradzą ci zapisanie się na BJJ 8)czyli radzicie zapisac sie na bjj ?
zależy, pod jakim kątem będziesz trenował, u kogo i jak ten ktoś rozumie zakres BJJ1.nastawiam sie na samoobrone, czy to mi bedzie przydatne? (czy tylko na zawody?)
jakieś 90% ludzi odpada zanim dojdzie do pasa, m. in. dlatego, że za wiele o nim myśli. skup się na treningu, a pas przyjdzie we właściwym czasie2.po jakim czasie mam szanse zdobyc kolejny pas ?
patrz pkt 13. czy w tej sztuce trenowane sa jalkiekolwiek uderzenia i rzuty przeciwnikiem?
Napisano Ponad rok temu
Chociaz sam trenuje bjj, nie uwazam aby bylo tak super dobre do SAMOOBRONY.
W wiekszosci klubow w Polsce mala wage przyklada sie do klinczu zapasniczego, rzutow i obalen. Co komu po parterze jak nie bedzie umial kogos innego sprowadzic na glebe.
Na walki 1vs1 (np soloweczki) jest nieocenione, ale tez trzeba najpierw kogos obalic.
Juz bardziej przydatny jest sport uderzany, ewentualnie judo czy zapasy - zrobienie rzutu, obalenie w celu utorowania sobie bezpiecznej drogi.
Wszystko rozpatrujemy w przypadku samoobrony, a nie walk mma (1vs1 solowek itp).
Czy małą wagę przykłada się do obaleń i klińczu? -w klubie którym trenuje i w klubach które znam wręcz przeciwnie ,prawda jest taka że terażniejsze Bjj to nie to samo Bjj z przed np 10 lat ,wszystko idzie w kierunku MMA ,ewoluuje .Przykład dawniej zawodnicy na zawodach Bjj podchodzili do siebie i zaraz sie kładli ,teraz za sprawa nowej generacji wszyscy terenują zapasy czy rzuty z judo bo ciężko inaczej jest wygrywać
Napisano Ponad rok temu
polemizowałbym 8) .właśnie dlatego - wszystko zależy od akademiiwszystko idzie w kierunku MMA ,
Przykład dawniej zawodnicy na zawodach Bjj podchodzili do siebie i zaraz sie kładli ,teraz za sprawa nowej generacji wszyscy terenują zapasy czy rzuty z judo
nie wszyscy, kupa ludzi walkę zaczyna od siadania, i w bjj i sf
tu też bym polemizował 8)bo ciężko inaczej jest wygrywać
Napisano Ponad rok temu
polemizowałbym 8) .właśnie dlatego - wszystko zależy od akademiiwszystko idzie w kierunku MMA ,
Przykład dawniej zawodnicy na zawodach Bjj podchodzili do siebie i zaraz sie kładli ,teraz za sprawa nowej generacji wszyscy terenują zapasy czy rzuty z judo
nie wszyscy, kupa ludzi walkę zaczyna od siadania, i w bjj i sftu też bym polemizował 8)bo ciężko inaczej jest wygrywać
Kazdy ma prawo do swojej opini moja jest taka że jednak większość klubów idzie w kierunku MMA ,nie mówie że wszystkie ale duża część .Odnośnie siadania do gardy ,pewnie że będą tacy którzy zawsze tak będą walczyć jednak od jakiegoś czasu widac tendecję do pracy nad stójką ,coraz więcej ludzi stawia na walkę w stójce z całkiem dobrymi rezultatami.Zauważ że kończenia w czarnych paskach np na MŚ to wcale nie taki chleb powszedni ,cześciej o wygranej decyduje sprowadzenie właśnie czy swep np.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taka refleksja...
Napisano Ponad rok temu
Roger G. by się nie zgodził :wink:Zauważ że kończenia w czarnych paskach np na MŚ to wcale nie taki chleb powszedni .
cześciej o wygranej decyduje sprowadzenie właśnie
to akurat nie wynika z tego że ten stoi ten rzuca a ten siada, tylko z kosmicznego poziomu, który jest bardzo wyrównany.
czy swep np
sweepy o ilę się nie mylę są z gardy :wink:
Napisano Ponad rok temu
...
a jak potraktować u(m)pę?
Napisano Ponad rok temu
cóż to?...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
cóż to?...
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Widzę, ze sos jestes doswiadczony w sprawach bjj. ta sztuka przydala ci sie kiedys w zyciu?
idź, kurwa, na trening i przestań marudzić - spodoba Ci sie to zostaniesz, nie spodoba to poszukasz czegoś innego
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Opinia na temat worka
- Ponad rok temu
-
Ochraniacz nosa
- Ponad rok temu
-
Gadżety w sporcie