"Dzieci z tuczarni" - artykuł z Wprost
Napisano Ponad rok temu
Artykuł raczej mało odkrywczy, ale dwie rzeczy zwróciły moją uwagę:
1. Sądziłem, że nadwyżka białka w diecie tylko w niewielkim stopniu przekształca się w tłuszcz i że to raczej węglowodany zwiększają produkcję insuliny. Mylę się, czy może "współpracownik Wprost" nie bardzo wie, o czym pisze?
2. Dzieci spożywają 14 razy więcej białka, niż potrzebują? Z czego? Parówek, frytek, smażonych kotletów i chipsów? Ok, mięso jest bogate w białko, ale ile kotletów taki dzieciak zje? Które dziecko je tyle białka, co kulturyści?
Napisano Ponad rok temu
Gdyby kogoś to interesowało:
Białko, aby zostało użyte jako źródło energii, musi zmienić swoją strukturę. Wymaga to wielu energochłonnych procesów metabolicznych, przez co cała ta zabawa jest mało opłacalna i ma miejsce tylko przy niedoborze węgli i tłuszczów. Nadmiar białka jest zazwyczaj wydalany.
Co do insuliny, faktycznie aminokwasy protein stymulują jej wydzielanie, ale na pewno nie w większym stopniu niż glukoza, którą organizm otrzymuje z większości spożywanych węglowodanów, więc demonizowanie białek pod tym kątem jest nie na miejscu.
To, że dzieci jakoby spożywają tyle białka, co kulturyści, pozostawię bez komentarza.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
L-karnityna w kapsułkach - jaki ma smak?
- Ponad rok temu
-
Nagi wojownik
- Ponad rok temu
-
Wątroba-dobre uzupelnienie diety?
- Ponad rok temu
-
Dokument o koksach z dwojki
- Ponad rok temu
-
Dziwna wysypka
- Ponad rok temu
-
Mleko sojowe
- Ponad rok temu
-
wada serca o siłownia
- Ponad rok temu
-
Wioślarz magnetyczny.
- Ponad rok temu
-
Dyskusja
- Ponad rok temu
-
Dieta paleo
- Ponad rok temu