Ile MISTRZA w "miszczu" - tradycja a skuteczność
Napisano Ponad rok temu
Mogło by się wydawać że kiedyś było proście zdobyć "przewodnictwo w stadzie" a dziś gdy tylu jest słabych nauczycieli i mistrzów brakuje sposobów weryfikacji.
Po czy Waszym zdaniem można poznać tego KOGOŚ ? bez mordobicia oczywiście
Odoowiadając na posta Shindojo - myślę ze wielu ludzi nie znalazło tego co tobie się udało po okresie karate sportowego i zawodniczegożycia . Dlatego uważam ze od początku trzeba
pokazywać drugie dno sztuki walki - zainteresować i pokazać że sport totak naprawdę tylko pierwsza część "zabawy" a najlepsze jest póżniej. Do tego niestety trzeba dojrzeć i mieć kogoś kto wskaże kierunek pokaże ten skrywany cel
Napisano Ponad rok temu
Szames podsumował wszystkie te filozoficzne wywody... dokładnie tak jest ja mówisz , gdy dochodzi do realnej walki, wszyscy walczą tak samo... Rodzi się pytanie, po co ćwiczyć sztukę , która jest nieprzydatna jako sztuka walki?
A po to, by kiedy przyjdzie czas na zakończenie kariery sportowej, nie schować kimona do szafy, a......zakładać je dalej / o ile Wszechmocny pozwoli / i uprawiać karate, jak dotąd. Bo sport ma to do siebie, że jest ograniczony limitem czasu, SZTUKA ZAŚ - TRWA. Jak jeden z moich przedmówców trafnie powiedział, że sport, to tylko pierwsza częśc zabawy, a najlepsze zostaje w części drugiej. Ponadto pozostają ci sami przyjaciele z dojo sprzed ponad 20 lat, z którymi zaczynałeś treningi, z nimi je kontynuujesz, no i wreszcie .................poczucie lepszości względem swoich nie ćwiczących sąsiadów, że ciągle wbiegasz na swoje czwarte piętro i nie dostajesz zadyszki .
Pozdrawiam uprawiających Sztukę :-)
Napisano Ponad rok temu
no co?
Napisano Ponad rok temu
i kobitki patrzą na sprzwnych facetów inaczej...
no co?
No wiesz Gaweł, nasza cywilizacja wali się w gruzy a Tobie tylko dupy w głowie
Napisano Ponad rok temu
e tam żeby zaraz tylko o dupach! ale spróbuj obiadku bez soli...
Napisano Ponad rok temu
"na śniadanie nie zjem jajka bez popieprzenia" :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
przecież wiadomo, że boks jest nieskuteczny w konfrontacji z karabinem, chyba masz jakieś kompleksy, albo jesteś młody, albo jesteś neofitą jakiegoś super skutecznego stylu. Moja rada zrób, kup bombę atomową, wtedy będziesz najskuteczniejszy na świecie, i może we wszechświecie, wtedy będziesz mógł nazwać się THE BEST ATOM MANIAC, a nie jakiś tam malutki MMA Maniac.
Napisano Ponad rok temu
No więc tak, sparowałem z bokserami, byli szczególnie zdziwieni kiedy ich wywalałem i kopałem.
Pokaż mi w historii MMA przypadek, żeby bokser typowy wygrał jakąś walkę. Przykładów karate kilka znajdę, i to z tych niby tradycyjnych.
Ot, piękny aktualny przykład w postaci Lyoto Machidy. 3 dan shotokan:
Jasne, ma czarny pas bjj, ale używa tego do obrony przed parterem, obalenia, uderzenia i reszta to typowe karate...
Jeszcze raz. CO TO JEST SKUTECZNOŚĆ???
W sporcie? Jakim?
Na ulicy? Ok, przeciwko ilu dresom i czy ćwiczącym kicka i kravmage czy przeciwno zupełnym drecholom??
Skończcie proszę bzdury o skuteczności bo to dobre dla dzieci albo flustratów
Napisano Ponad rok temu
ale obawiałem się...
i doczekałem się - niestety - nieśmiertelnego motywu "co jest skuteczniejsze?"
myślę, że Ben Jonson byłby skuteczny, no spóbowalibyśmy go dogonić...
Napisano Ponad rok temu
Zostańmy w tamtym klimacie - nie lejmy wody po próżnicy - wcześniej fajnie było.
Tak na marginesie popieram przedmówcę - z tym boksem - nie jest to wszystko takie jednoznaczne
Jak trafi na karatekę o tak samo dobrych nogach jak jego ręce - to ...mu współczuję
Temat jesto mistrzostwie - w szerokim tego słowa znaczeniu - tym "miszczosstwie" i MISTRZOWSTWIE ... O naszych doświadczeniach w tym względzie itd.
Ps. Gaweł - odezwij się na priva - mam coś dla ciebie ... 8)
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli trenujący różne style walczą tak samo, to chyba słabo trenują...
