Zasadniczą dla mnie kwestią jest: dlaczego w okresie Iwama Ueshiba stwierdził, że aikido, które robił do tej pory nie było dobre? Dlaczego ( pod wpływem szkoły Kashima Shinto-ryu, do której zapisał się w 1937 roku) wprowadził techniki buki waza oparte na koncepcji Riai? I wreszcie - dlaczego nie nauczał tych technik poza Iwama?
Wydaje mi sie ze nalezy tutaj rozdzielic dwa aspekty:
1. zmiana charakteru treningow po przeniesieniu sie do Iwama
2. trening bronia
Ad1. Zmiana charakteru treningow jest konsekwencja fundamentalnej przemiany wewnetrznej jaka przezyl Dziadek w 1941 roku. Ta przemiana wewnetrzna charakteryzowala sie dwoma 'satori' jesli moze uzyc tutaj tego okreslenia, ktore spowodowaly rozwoj koncepcji o uzyciu aikido raczej do tworzenia niz do niszczenia(jaki to cel mialy techniki w Daito ryu). Oczywiscie te przemiany byly konsekwencja wielu lat niezwykle intensywnych treningow fizycznych, umartwien, modlow oraz medytacji.
Potwierdzeniem tego sa jego slowa o calkowitym zerwaniu ze 'starym duchem Koryu'.
ad2. Do czasu zaproszenia instruktorow szkoly Kashima do wlasnego dojo, umiejetnosci Dziadka poslugiwania sie bronia nie byly znaczace. No moze oprocz technik z bagnetem na karabinie, datujacych sie od wojny rosyjsko-japonskiej.
Obserwacja treningow Kashima, pozwolila Dziadkowi na uzywanie dodatkowego narzedzia w swoim przeksztalconym juz aikido (nie zapominajmy ze owe treningi odbywaly sie pod koniec lat 30tych, a wiec w okresie pelnej transformacji jego osobowosci).
Znaczacy jest fakt, ze Dziadek tylko obserwowal owe treningi a nie cwiczyl samemu pod okiem instruktora. Dla mnie znacza to, ze nie zalezalo mu na posiadaniu rzeczywistych umiejetnosci poslugiwania sie mieczem, raczej, tylko przeksztalcal zaobserwowane zasady na potrzeby swojego wlasnego systemu.
W ten sposob bron zostala wprowadzona do aikido. Jednakze Dziadek nie stworzyl systemu broni. On tylko ja uzywal do wyrazania zasad aikido. To dopiero Saito sensei usystematyzowal poslugiwanie sie bronia w aikido - byc moze w celu lepszego zapamietania technik? Sam Dziadek byl niezwykle daleki od jakiejkolwiek systematyzacji. Wynikalo to z prostej przyczyny - systematyzacja zabija spontanicznosc.
Dziadek, jako zalozyciel aikido nie dzialal w prozni - wazny jest kontekst socjalny tamtej epoki. Poniewaz Dziadek byl doskonale swiadomy ze techniki bronia jakie prezentuje nie maja nic wspolnego z systemem walki bronia, nie mogl pozwolic aby byly one rozpowszechniane publicznie jako taki system. Byloby to policzkiem dla wszystkich istniejcych szkol miecza/jo. Dlatego ograniczal cwiczenie bronia do cwiczenia na wsi, gdzie bylo to traktowane jako jego osobisty trening a nie formalne nauczanie szkoly miecza/jo. I to bylo do przyjecia dla owczesnych instrutorow szkol broni.