Ocena wykonania kata, tradycyjni a sportowi
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
A zna się koleś, jest trzykrotnym vice - Mistrzem Świata w sanda i jednokrotnym v - ce Mistrzem Świata w formach podwójnych w Tradycyjnym Kung Fu.
Zróbmy więc seienchin kata przy muzyce Ramsteina
Napisano Ponad rok temu
technika, stabilność-może inaczej być widziana w goju-ryu a wado-ryu? Co wtedy? Może oprzeć się o kata zalecane wWKF, ale tam chyba nie ma z KK, co wtedy?
Ale widzisz ze jest stabilnie.
To trochę jak z dobrem i złem, wiesz co jest dobre a co złe, nie potrzebujesz formułki. Pomijając zgubione techniki widzisz jak kata jest robione dobrze lub po prostu poprawie i kiedy źle.
Napisano Ponad rok temu
technika, stabilność-może inaczej być widziana w goju-ryu a wado-ryu?
Mnie się też wydaje, że poprawne technicznie to poprawne, a stabilne to stabilne.Ale widzisz ze jest stabilnie.
To trochę jak z dobrem i złem, wiesz co jest dobre a co złe, ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
I właśnie w tym kontekście można ustalić pewne zasady, które są uniwerslane. Bo muszą takie być. Uważam, że się da.Nie chodzi o to, że ktoś się przewraca ...
Napisano Ponad rok temu
Risk rozwiń myśl,proszę.
Napisano Ponad rok temu
Ilekroć sędziuję jakiś turniej i są zawodnicy z innych stylów (któych kata nie znam w kontekście kolejności technik) wówczas patrzę na jakość techniki od strony timingu, dynamiki i fizycznej poprawnoiści ruchu. Ponieważ zasady fizyki są dla wszystkich wspólne, wydaje mi się, że można tak zrobić.Risk rozwiń myśl,proszę.
Przykład: kiedyś na turnieju oceniałem zawodnika shotokan, któy wykonywał heian sohdan i po wykonianiu trzech kroków z age uke stanął na 4 sekundy. Dla mnie ewidentny błąd w timingu lub zapomniał techniki. Potem mi powiedział, że taki im kazano wykonywać bo tak jest ładnie. Po co? Bez sensu raczej.
P.S. Okazało się, że gość nawet sobie liczył w myślach do 4-rech.
Napisano Ponad rok temu
-właśnie, że chyba niepatrzę na jakość techniki od strony timingu, dynamiki i fizycznej poprawnoiści ruchu.
na 0.38 jest facet, który idealnie (moim zdaniem) zrozumiał zasade treningu i wykonania kata zalecaną przez twórce stylu (jakiś talent lub niesamowita dbałość o przekaz). Na żadnych znanych mi zawodach shotokanu (tradycyjny lub nowoczesny) by nie przeszedł ze względu na dynamike ruchu i timing
Napisano Ponad rok temu
To słusznie będzie jak będzie startował w zawodach stylowych tylko, bo faktycznie wg. moich kryteriów brak tam timingu, kime i nawet dobrej postawy i pozycji. I jeszcze zadaje cios z ruchem środka ciężkości do tyłu 0.40s.na 0.38 jest facet, który idealnie (moim zdaniem) zrozumiał zasade treningu i wykonania kata zalecaną przez twórce stylu ...
To już jest zgodne z tym co mówie:[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
-inne bunkai, następuje tam odciągnięcie z jednoczesnym ciosem w przeciwnym kierunku.Pozycje mamy zupełnie inne .jeszcze zadaje cios z ruchem środka ciężkości do tyłu 0.40s.
Suzuki jest niekwestionowanym autorytetem aczkolwiek jego kata różnią się od tych wykonywanych (stare filmy) przez Otsuke, a zupełnie przez Fukazawa (w drugą strone)-szefa technicznego.
Jak znależć właściwy osąd?
Napisano Ponad rok temu
Jeśli chodzi o schemat - to ocenia się tu tylko ogólne wrażenie tego czy zawodnik się nie pomylił (zachwiania, widoczne przestoje, zawachania itp) bo o ile kolejność ruchów kilku kata z karate, paru poomse i tuli z taekwondo można znać to wszystkich się na pewno się nie zna.
Napisano Ponad rok temu
A czy przypadkiem nie jest tak, że siły nie można generować na wiele sposobów? Większość będzie się wtedy wykluczać. Stoję na stanowisku, żę fizyka jest wspólna dla wszystkich i sędiowie powinni o tym wiedzieć i tak oceniać. W przeciwnym wypadku to trochę gdybanie będzie. Tak myślę....sposoby generowania siły ...
Napisano Ponad rok temu
-no tak ale inny jest np. sposób działania diesla a inny wankla, chociaż efekt powinien być ten samStoję na stanowisku, żę fizyka jest wspólna dla wszystkich
Napisano Ponad rok temu
W sporcie tak by było optymalnie, tylko wtedy bedą to zawody stylowe już. Ale z drugiej strony kata jest po to, żeby szukać technicznego optimum i to optimum pewnie jest wspólne dla wszystkich. Tyle, że jedni są od niego dalej inni bliżej.No to może narzucić, które trzeba wykonać i zobowiązać sędziów by je znali (WKF) lub kazać nadsyłać materiały poglądowe jak powinno być, albo stworzyć baze "dany" -standartów wykonania?
Napisano Ponad rok temu
Taka rola sędziów. Im więcej wie i rozumie tym jest lepszy jak sądzę.zobowiązać sędziów by je znali ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shorin Ryu Zgrupowanie
- Ponad rok temu
-
my tu gadu gadu a dziś walczy Machida
- Ponad rok temu
-
KARATE - jak zdefiniować co jest karate a co nie
- Ponad rok temu
-
Puchar Europy Oyama Karate Bydgoszcz 2009
- Ponad rok temu
-
Projekt nowej ustawy o sporcie
- Ponad rok temu
-
Potrzebuję pomocy
- Ponad rok temu
-
SEMI KNOCK-DOWN dla dorosłych, szukam informacji
- Ponad rok temu
-
Turniej Enshin Karate - Sabaki Challenge
- Ponad rok temu
-
sosai,kancho, renshi itd
- Ponad rok temu
-
Jaka formuła zawodów w okinawskim GoJu-ryu?
- Ponad rok temu