Rzuty w walce ile i jakie ..
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do boksu to może nie ma tam miejsca na zbyt wiele technik, ale weź na przykład karateków czy zapaśników -oni też wg. Ciebie stosują tylko 3 techniki?
Zapasnicy maja jeszcze ubozszy arsenal rzutow niz judocy!
Z reguly maja jedna taktyke ktora realizuje przez cala walke (pisze o stojce) np. reka-glowa-polsuples
Napisano Ponad rok temu
Co do boksu to może nie ma tam miejsca na zbyt wiele technik, ale weź na przykład karateków czy zapaśników -oni też wg. Ciebie stosują tylko 3 techniki?
Zapasnicy maja jeszcze ubozszy arsenal rzutow niz judocy!
Z reguly maja jedna taktyke ktora realizuje przez cala walke (pisze o stojce) np. reka-glowa-polsuples
Możliwe, ale większość walki zapaśniczej rozgrywa się w parterze, i tam stosują więcej niż 3 techniki, prawda? Zresztą to jest tylko przykład, nie ma co roztrząsać.
Napisano Ponad rok temu
co proszę ?Możliwe, ale większość walki zapaśniczej rozgrywa się w parterze
Napisano Ponad rok temu
Dobra, na zapasach się zupełnie nie znam Zły przykład to był w takim razieco proszę ?
Możliwe, ale większość walki zapaśniczej rozgrywa się w parterze
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Najwyraźniej ich nie masz, bo zamiast napisać coś na temat szukasz dziury w całym. Zapasy=zły przykład. Kropka. Nie podobało Ci się coś, co napisałem o judo?jeśli na judo znasz się tak samo jak na zapasach, to ja nie mam argumentów...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
i dostajesz łomot, chyba, że chodzi o turnieje do 4 kyu, gdzie to co piszesz jest naturalne i jak najbardziej poprawnePo 2 latach jeździsz na zawody i korzystasz z tych 3 technik,
prześledziłeś wymagania na pasy? jeśli zdajesz co rok-półtora to nie ma czasu na znudzenie się technikami. chyba, że komuś się nudzi, że na jednym treningu robi 1-2 techniki w różnych wariantach, zamiast przerabiać kunsztowne, mało przydatne na niskim poziomie kombinacje.ale po 5 latach jesteś już śmiertelnie znudzony i odchodzisz. Uważasz, że tak jest dobrze? Chodzi o to, żebyś mógł się ciągle rozwijać, poznawać kolejne techniki.
do realizacji tej zasady wystarczy akurat znać 3 rzuty w tył i 3 w przód, na lewą i prawą.W judo masz tak duży arsenał rzutów po to, żebyś umiał w każdej sytuacji postąpić z jego zasadami (gdy ktoś pcha, ustąp, gdy ciągnie pchaj).
w judo jest tyle technik, żeby każdy znalazł odpowiednie dla swoich warunków fizycznych, umiał je wypracować i wykonać w każdej sytuacji, a pozostałe znał na tyle, żeby dać radę się przed nimi obronić i/lub wykonać w sytuacji sprzyjającej.
Jeśli na przeciwko siebie staje 2 zawodników którzy znają po 3 rzuty, to robi się z tego szarpanina.
turnieje do 4 kyu, owszem. bo na wyższym poziomie wygląd walki determinuje znacznie więcej czynników. przede wszystkim walka o uchwyt, bez którego nie ma rzutu. potem wychylenie, bez którego też nie ma rzutu. i nad tym pracują zawodnicy w walce, a dla laika to rzeczywiście wygląda jak szarpanina, bo on nie umie jej odczytać i nie rozumie sensu tego wszystkiego. tylko w aikido czy innym ki jitsu chwyt i piękny, niezakłócony niczym, udany rzut następują zaraz po sobie.
każda walka wręcz między dwoma równorzędnymi przeciwnikami jest z natury chaotyczna, nieuporządkowana dla nieznającego jej niuansów. wszędzie, gdzie w walce występuje element siłowego przełamywania oporu przeciwnika dochodzi do tego "szarpania" bo często inaczej nie da się przełamać obrony, gdy przeciwnik wie i umie tyle samo. ale nie ma to nic wspólnego z ubogim arsenałem technicznym.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
turnieje do 4 kyu, owszem. bo na wyższym poziomie wygląd walki determinuje znacznie więcej czynników. przede wszystkim walka o uchwyt, bez którego nie ma rzutu. potem wychylenie, bez którego też nie ma rzutu. i nad tym pracują zawodnicy w walce, a dla laika to rzeczywiście wygląda jak szarpanina, bo on nie umie jej odczytać i nie rozumie sensu tego wszystkiego. tylko w aikido czy innym ki jitsu chwyt i piękny, niezakłócony niczym, udany rzut następują zaraz po sobie.
każda walka wręcz między dwoma równorzędnymi przeciwnikami jest z natury chaotyczna, nieuporządkowana dla nieznającego jej niuansów. wszędzie, gdzie w walce występuje element siłowego przełamywania oporu przeciwnika dochodzi do tego "szarpania" bo często inaczej nie da się przełamać obrony, gdy przeciwnik wie i umie tyle samo. ale nie ma to nic wspólnego z ubogim arsenałem technicznym.
Nie chodzi mi o walkę o uchwyt, wychylenie, wytrącenie z równowagi, bo to w judo musi się odbywać w dynamiczny sposób, tak trzeba gdy chcesz rzucić pasywnego gościa, który może Cię chwycić nie bojąc się uderzenia (stąd różnica co do innych styli nie-sportowych).