Każdy styl ma swoje słabe i mocne strony
np. kickboks a boks
karate a bjj
taktyczna rozgrywka z bokserem
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
karateka bezsilny w parterze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
boks jest najbardziej skutecznym stylem walki na ręce w rękawicach (bez łokci)... Kickboxing i Boks ma o wiele wiekszą skuteczność od Karate :roll: Dlaczego w mma najskuteczniejsze w stójce okazały sie Muay Thai Kickboxing i Boks ??? Zawodnik trenujący wcześniej inny styl przechodząc do mma Zawsze trenuje Boks Tajski Boks (elementy) lub Kickboxing Dlaczego nie karate??? MMA nie jest wiarygodną rywalizacją??
kickboxing to nic innego jak efekt kontaktowych walk karateków w rękawicach
zawodnicy walczący w MMA muszą się przede wszystkim nauczyć walki na chwyty, w zwarciu, walki w parterze - bez tego nie mają wiekszych szans, za to bez boksu mozna sobie poradzić (zresztą wielu zawodników mma tragicznie boksuje, chociaż nie można im odmówić siły, zwłaszcza wywodzący się ze stylów chwytanych)
Napisano Ponad rok temu
Po prostu, ty ćwiczysz bo chcesz startować w MMA, okej.
99% ludzi jednak ćwiczących nie ma takiego zamiaru. Ba, zdecydowana większość ćwiczy bo lubi, może na początku to jest kwestia samoobrony itp, ale po jakimś czasie to się zmienia.
Człowiek dorasta. Trenując ponad 15 lat miałem tylko parę okazji do użycia czegokolwiek w świecie rzeczywistym. Mimo słusznego wieku sport stał się fajną zabawą z pewna dawka adrenaliny i nie musi być to mma, full kontakt, czy knockdown. Mi starczy semi kontakt a następnego dnia mogę iść normalnie do pracy.
Napisano Ponad rok temu
Poza tym widzisz sama walka to nie tylko styl: boks, karate, muay thai, to takze przygotowanie fizyczne, psychika, odpowiednia motywacja.
Mistrz Tatang (fani escrimy na pewno wiedza o kogo chodzi) powiedzial kiedys ze wyszkolenie zawodnika do zawodow escrimy zajeloby mu... 2 tygodnie. Zeby wyszkolic tego samego zawodnika zeby stanal na ubitej ziemi na smierc i zycie kilka- kilkanascie lat. I to powiedzial gosc ktory walczyl na smierc i zycie a nie do decyzji sedziowskiej.
Kiedys Andrzej Bryl (wiem teraz sie bedziecie ze mnie smieli ) powiedzial ze te czary mary rekami i nogami to ostatni etap calej walki. To troche tak jakbys byl trenerem pilki noznej i uczyl swoich zawodnikow strzelac bramki od momentu jak juz jest sam na sam z pusta bramka i ma tylko pilke kulnac do siatki.
W ogole nie chce mi sie znowu lac wody o skutecznosci bo to bez sensu. Podpowiem ze zaden ze mnie autorytet. Na smierc i zycie nie stoczylem ani jednego pojedynku. Po pysku na ulicy dostalem mniej razy niz mam palcow u jednej reki. Krew na chodniku tez zostawialem moze 2 max. 3 razy. Smieszy mnie jednak generalizowanie w stylu boks jest lepszy niz karate. Dla mnie odpowiedz jest prosta tak umiesz jak trenujesz. Ja bym malo ktorego boksera postawil naprzeciw np. Kase (nie mowie o zawodowcach wiadomo to inna liga).
Acha MMA Maniac jeszcze jedno. Ja naprawde lubie boks. Fajny sport, fajne chlopaki 8)
Pozdr
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pewni ludzie na onecie pisali że karateka Krzyszof Negebauer poradziłby sobie na ulicy z Lennoxem Lewisem
no to juz wiemy skad do nas przyszedles
MMA Maniac napisz jaki masz staz w sztukach walki. tak z ciekawosci pytam. nol ofens
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
SENSEI T.HEAP W POLSCE-7 DAN WADO RYU KARATE
- Ponad rok temu
-
"Legendarni mistrzowie karate"
- Ponad rok temu
-
Karate tradycyjne - co dalej ?
- Ponad rok temu
-
SHINKYOKUSHINKAI - POS
- Ponad rok temu
-
Kimona do ćwiczeń, nowe z likwidacji magazynów
- Ponad rok temu
-
Karate Wado Ryu w Polsce?
- Ponad rok temu
-
ZMIANA ORGANIZACJI, CO LUB KTO NAS DO TEGO ZMUSZA????
- Ponad rok temu
-
Czy tak wygląda skuteczność karate ?
- Ponad rok temu
-
Problem z piszczelami
- Ponad rok temu
-
Sei-Budokai
- Ponad rok temu