prorock juz napisal, ale dodam od siebie: sciagnij buty, i zobacz, jak biegasz na boso. na pewno nie ladujesz na pietach najpierw (chyba, ze jestes jakims mutantem ). to jest naturalny, "ewolucyjny" sposob biegania, gdzie achiles/lydka dzialaja jak amortyzatory. raz poszedlem biegac na boso, przez nastepne 5 dni mialem DOMS w lydkach ale czulem, ze sie biegalo inaczej, lepiej. teraz w koncu nauczylem sie w butach biegac bardziej na palcach, pietami lewdo dotykam.moze ktos wiecj powiedziec o metodzie palce pieta i dlaczego tym sposobem jest lepiej?
probowalem tak i bardziej obciaza stawy z tego co zaobserwowalem.
dres do biegania
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Też biegam po asfalcie, a co mam zrobić jak tylko taką nawierzchnie mam w okolicy?Piach wysypać?To "powodzenia" zycze. Po paru latach stawy do wymiany jak biegasz po asfalcie.
Znalezc stadion albo przesiasc sie na rower, bedzie zdrowiej :wink:
Napisano Ponad rok temu
sie biega palce-pieta, nie pieta-palce, i wtedy ten system nie jest tak potrzebny 8)
Ten system jest bardzo przydatny - nie jest potrzebny przy mniejszych odcinkach i malej ilosci biegania ale duzo daje jesli sie duzo biega.
zpalcy energia przechodzi na piete ktora amortyzuje i ulatwia przeniesienie potem nacisku na palce. Jest to nei tylko system zabezpieczajacy ale i wspomagajacy. W mlodosci duzo biegalem i startowalem w roznego rodzaju biegach dlugodystansowych od 5 km az do polmaratonu. Nie stac bylo wiekszosc osob na specjalistyczne obowie nawet klub nie zapewnial takiego. No ale niektorym rodzina przysylala z zachodu roznego rodzaju wynalazki. Myslalem kiedys ze wynik sie robi tylko ciezkim treningiem i to byla bzdura - kiedys startowalem w butach znajomego i bez problemu pobilem zyciowy rekord. Tak samo jak przed rozgrywkami miedzyszkolnymi w kosza zmienilem zwykle trampki na pozyczone buty znajomego przeznaczone do koszykowki a moj wyskok dosiezny zwiekszyl sie o ponad 30 cm
Co do dresu to przypomniala mi sie sytuacja jak znajomy chcial kupic dres treningowy w Adidasie w podziemiach centralnego i wchodzi do sklepu i ekspedientka go sie pyta w czym moze pomoc a on ze szuka dresu -
a ekspedientka:
- a jaki ma byc wyjsciowy czy do cwiczenia ?
to bylo z 8 lat temu
Napisano Ponad rok temu
Możesz też biegać sprinty pod górkę.Też biegam po asfalcie, a co mam zrobić jak tylko taką nawierzchnie mam w okolicy?Piach wysypać?To "powodzenia" zycze. Po paru latach stawy do wymiany jak biegasz po asfalcie.
Znalezc stadion albo przesiasc sie na rower, bedzie zdrowiej :wink:
Napisano Ponad rok temu
no offense ofcourse.
Napisano Ponad rok temu
do czego słuza sprinty pod gorke? 8)
Można wykorzystywać jako interwały w treningu kondycyjnym.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Zapytalem sie w sklepie czy maja dresy, a facet do mnie z tekstem czy chodzi mi o taki do chodzenia czy moze do trenowania :?
Napisano Ponad rok temu
robilem takie sprinty pod dobrze stroma gore o podlozu trawiastym wysokosc tak ok 50m to za dlugi sprint oczywiscie no ale ..do czego słuza sprinty pod gorke? 8)
Można wykorzystywać jako interwały w treningu kondycyjnym.
PZDR
zaczolem od osmiu podbiegow w tempie maks na jaki moglem sobie pozwolic po 2 tyg wbiegalem 20 razy na tym skonczylem.wydolnosc mocno srednio,prawie nie zauwazalnie wzrosla a juz przydatnosc do zejsc czu doskoku zadna.dlatego sie zapytalem
za to 5 km srednim tempem i zaraz po przebiegnieciu 5 sprintow po ok 15m,20m polecam
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Martius jesli wyskok po zmianie obuwia zmienil ci sie o 30cm to kolega mial chyba 7milowe buty do koszykowki
chyba nigdy nie grales w najpierw w zwyklych trampkach a nastepnie w butach o dobrej podeszwie sportowej.
Powiem jedno ze to nawet bylo ponad 30 cm - mierzone na scianie z linialem w hali sportowej.
Napisano Ponad rok temu
Sprinty pod górkę wymuszają bieganie palce-pięta, czy nawet bez dotykania ziemi piętami i można dzięki nim poprawić technikę (tak było w moim przypadku). Oprócz tego mniej obciążają stawy i mięśnie pracują trochę inaczej niż przy sprincie na płaskim podłożu.do czego słuza sprinty pod gorke? 8)
no offense ofcourse.
None taken.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
trening i alkohol
- Ponad rok temu
-
Grzybica?