Promieniowanie elektromagnetyczne- szkodliwość
Napisano Ponad rok temu
Nigdy poważnie nad sprawą się nie zastanawiałem. Natchnęło mnie jednak na ten temat, bo zachciało mi się drukarki laserowej. Przypomniałem sobie jednak, że kiedyś słyszałem o szkodliwości tych urządzeń. Nie po to przecież ćwiczę, unikam szlugów i ograniczam się z kawą i wódeczką, żeby mnie wykończyła pieprzona elektronika!
Rozejrzałem się dookoła: komórka, telefon bezprzewodowy, router i antena "od internetu" notebook z wi-fi, radio, w kuchni ukochana mikrofalówka, pecet i monitor kineskopowy w pokoju obok- dlaczego ja, cholera, nie świecę jeszcze na zielono?
Zacząłem szukać informacji w sieci- ciężka sprawa- jest masa tekstów, ze świecą szukać takich które autor podpisał nazwiskiem, informacje oczywiście sprzeczne, niezgodne wyniki badań "amerykańskich naukowców", z jednej strony panika i katastroficzne wizje nieuchronnych fal mutacji, z drugiej uspakajające głosy speców, że o ile nie wkładamy głowy do mikrofali i nie trzymamy komórki między pośladkami, to nie ma problemu.
Trochę zbaraniałem- olać tę laserówkę i dalej ładować kasę w tusz? Zrezygnować z dobrodziejstw mikrofalówki (grzać mleko 3 minuty na gazie- nie do pomyślenia!)? Gdzie trzymać komórę, żeby mieć dzieci o ludzkim obliczu i nie dostać Alzheimera? Zacząć wpinać się do sieci po kablu? A może olać to wszystko i się nie przejmować?
Może ktoś dysponuje wiarygodnym źródłem informacji?
Pozdrowienia,
H. :-)
Napisano Ponad rok temu
To zależy na jakim stopniu wiarygodności ci zależy. Ja bym zaczął od najbliższej biblioteki. Ot np. od Google Books:Może ktoś dysponuje wiarygodnym źródłem informacji?
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
To może być ciekawe:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o resztę to trudno mi się wypowiadać. W BIOS kompa możesz poszukać opcji "Spread Spectrum". Możesz włączyć - powinno zredukować emisje elektromagnetyczną komputera (może obniżyć stabilność przy podkręcaniu za sprawą mechanizmu działania polegającego na wariacji częstotliwości zegara taktującego). Możesz mieć tez "Smart Clock" które działa inaczej i też powinno redukować zakłócenia.
Napisano Ponad rok temu
Co do drukarki- przypomniało mi się, że około roku 97 czytałem w "Komputer Świat" (ale oldskul ) o tej szkodliwości laserówek. Wietrzenie pokoju powinno dać radę, bo one niby powietrze "psują".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Drukarką bym się nie przejmował.
Napisano Ponad rok temu
Jonizacja powietrza. Ozon. Jak poszukasz w takich starych czasopismach, to na pewno znajdziesz też artykuły o trującym PCW i innych tworzywach sztucznych, alergizującym tonerze do drukarek i szkodliwości ultradźwięków wydawanych przez ich mechanizmy (ewentualnie infradźwięków, w zależności od fantazji autora). Zresztą całkiem niedawno przecież się zaczęła nagonka na trującą melaminę.Co do drukarki- przypomniało mi się, że około roku 97 czytałem w "Komputer Świat" (ale oldskul ) o tej szkodliwości laserówek. Wietrzenie pokoju powinno dać radę, bo one niby powietrze "psują".
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
mi się wydaje, że ta cała szkodliwość jest troche przesadzona. Jeśli nawet istnieje jakaś, to jest ona minimalna i nie wydaje mi się, żeby specjalnie się to odbiło na twoim zdrowiu ;-)
Mylisz się, jest wiele czynników powodujących mocne uszkodzenia, nie tylko jakieś tam drobne dolegliwości, ale poważne uszkodzenia strukturalne organizmu, a nawet choroby przewlekłe. Wszystko zależy od dawki, ale obecnie dochodzimy już do dawek w codziennym życiu, które w perspektywie lat stają się szkodliwe.
ry-you---> średnia długość życia rośnie, bezpłodność też rośnie. Liczba urodzeń maleje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
możliwe że się mylę.. ale takie jest poprostu moje nastawienie co do tego tematu, wole nie myśleć o tym zbyt pesymistycznie
To lepiej se wmawiać, że wszystko jest spoko, co? ;]
Napisano Ponad rok temu
generalnie życie jest szkodliwe i prowadzi do śmierci :roll:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Podsumowując:
generalnie życie jest szkodliwe i prowadzi do śmierci :roll:
Szczera prawda, ale bardzo dużo leży w twoich rękach. Jak nie tykasz dragów, to szansa że się zaćpasz na śmierć maleje niemal do zera.
Napisano Ponad rok temu
Z jego pomiarów wynika co następuje:
- mikrofalówka żre niemiłosiernie w odległości do ok. 1m frontalnie- kiler
- komórka w momencie łączenia sieje jak cholera- od dziś trzymam ją z daleka od łba przy nawiązywaniu połączeń
- antenka od wi-fi w porównaniu z telefonem nie szkodzi dużo bardziej niż marchewka z supermarketu ;-)
Pozdrowienia!
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Ile WY bierzecie;)
- Ponad rok temu
-
sezon na kleszcze
- Ponad rok temu
-
drzenie ramion w czasie cwiczen na silowni
- Ponad rok temu
-
siłownia.trening HST
- Ponad rok temu
-
Trening na siłowni , Pytanie...
- Ponad rok temu
-
AFF accelerated Free Falling - kurs w okolicach wawy
- Ponad rok temu
-
Niepełny blok prawej odnogi pęczka Hisa.
- Ponad rok temu
-
Podciąganie na drążku do pełnego wyprostu?
- Ponad rok temu
-
Sport - wymiatacze - filmy, dokumenty
- Ponad rok temu
-
pomoc przy budowie planu...
- Ponad rok temu