Elementy diety sportowca. Jakie produkty mozna a ktorych uni
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pzdr
Napisano Ponad rok temu
Czytałem ostatnio o pyrach. Wcale nie są takie złe jak większośc myśli. Nie mają dużo kalorii, są lekkostrawne i bogate w minerały. Do tego mają świetnej jakości białko. Jako jedne z nielicznych warzyw. Co prawda mają go niewiele bo jakieś 2 g na 100 g. ale zjeść poł kilo pyrów to żaden problem ani obciążenie dla żołądka bo mają tyle kalorii co 100 g ryżu czy kaszy. Do tego objętościowo też to nie jest dużo. Ziemniaki to nie złoty środek dla sportowców ale neutralny wypełniacz z klikoma minerałami i niewielką ilością witamin. Mówie tu oczywiście o zdrowo gotowanych pyrach nie o frytkach czy smażonych w fast foodach.
O to ciekawe.
Jeśli pozwolisz to wywalę ten ot do nowego tematu ok? Zaproponuj jakąś nazwę tematu.
Napisano Ponad rok temu
po pierwsze, to jakies 600kcal, po drugie, pol kilo ziemniakow to calkiem sporo objetosciowo jak dla mnie, po trzecie, da ci to 10g bialka.Do tego mają świetnej jakości białko. Jako jedne z nielicznych warzyw. Co prawda mają go niewiele bo jakieś 2 g na 100 g. ale zjeść poł kilo pyrów to żaden problem ani obciążenie dla żołądka bo mają tyle kalorii co 100 g ryżu czy kaszy. Do tego objętościowo też to nie jest dużo.
po czwarte, porownaj sobie zawartosc witamin/mineralow [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] i [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]. no contest a i kalorii 1/3, i bialka 2x wiecej.
Napisano Ponad rok temu
ziemniaki kopcowane dojrzałe - 89 kcal na 100 g
razy 5 daje od 230 do 445 kcal
100 gram ryzu lub kaszy gryczanej to okolo 360 kcal
pol kilo to niewiele przynajmniej przy moim wygarze. ot taki normalny zestawik obiadowy do nogi z kurczaka i surowki. zeby sie najesc ale nie obezrec.
poza tym novocaine ja nie pisze ze ziemniaki to podstawa diety sportowca. pisze tylko ze nie sa zle. mozna je jesc i sa zdrowe.
1. moja babcia uwielbia ziemniaki. zawsze powtarza ze to samo zdrowie (w wieku 80 lat rabie drzewo siekiera)
2. ostatnio na wyjezdzie sluzbowym do Holandii mialem okazje porozmawiac z jedna znajoma szefowa kuchni. akurat zlapalem ja "przy garach" jak ziemniaki robila. rzucila mi zebym jako sportowiec jadl ziemniaki bo sa dobre na kondycje miesni.
3. po zwyciestwie Usaina Bolta na Igrzyskach Olimpijskich jego ojciec powiedzial ze on biega tak szybko bo je pataty. pataty to pyry
Tak na powaznie. Troche przeklikalem ziemniaki w kontekscie sportu na google. Nie znalazlem negatywnych opinii.
Itosu
PS. Od dawna w sumie zabieralem sie z zalozeniem tematu o produktach jakie spozywamy jako sportowcy. Co mozna a co nie.
Mój typ:
"Elementy diety sportowca. Jakie produkty mozna a ktorych unikac"
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pyry- temat ogólny
wreszcie ktos uzyl jedynej slusznej wielkopolskiej nazwy
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
a ja tylko napisalem, ze majac wybor zamiast pol kilograma ziemniakow lepiej do tego kurczaka zjesc marchewki, brokuly, etc innego prawdziwego warzywa :wink:poza tym novocaine ja nie pisze ze ziemniaki to podstawa diety sportowca. pisze tylko ze nie sa zle. mozna je jesc i sa zdrowe.
Napisano Ponad rok temu
a ja tylko napisalem, ze majac wybor zamiast pol kilograma ziemniakow lepiej do tego kurczaka zjesc marchewki, brokuly, etc innego prawdziwego warzywa :wink:
no jasne masz racje
kurczak + marchewki + brokuły + buraczki + surówki + pół kilo pyrów
PS. Jerzu wydziel ten temat w koncu
Napisano Ponad rok temu
i kategoria wagowa wyzejkurczak + marchewki + brokuły + buraczki + surówki + pół kilo pyrów
PS. Jerzu wydziel ten temat w koncu
Napisano Ponad rok temu
i kategoria wagowa wyzej
novo ja trzymam wage okolo 75 kilo bez zadnych problemow. i wcale nie lubie sie objadac
gadalem z lekarzem. powiedzial mi ze jesli jem zdrowe jedzenie moge wpierdzielac ile wlezie. staram sie jednostkowo zoladka nie przeciazac. ale pol kilo pyrow do cwiartki z kurczaka przechodzi jak maslo
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niektórzy właśnie po to jedzą i trenują.i kategoria wagowa wyzej
Ziemniaki same w sobie są dobre, ale w naszej kulturze przyjęło się dodawać do gotowanych ziemniaków dużo soli i polewać je smażonym tłuszczem, a to już najzdrowsze nie jest. Sam staram się raczej jeść kasze i ryż, ale kartofli ( ) nie unikam za wszelką cenę. Jak dla mnie najlepsze są gotowane na parze albo z ogniska.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Niektórzy właśnie po to jedzą i trenują.
a niektorzy trenuja zeby mogli jesc do woli a i tak miec sylwetke
ja w ciagu tygodnia zazwyczaj jem ryz lub kasze gryczana. pyry w weekend. w knajpach jak jem zawsze tez wybieram ryz. co nie zmienia faktu ze pyry gniecione ze smietana i na to tluszczyk z kurczaka albo sosik na bulce tartej
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Rozciąganie, bóle etc.
- Ponad rok temu
-
Trening - Wanderlei Silva
- Ponad rok temu
-
sok a kalorie ?
- Ponad rok temu