Re: Jeszcze karate, czy juz herezja kickbokserska...
"Z tym hokejem to zes mnie dojechal. Tak na zupelnym marginesie."
Wyborowa przepraszam. Faktycznie (skojarzyłem) użycie jako przykładu hokeja było co najmniej niefortunne. Myślę, że to bardzo dobrze, że są trenerzy dla których umiejętności techniczne są najważniejsze. Pozdrawiam
Kwiat, masz tego swiadomosc, ze sile mozna zrobic w przeciagu pol roku. z technika tak sie nie da. Na wyszkolenie zawodnika (pod wzgledem technicznym) w kazdej dyscyplinie potrzeba ok 6-8 lat ciaglej, sensownej zorganizowanej pracy. Potem to chocbys pracowal 20 godzin na dobe jest po zawodach. A jak sie pracuje przez kilka lat na poboczu, to tez mozna sie tylko ludzic, ze lepszy trening ci pomoze. Owszem tak, ale przejsc z A klasy do Okregowki.
Najlepiej to widac na przykladzie hokeja
. Polskie dzieciaki w przedziale 10-12 lat, powiedzmy po 3 latach treningu potrafia grac rownorzedne mecze np. z Czechami, a czasami wygrywac. W wieku 16 lat z tymi samymi zawodnikami, kadra dostaje dwucyfrowke. Polska reprezentacja w hokeja do lat 20, przed niedawnymi M swiata grupy B (totalna popelina z naszej strony- tylko jeden wygrany mecz z Estonia na turnieju) grala kontrolne mecze z czeska 18. Wszystko "w plecy", a przeciez w tym wieku 2 lata to jest przepasc.
W indywidualnych sportach jest troche w Polsce lepiej, bo latwiej sie skupic i zorganizowac szoklenie wokol jednej osoby niz grupy ludzi.
Wracajac do SW. Poziom wszystkich opada. Boks w Polsce, jesli chodzi o rozgrywki i zawody, praktycznie nie istnieje. Zapasy po Atlancie - dziura pokoleniowa, no i te ich smieszne sedziowanie. Karate - we wszystkich odmianach, rozbite na kilkadziesiat organizacji, kluby licza sobie w porywach do stu osob, ale to sa juz duze kluby. W wiekszosci jest duzo mniej. Jak na zapisy przychodzi 20 osob to jest juz duzo. W 1989 roku, jak zaczynalem prowadzic swoja pierwsza sekcje, na 3 wywieszone plakaty przyszlo 190 osob. Musialem zrobic 3 grupy, a i tak grupy byly po 60 osob. Po roku polowa odpada. Takie sa reguly statystyki. Wiec jak z 20 odpadnie polowa??? to gdzie tu trening i jakies mistrzostwa. Zanim przejda okres 6-8 lat szkolenia to nikogo juz z tej grupy nie bedzie. Pozostaje wiec spadek poziomu i rekreacja.
W karate i nie tylko w karate, technika i jeszcze raz technika. Jak jej nie ma, to potem karate jest ciezko od zapasow albo gry wstepnej odroznic.