Dla mnie im większy arsenał judoki tym łatwiej może on wykorzystać opór przeciwnika nie koniecznie przełamując go tylko siłowo (i do tego nie wystarczą 3 rzuty w tył i w przód). Nie mówię tu o uchwycie, tylko już o sytuacji przed rzutem.
Napisano Ponad rok temu
A martwiłem się (i chyba nie tylko ja -poczytaj dokładnie co jest kilka postów wyżej), o to, że jest dużo klubów, w których ludzie ćwiczą tylko 3 techniki nie ze swojego wyboru... Znam osoby po takich sekcjach i wiem, że to powodowało taki a nie inny skutek.
A ja nie znam takich klubow. Szczerze.
Cwiczylem w Holandii, Niemczech, Polsce teraz znow w Niemczech i nie spotkalem sie z wydumanym przez Ciebie stylem 3 takie same rzuty do oporu na kazdym treningu.
Oczywiscie nie bylem na treningu Czarnych Bytom wiec moze tam jest inaczej, ale tak czy inaczej goscie z ktorymi cwicze w Lodzi wygrali z Czarnymi druzynowe MP do lat 23 wiec nie sa to kompletni leszcze ...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Owszem, uogólnianie krzywdzi i lepiej go unikać. Patologię należy wytykać palcem, żeby się jej ostatecznie pozbyć.prawda jest taka, że są różni ludzie i różne kluby. ale nie można patologii rozciągać na całe środowisko.
Napisano Ponad rok temu
... Tylko dlaczego wcześniej Bogumił napisał, że instruktorów w ten sposób prowadzących zajęcia jest tylko garstka?....
Przeinaczyłeś troche. Pisałem(miałem na myśli), że profesjonalnych trenerów jest w Polsce garstka a nie, że garstka instrutorów w Polsce uczy więcej niż trzech rzutów. ...-to różnica!
Przytaczani przez Ciebie instruktorzy którzy uczyli w kółko na treningach tylko trzech technik to z dużą dozą prawdopodobieństwa, dupy a nie instruktorzy...
Profesjonalnych trenerów jest mało, to też instruktorów jest mało i zawodników jest mało no i przede wszytkim klubów jest mało...
Jeśli we Francji Judo jest przedmiotem w każdej szkole to gdzie będzie wyższy poziom nauczania i ogólnie wyższy poziom w skali kraju ... w Polsce ??
Tak jak Mags pisał same wymagania egzaminacyjne wymuszają nauke poszczególnych technik.....
Więc nie popadajmy w skrajność !!!
BTW Mam wrażenie, że za równo Kyusho jak i Mistyk próbujecie sami przed sobą zniechęcić się do Judo.....
Piszecie o potrzebie zgłębiania filozofi, wychowania przez SW, własnego rozwoju...których rzekomo w Judo brak.... o zepchnięciu Judo do brutalnej rywalizacji ....
Tym czasem moim zdaniem Judo to jedyna w tej chwili SW która spełnia wszytkie powyższe kryteria w 100% - wcale nie jest brutalna...i z całą pwenością nie zamyka sie tylko w rywalizacji sportowej..
Napisano Ponad rok temu
35 i 48 to duplikaty, ciekawe że 52 i 74 mają tę samą nazwę mimo że to różne rzuty, brak też numeru 79.
Lista robi wrażenie.
Cholera faktycznie ...sprawdzałem kilka razy i nie wychwyciłem :?
Oczywiście 74 w grupie rzutów ręcznych jest nazwą właściwą -Tawara Guruma.
Natomiast rzut 52 to całkiem inny rzut -Tawara Gaeshi... sklasyfikowany w rzutach poświęcenia.
Liste i tak trzeba zaktuazliować o kilka rzutów - "podczas" naniose poprawki :wink:
Napisano Ponad rok temu
BTW Mam wrażenie, że za równo Kyusho jak i Mistyk próbujecie sami przed sobą zniechęcić się do Judo.....
Piszecie o potrzebie zgłębiania filozofi, wychowania przez SW, własnego rozwoju...których rzekomo w Judo brak.... o zepchnięciu Judo do brutalnej rywalizacji ....
Tym czasem moim zdaniem Judo to jedyna w tej chwili SW która spełnia wszytkie powyższe kryteria w 100% - wcale nie jest brutalna...i z całą pwenością nie zamyka sie tylko w rywalizacji sportowej..
To wcale nie jest moją intencją, zawsze lubiłem judo i sparingi judo stanowią dla mnie pożyteczne urozmaicenie treningu. Nie ma na to wpływu sytuacja klubów judo w Polsce ani za granicą. I na pewno nigdy nie napisałem, że judo jest brutalne, bo nie jest A to czy dla danego judoka trening kończy się na sporcie czy nie, to indywidualna kwestia jego i jego sensei. I judo to nie jest jedyna SW, która spełnia wymienione przez Ciebie kryteria
Napisano Ponad rok temu
Dzięki nowym błyskotliwym przepisom obowiązującym od 2009, kolejne kilka dobrych rzutów idze w unicestwienie....
Ja nie wiem dokąd ten świat zmierza i co za idioci zarządzają Judo Sportowym, ale jak tak dalej pójdzie to szlag je trafi całkowicie :roll:
Napisano Ponad rok temu
teraz ludzie muszą na czysto do rzutów wchodzic, a nie łapac się za portki i szarpać
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
pytanie o maty
- Ponad rok temu
-
Judo w Markach/k. Warszawy
- Ponad rok temu
-
LEPSZE JUDO ??
- Ponad rok temu