U CAN DANCE z Capoeirą
Napisano Ponad rok temu
Alegria WIELKI SZACUN!!!
To sie nazywa promowaniem CAPO - prawdziwi trenerzy w najlepszym czasie antenowym.
Bardzo Żałuję ze nie mogę dotrzeć na warsztaty...
Napisano Ponad rok temu
Problem tylko w tym ze teraz ludzie:
1. beda traktowac capoeira jako taniec ( dziendobry, chcialbym sie zapisac na kurs tanca capoeira.)
2. nie beda traktowac capoeira jako walke (a capoeira to walka a nie taniec)
3. beda mysleli ze w capoeira uzywana jest choreografia ( slyszalem kiedys od znajomego ktory stal posrod publicznosci ze slyszal tekst " a mi to najbardziej sie podobal ten układ tego malego chlopca z tym ich czarnoskorym mistrzem")
plusem pewnie jest to ze na treningi zwali sie banda modnych nastolatkow, i pewnie czesc z nich bedzie sie dalo odratowac , konkretniejszy komentarz jak obejrze na wlasne oczy.
Napisano Ponad rok temu
Capoeira dała wolność przez krew i łzy, była narzędziem wyzwolenia i oporu wobec przemocy. Wiele grup w dzisiejszych czasach usiłuje zachować prawidłowy jej wizerunek, w którym priorytetem jest traktowanie Capoeira jako sztukę walki. Element tańca i akrobatyki jest niewątpliwie drugoplanowym.
To co zaprezentowali ci dwaj chłopacy w TVN nie miało z Capoeira praktycznie nic wspólnego, teraz 10 mln Polaków klasyfikuje Capoeira jako taniec z choreografią do muzyki filmowej. To co napisał wyżej kolega jest całkowicie zgodne z prawdą, nic dodać nic ująć. Lepiej było nie pokazywać czegoś takiego w TV.
Napisano Ponad rok temu
jedno boli, ciągle walczymy o to żeby Capoeira była postrzegana (jak najbardziej słusznie) jako sztuka walki ,,,,a 30s programu podkopała walkę wielu lat o to wielu grup,,,,
Napisano Ponad rok temu
Nie świrujcie i nie walczcie z tym, błagam.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a jak będziecie pieprzyć o pięknie sztuki, walić frazesy i zachwycać się porannymi kwiatkami, to kiedyś wpadnie na rynek taki Capo-Gimnazjon z zagranicznym kapitałem i zeżre Was w abadach i z corda w nocniku
Napisano Ponad rok temu
Problem tylko w tym ze teraz ludzie: (...)
problem? czyj? Naprawdę rusza Cię to, że Pani Jadwisia czy inna Marcysia spytają, po co tak śmiesznie tańczysz? Jeśli czujesz, że na capo ćwiczysz SW, to co Cię obchodzi mielenie jęzorem innych? A jeśli takie gadanie zasiewa pewne wątpliwości, to może czas zmienić profil
Napisano Ponad rok temu
znacie to -cyt Tymochowicza "nieważne jak o tobie piszą, ważne ze piszą"
Akurat nie tyczy sie to wystepu Dominiki w TVN bo uważał ze wszysko było ta jak powinno być, był krotki pokaz trenerów, była roda (gdzie ponad połowa to dziewczyny - a to bardzo wazne), było krotkie słowo o capoeira i był to najlepszy czas antenowy, nawet sobie nie wyobrazacie ile kosztuje reklama w takim czasie.
a teraz słowo do komentarzy wyżej:
Ludzi którzy wogóle zetknęli sie z pojęciem capoeiry jest moze 2-3 mil. ( z tego połowa albo tylko cos słyszała albo widziała ale sama do końca niewie co)
niech połowa z tego uwaza ze to taniec.
a teraz dzieki YCD i Dominice, wzgledne pojęcie na temat capo ( było powiedziane ze jest to sztuka walki, ze połączona z tańcem, ze chodzi o płynność itp. ) ma 10 mil ludzi którzy ogladali półfinał, i to wszystko zajęło minutę a nie 10 lat.
Tak jak powiedział Noite - ja niemam problemu jezeli ktoś mówi ze capo to taniec, grzecznie tłumacze po raz setny, i zapraszam na trening.
Lepiej zeby ktoś sie interesował tematem, nawet jezeli jest w błędzie niz zeby zupełnie go ignorował.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
miejmy nadzieje ze od wrzesnia bedzie najwiekszy nabór od lat; )
a w marcu będzie największy odwrót od lat
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
wole jak przyjdzie 100 osob i odejdzie 90, niz jak przyjdzie 10 i odejdzie 9
punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :wink:
Napisano Ponad rok temu
a co do tego tanca to kiedys do mnie podszedl jakis łepek co byl na 3 trenignu i zapytał: "kurcze kiedy my w koncu zaczenimy tanczyc?"
Napisano Ponad rok temu
punkt widzenia zmienia się zależnie od stanu w kieszeniachpunkt widzenia zależy od punktu siedzenia :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ale to co zobaczyłem w wykonaniu ów panów było po prostu słabe. Zostawmy YCD tancerzom a Capoeira capoeiristas....mam talent ok bo jak najbardziej jest to jakiś talent ale YCD to dla mnie był żal i tyle :twisted:
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Grupowy patriotyzm a fanatyzm
- Ponad rok temu
-
Trener z Bolesławca współżył z alunami
- Ponad rok temu
-
Nauka Capoeira... online ;D
- Ponad rok temu
-
Capoeira w lookr.tv
- Ponad rok temu
-
Nowe odkrycia w sprawie Capoeira
- Ponad rok temu
-
Niewolnictwo w Brazylii
- Ponad rok temu
-
O co w tym właściwie biega?
- Ponad rok temu
-
Capoeira po raz pierwszy w pełnometrażowym polskim filmie?
- Ponad rok temu
-
Dzikie sekcje
- Ponad rok temu
-
Artes Das Gerais - CAPOEIRA - Bytom
- Ponad rok temu