Badania stanu układu szkieletowo-mięśniowego
Napisano Ponad rok temu
Pozdr
Itosu
PS. Nie ukrywam, że w dziedzinie ortopedii jestem kompletnym laikiem. Jeśli zadałem głupie pytanie proszę Jerza o usunięcie tematu.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
badania hormonalne tez bylo by dobrze zrobic
w jakim celu hormonalne ?
Napisano Ponad rok temu
Nie ma dla ludzi standardowego testu diagnostycznego. Chcąc nie chcąc jesteś skazany na pomoc kumatego lekarza, a Twoją rolą jest sobie takiego znaleźć. Badanie składa się z badania podmiotowego (czyli wywiadu), przedmiotowego (oglądanie, macanie, opukiwanie osłuchiwanie, badanie zakresu ruchomoąci, zwartości stawów etc) i ewentualnych badań dodatkowych. Te badania nie na darmo nazywają się "dodatkowe", bo takie powinny być. Tylko dodatek do badania lekarskiego, a nie podstawa diagnostyki. Nie ma możliwości prześwietlić całego ciała, nie mówiąc już o bezsensie takiego postępowania. Rutynowo, jeżeli nie ma specjalnych wskazań z wywiadu to jest sens tylko wykonać podstawowe badania laboratoryjne ew. przeglądówkę klatki piersiowej. Ot i cała filozofia.
Napisano Ponad rok temu
dzieki Słoniak za rade
Itosu
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
ale tylko po to, by sprawdzic gestosc kosci, nie bedzie na tyle dokladne, by wykazac jakies male urazy.
mialem to robione.
z mojej strony itosu radzilbym ci sie przejsc do dobrego kragarza i fizjoterapeuty (physical therapist) odnosnie kregoslupa, stawow, starych urazow. beda mogli cie wymacac, lepiej niz lekarz domowy czy w przychodni.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
tzn taki lekarz to jasne.ja mam na mysli chyba najlepszego ortopede w wielkopolsce. gosc jest specjalissta naprawde wysokiej klasy. czyli generalnie trzeba sie oprzec na doswiadczeniu lekarza ??
a jak ty bys chcial inaczej?
Napisano Ponad rok temu
a jak ty bys chcial inaczej?
nie wiem. rezonans magnetyczny kolan, kregoslupa? nie znam sie. mialem na mysli jakies badania na ktorych cos widac. wiadomo kolana i kregoslup to najbardziej newralgiczne punkty. ja sie czuje swietnie ale doszedlem do wniosku ze przeglad by mi sie przydal
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Cwiczysz sztuki walki wiec chyba mnie nie wysmiejesz jesli ci powiem ze do codziennego programu cwiczen nalezy wprowadzac cwiczenia specjalne - mentalne i koncentrujace a do tego troche cwiczen utwardzajacych ( makiwara, piszczel o drzewo, przedramie o przedramie z partnerem itd), nie chodzi o jakies bzdury typu " Rzanklod Wamdam i palma" tylko o pobudzenie organizmu, zakonczen meridianow itp.Do tego cwiczenia na bazie medytacji typu iken, techniki oddechowe. Krotko mowiac to wszystko co powinna posiadac prawdziwa sztuka walki. Bez tych rzeczy kazdy z czasem stanie sie wrakiem jak olimpijczycy-weterani z okresu radosnej tworczosci. Jesli chcesz podam ci pare cwiczen na privie albo zwroc sie do swojego sensei o pomoc.
PS: osoby ktorych powyzsza tematyka nie interesuje prosze o powstrzymanie sie od komentarzy i zignorowanie mojej wypowiedzi.
Napisano Ponad rok temu
Itosu, jeśli uprawiasz sport o dużym natężeniu musisz koniecznie zadbać o dobrą dietę (chyba, że stosujesz od dawna :wink: ). IMO to podstawa.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
pozdr
Itosu
Napisano Ponad rok temu
Po prostu zawsze kiedy czytam o "utwardzeniu" oraz "drzewach i piszczelach" to załamują mi się ręce. Sorry, jeśli bezpodstawnie, ale zbyt wiele się już nasłuchałem/naczytałem o takich praktykach.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Sorry, jeśli bezpodstawnie, ale zbyt wiele się już nasłuchałem/naczytałem o takich praktykach.
nie bezpodstawnie. przynajmniej moim zdaniem 8)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z mojej strony dodam, że jeśli chcesz zadbać o organizm obciążony dużym wysiłkiem fizycznym to jak wspominałem dieta, a także odpowiedni czas regeneracji. Relaks i brak stresu też ma tu duże znaczenie. Jeśli masz możliwość możesz zainteresować się jakimiś masażami dla sportowców itp, a w przypadku niedoboru jakiś pierwiastków przychylnie spojrzeć na suplementy.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Rzeczywiscie nie chodzi tu o napierdzielanie w drzewo ile sil bo: glowa muru nie przebijesz Organizm ma te wlasciwosc ze w pewnym stopniu pod wplywem odpowiednich bodzcow sam sie dostraja, w tym wypadku zageszczaja sie kostki - mechanizm odwrotny do tego jaki jest widoczny u kosmonautow po dluzszym przebywaniu w stanie niewazkosci- zanik masy miesniowej i zmniejszenie gestosci kosci.
Wokash
Dziekuje za sile woli i milczenie Pozdrawiam Panowie
Napisano Ponad rok temu
Jan jeżeli będziesz wysyłał te cwiczenia to też byłbym chętny za wyjątkiem tych z utwardzaniem.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Dieta a grupa krwi
- Ponad rok temu
-
Aminokwasy
- Ponad rok temu
-
Śliski parkiet
- Ponad rok temu
-
Książki na temat treningu siłowego
- Ponad rok temu
-
Red bull cola
- Ponad rok temu
-
Trening za treningiem
- Ponad rok temu
-
Jak najefektywniej wykorzystać 45min na basenie?
- Ponad rok temu
-
To wszystko przez kreatyne
- Ponad rok temu
-
Suplementy firmy GNC
- Ponad rok temu
-
bol plecow
- Ponad rok temu