Sensei Christian Tissier w Krakowie
Napisano Ponad rok temu
24 - 25.10.2009 roku
ROZKŁAD:
Sobota
11.00 - 13.00 (aikido)
16.00 - 18.00 (aikido)
Niedziela
9.00 - 10.00 (ken)
10.00 - 11.30 (aikido)
MIEJSCE:
Centrum Sportu i Rekreacji Politechniki Krakowskiej
Kraków, ul. Kamienna 17
CENA:
Całość - 120 ZŁ
2 treningi - 100 ZŁ
1 trening - 80 ZŁ
NOCLEG: Istnieje możliwość noclegu na macie za 5 zł ( z soboty na niedzielę )
P.S. Nie mam nic wspólnego z organizatorami... :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Czy nie był kiedyś nauczycielem W.Kirmiela ?
Zawsze się dziwiłem dlaczego jego aikido jest tak mało pragmatyczne (bardziej techniczne ) jeżeli trenował kicka (obszerne ruchy, długie obroty , dużo meguri). Po takich "doświadczeniach" to dość dziwne.
Napisano Ponad rok temu
Nie był.Czy nie był kiedyś nauczycielem W.Kirmiela ?
Co to jest "pragmatyczne aikido"?
Co do doświadczeń z kickiem. Jak przez parę lat zbierasz low kicki na udo i podudzie oraz kolana na żebra z klinczu, to zaczynasz się zastanawiać, czy aby nie można inaczej.
"Dużo meguri" też nie ma związku z kickiem.
Napisano Ponad rok temu
Słabnę... Usain Bolt nie musi się spieszyć na autobus. Kenenisa Bekele nie musi robić zakupów w sklepie oddalonym o 30km. Siergiej Bubka miał w domu schody na 2 piętro. Suleymanoglu wynajął ekipę do wnoszenia mebli. Robert Korzeniowski nie musi iść do pracy 50km. Puknijcie się w czoło ludziska.
Napisano Ponad rok temu
-w "jego" czasach kick-boxing był inny (bez klinczu z kolanami i bez low-kicków)Co do doświadczeń z kickiem. Jak przez parę lat zbierasz low kicki na udo i podudzie oraz kolana na żebra z klinczu, to zaczynasz się zastanawiać, czy aby nie można inaczej.
Podobne doświadczenia ma Cognard, a techniki są diametralnie inne (krótsze). Sądziłem, że ma to coś wspólnego z doświadczeniem (Kobayashi był też karateką).
Pragmatyzm to oczywiście prowokacja . Wszystkie "odmiany" Aikido chcą być tak widziane (niestety zdaje się, że TOKIJSKA POLICJA wybrała tylko jedną jej odmiane jako "maksymalnie" skuteczną) :wink:
W okolicach 3dana W.K. jeżdził do Tissiera na staże.
Napisano Ponad rok temu
W takim razie ja też jestem uczniem Sensei Tissier!W.K. jeżdził do Tissiera na staże...
w "jego" czasach kick-boxing był inny (bez klinczu z kolanami i bez low-kicków)
Yersey, ty czytasz uważnie? Napisałem: Kenji Kurosaki i Toshio Fujiwara. To są karatecy kyokushin oraz muay thaiowcy a dopiero później kick bokserzy. Kurosaki uważany jest zresztą za jednego z twórców japońskiego kick boksingu. Tutaj masz ten inny kick - bez klinczu, low kicków i innych takich. :wink:
No, a Lyoto Machida wygrywa w MMA dzięki temu, że od dziecka ćwiczy karate shotokan.Sądziłem, że ma to coś wspólnego z doświadczeniem...
Napisano Ponad rok temu
Nie wiem co o tym mysleć, ale tak właśnie sobie przypomniałem w nawiązaniu do seminarium z Tissier.
Napisano Ponad rok temu
Jego nauczycielem byl Yamaguchi sensei. To co robi Ch.Tissier, to wlasnie pomieszanie wlasnego doswiadczenia z tym co sie nauczyl od Yamaguchi sensei.No to następne pytanie
Zawsze się dziwiłem dlaczego jego aikido jest tak mało pragmatyczne (bardziej techniczne ) jeżeli trenował kicka (obszerne ruchy, długie obroty , dużo meguri). Po takich "doświadczeniach" to dość dziwne.
Napisano Ponad rok temu
Akahige, właśnie dlatego, że uważnie czytam . Tissier startował we Francji w czymś co aktualnie nazywa się -old school kick-boxing. Jego "kariere" zwichnął ten pan:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Dominique Valera . Zobacz różnice w filmach (sposób walki)
Najdziwniejsze w karierze Tissiera jest kolejność (wielu mistrzów przyszło do Aikido z karate,judo, kendo, ju-jitsu... i zostało, on zrobił inaczej :wink: )
Aikido-Kick-boxing-Aikido żadnych faz pośrednich ( np.dzieciństwo boks, MT lub savate :wink: )
Kirmiel nawet jakiś czas "posiłkował się" podczas naborów plakatem Tissiera (a ile było opowieści- ...bo Tissier to i tamto... )
-pozdrawiam (wszyscy więc jesteśmy uczniami Tissiera )
P.S.
- a nie ? 8ONo, a Lyoto Machida wygrywa w MMA dzięki temu, że od dziecka ćwiczy karate shotokan.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
-bez sensu :roll:Ciekawe, jak dlugo by ustal na nogach (on i ktokolwiek z nas, oprocz mojego szwagra i jego zonki ) z ta pania... :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:
Miałem nadzieje na rozmowe o "przemycaniu" elementów Aikido do sportów walki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jedyne co mi się nie spodobało to to, ze puścił gościa( nie pamiętam nazwiska) który zdawał na 4 lub 3(raczej na 4)dana z błedami które na takim poziomie nie powinny się zdarzyć. Gość zupełnie nie miał kontroli nad atakującym nie mówiąc o próbie wykonania technik na nim. Był to najbardziej obciachowy egzamin jaki kiedykolwiek widziałem. Nie wiem dlaczego Tissier pozwolił zdać temu gostkowi na 4 dana. Bal się, że utraci gostka(kasę) bo ten sie obrazi i co za tym idzie jego uczniów?
Nie wiem co o tym mysleć, ale tak właśnie sobie przypomniałem w nawiązaniu do seminarium z Tissier.
A kto to był taki ten zdający (może jak wyglądał?) i co to były za błędy? Uprzedzając różne kąśliwe komentarze - ja też tam byłem, po prostu ciekaw jestem opinii kolegi.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Irimi, miły jak zwykle
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Staż Aikido | Dariusz Bieńkowski 5 Dan
- Ponad rok temu
-
VIII Letnia Szkoła Aikido Złotów 2009 (1-8 sierpnia)
- Ponad rok temu
-
Shihan André Cognard w Warszawie, 14 czerwca 2009
- Ponad rok temu
-
California 2009
- Ponad rok temu
-
Oboz letni Birankai Ann Arbor, Michigan
- Ponad rok temu
-
Staż Aikido Nishio - z sensei Jiri Marek
- Ponad rok temu
-
druga technika w jo kata (bodajze 31 w Aikikai)
- Ponad rok temu
-
Rany! Wprościuch nas zdekonspirował 8-o Aikido nie jest s..
- Ponad rok temu
-
Staż z Fujimoto
- Ponad rok temu
-
kokyu nage - czy zawsze?
- Ponad rok temu