wyciskanie na klate a uderzenia
Napisano Ponad rok temu
jak wpływa wyciskanie na klate na siłę oraz szybkość uderzeń
co za tym idzie czy powinno się ćwiczyć systemem kulturystycznym na mase -np piramidka 12-10-8-6 czy też mały ciężar i np 4x 20 . oraz rodzaj ławeczki-płaska?skosy?gryf czy hantle.
planuje trenować 2x fbw + 5x sw.
Napisano Ponad rok temu
Co do Twojego pytania to nie wiem
/edit
pięć treningów plus dwa razy siłownia to za dużo
Napisano Ponad rok temu
no ale tak wychodzi.+ w weekend 2x trening cardio.
siłka poniedziałek i czwartek.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
z tego co ja wiem to wyciskanie do uderzen przelozenie ma kiepskie. hantle raczej lepsze. i zgadzam sie z dynamicznym wyciskaniem i wolnym opuszczaniem.
jak na sile i szybkosc... to hmm moze zmienic co trening? na sile, 6x4@90%, na szybkosc i 5x15@50% dynamicznie.
Napisano Ponad rok temu
Jesli chodzi o cwiczenie samego ciosu wydaje mi sie ze najlepsze co mozna robic to serie uderzen na tarcze. Wiadomo, ze czesto jest problem ze znalezieniem kogos kto bedzie chetny je trzymac i dlatego duzo latwiej robic indywidualne cwiczenia Z takich polecalbym walke z cieniem i rundy na worku. Wydaje sie to banalne ale po wykonaniu 1000 uderzen czlowiek zaczyna znajdowac optymalne dla siebie ustawienie ciala, z ktorego wynika maksymalna sila i szybkosc.
Sam w wolnym czasie robie taka kombinacje:
1. runda, tylko uderzenia proste (w obu rekach 1kg ciezarki)
2. rynda, tylko uderzenia proste (bez ciezarkow)
3. runda, uderzenia proste + sierpy (w obu rekach 1kg ciezarki)
4. rynda, uderzenia proste + sierpy (bez ciezarkow)
5. runda, uderzenia proste + sierpy + haki (w obu rekach 1kg ciezarki)
6. runda, uderzenia proste + sierpy + haki (bez ciezarkow)
Jestem ciekaw waszej opiniii na temat cwiczen z takimi ciezarkami. Z wiadomosci, ktore udalo mi sie znalezc w internecie wynika, ze to jedyne sensowne cwiczenie majace wplyw na ksztaltowanie szybkosci uderzenia (oczywiscie oprocz wykonywania samych uderzen).
Napisano Ponad rok temu
bo słyszałem że trening typowo masowy-tzn większy ciężar a mniej powtórzeń powoduje pchanie ciosów i ogólny spadek prędkości. znajomy bokser polecał mały ciężar a dużo powtórzeń.
Napisano Ponad rok temu
znajomy bokser polecał mały ciężar a dużo powtórzeń.
Dokladnie to samo polecał mój znajomy - doświadczony zawdonik z kyokushin.
Generalnie I.C.E. Dobrze prawi polać mu !
Napisano Ponad rok temu
Ja np. podnosilem w swoim czasie 170kg na klatke, przy wadze 75kg, a moj kolega, z 70kg najwyzej, ale to on 7 krotny mistrz Polski w boeksie, z wagi lekko smiesznej (jakie 65kg) mial mocniejszy cios ode mnie (zreszta mocniejszy od 100kilogramowcow silaczy, niebokserow), o precyzji nie wspomne, a trafienie w ruchu to dzielila mnie przepasc na jego korzysc.
Boze... ile to razy biegalem po ringu za nim i nie moglem nawet raz trafic, mimo, zie nie kontrowal.
Reasumujac - jak chcesz trenowac sile ciosu, to trenuj boks, a nie kulturytyke.
Pozdrawiam
K_P
Napisano Ponad rok temu
żaden.chodzi o to, że ćwiczę na siłowni.i pytam jaki rodzaj treningu bardziej się przyda do "walki"
ale jak już koniecznie musisz to tak jak radził bokser
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
jak juz to skos 16,14,12,10 ciezarem na 90proc mozliwosci.a dlaczego?bo ta czesc klaty laczy sie z barkim ktore biora udzial w uderzeniach.
Przyczep mm. klatki piersiowej jest stały i nie ważne czy robisz skosy czy płaskie ... chodzi raczej o to, że przy skosie dodatnim podczas wyciskania w niewielkim stopniu bierze udział przedni akton m. naramiennego.
Generalnie najbardziej adekwatny jest tutaj trening o dużej ilości powtórzeń z małym ciężarem - jak powiedziano powyżej ... jeśli jest możliwość to dodałbym trening na expanderach gumowych i różne formy rozpiętek.
Napisano Ponad rok temu
czyli mały ciężar i 4x 20?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdrawiam
K_P
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
kolano - jakie badanie
- Ponad rok temu
-
Trening, może jakieś korekty ?
- Ponad rok temu
-
Zmęczenie, senność...
- Ponad rok temu
-
Doswiadczenia z kreatyna przy sw
- Ponad rok temu
-
Drążek rozporowy - krótkie pytanie
- Ponad rok temu
-
słuchawki do mp3
- Ponad rok temu
-
Animal Cuts - Efekty
- Ponad rok temu
-
kręgozmyk l5-s1 - i co dalej
- Ponad rok temu
-
Plan siłowy do oceny i prośba o kilka porad
- Ponad rok temu
-
Siłownia + sw, pewnie już było ale sally jest uparta.
- Ponad rok temu