Jeszcze karate, czy juz herezja kickbokserska...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
http://www.nogalski.pl/?p=filmy#
czyli ćwiczę po prosty Karate Shotokan pod full-kontakt
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Tomasz, my na sekcji nie uczymy się karateckich kopnięć, tylko skutecznych kopnięć. Prawda 3/4 to kanon w karate, ale jeśli jakieś kopnięcie jest przydatne i dozwolone w knockdownie, to czemu go nie wykorzystać?
zupelnie nie zrozumiales o co mi chodzilo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę Tomasz, że masz rację, różnice w sposobie wykonywania kopnięć są dość znaczące. Najłatwiej można to zauważyć analizując sposób wykonywania kopnięcia okrężnego na udo w tzw. karate kontaktowym (kyokushin, oyama, itp.) z techniką kopnięcia kick boksera. W przypadku technik knockdown karate kopnięcie jest bite bardziej w górę niż po łuku. A przyczyna jest moim zdaniem prozaiczna-zasady rywalizacji sportowej, które powodują walkę w bliższym dystansie (zabronione uderzenia rękoma w głowę) i brak miejsca na włożenie biodra przy kopnięciu.
Napisano Ponad rok temu
W przypadku technik knockdown karate kopnięcie jest bite bardziej w górę niż po łuku. A przyczyna jest moim zdaniem prozaiczna-zasady rywalizacji sportowej, które powodują walkę w bliższym dystansie (zabronione uderzenia rękoma w głowę) i brak miejsca na włożenie biodra przy kopnięciu.
Co do tzw. low kicków to moim zdaniem jest to kwestia szkoły i instruktora mnie uczono wykonywać low kicki dokładnie w ten sam sposób co wcześniej wymienieni thai bokserzy
Napisano Ponad rok temu
Kwiat uderz lewym prostym na korpus i nagashizuki ( nie oi-zuki) na głowe.Pierwsze nie zasłania twarzy, drugie tak.
O róznicach w kopnięciu właśnie to mówię, że wynikają z tego czy innego przygotowania do takiej a nie innej rywalizacji sportowej i narzuconych kanonów przez instruktorów.
Napisano Ponad rok temu
1). Thai boxing
2). Karate [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Zwróć uwagę na pracę stopy podporowej przy kopnięciu.
W thai/kick boxingu stopa podporowa obraca się piętą w stronę celu, w karate praktycznie pozostaje nieruchoma.
Jersey wrzuć jakiś link z filmikiem z techniką nagashizuki. To co znalazłem na youtubie wcale nie potwierdza Twojej opinii o tym, że ta technika chroni bok twarzy w trakcie ataku.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Myślę, że bez problemu zauważysz to na sparingach w klubie. W Oyama karate są obecnie dwie formuły rywalizacji sportowej knockdown i coś podobnego do K-1. Zwróć uwagę na zawodników wykonujących kombinacje technik ręcznych na tułów zakończonych low kickiem (knockdown) i uderzeń na twarz zakończonych low kickiem.
Napisano Ponad rok temu
Ps. Mówiąc to opieram się na doświadczeniach wyniesionych z sekcji w których trenuję i spokojnie mogę przyznać że różnica między KK a OK jest naprawdę duża.
Napisano Ponad rok temu
Thai boxing
ja bym tego nie podawal jako przyklad, dla mnie to jest zle, za duzo sily idzie z kolana jak ten gosc pokazuje, zle ma ustawione noge podporowa itd, zreszta on nie pokazuje nawet podstawowego lowkicka tylko jego wersje na dwie nogi
tutaj masz podstawowego taijskiego lowka - zobacz jak maly jest ruch nogi, jest to znacznie mniejsze niz na linku co podales:
ponizej masz natomiast cos co czasem sie wykonuje ale nie czesto bo jest zbyt widocvzne, zbyt dlugie i zbyt latwe do zablokwoania czyli lowka na obie nogi przeciwnika jednoczesnie i ten przypomina to co jest na Twoim klipie ale wciaz jest inne bo sila idzie jasno z duzego obrotu biodra i kolano prawie nie pracuje:
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
na dole strony.
Ale co ma wspólnego technika wzorcowa do techniki stosowanej,zależnej od miejsca i formuły walki i predyspozycji psychicznych i fizycznych walczącego?
Napisano Ponad rok temu
Zwróć uwagę na fragment: „….osłaniać podbródek lewym barkiem. Asekuracja (obrona) od kontrciosów powinna w sposób niejako organiczny być połączona z ciosem atakującym i zapewniać bezpieczeństwo cios ten zadającemu.” Tego elementu brak w technice, do której linka podałeś.
Napisano Ponad rok temu
zreszta stare powiedzenie mowi ze takim jestes uderzaczem jak bijesz proste.
podniesienie barku chroni podbrodek ale odslania np. pache. w gardzie latwiej uderzyc z podniesionym barkiem. z narmalnej pozycji rak w samoobronie idac ulica kiedy prosty zadajemy z dolu juz trudniej.
zreszta jak nad kazdym zagadnieniem technicznym dyskutowac moznaby dlugo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Shidokan Pułtusk
- Ponad rok temu
-
Shidokan Warszawa
- Ponad rok temu