Na początek TKD czy odrazu kickboxing
Napisano Ponad rok temu
Mam 178cm i waże 65 kg. Czyli mam dość drobną budowę ciała. Zaczełem myśleć o treningu kickboxingu. Niemam żadnego doświadczenia w sportach walki.
Zastanawiam się czy na początek lepiej ćwiczyć taekwondo (bez sparingów 2xtydzien ) czy odrazu iść na kickboxing który jest 4 razy w tygodniu i są sparingi? Zastanawiam się czy na takim sparingu mnie bardzo obiją ?
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Jako początkujący na pewno nie będziesz musiał walczyć i uczestniczyć w sparingach. Najpierw będziesz się musiał nauczyć jakiś podstaw co zajmie trochę czasu.
Jednak jeśli się boisz "obicia" to przemyśl czy serio chcesz uprawiać taką dyscyplinę sportu.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
Wogole może nie bać się obicia ten kto nigdy nawet nie sparował (i nie zamierza)
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
oczywiście ze nie wszystko z tkd tu się stosuje ale baze daje dobrą potem tylko pare rzeczy zmodyfikowac trzeba (przede wszystkim kopniecie okrężne bo reszta pasuje) no i wiadomo że ręce trzeba zrobić od podstaw na kicku ale to juz inna bajka
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Taekwondo da dużo lepszą bazę do walki niż kickboxing, dzięki temu będzie lepiej walczył w kickboxingu.
Najlepszym sposobem na osiągnięcia w kick-boxingu jest baza wyniesiona z taekwondo?
Sorry, ale gorszych bzdur dawno nie słyszałem.
Owszem taka baza może być bardzo przydatna w przypadku zmiany dyscypliny np. gdy ktoś z czasem zaczął rezygnować z tkd na rzecz kb. Skoro jednak chłopak jest nastawiony na kick-boxing to w jakim celu ma nabierać doświadczenia w taekwondo?
Czy jakbyś chciał się nauczyć jazdy wierzchem to najpierw uczyłbyś się powozić bryczka?
Po iść na około...?
Każdy dobry instruktor powinien wyszkolić tak początkującego podopiecznego by żadna inna "baza" nie była mu potrzebna. Powinien wytrenować go w ten sposób by w 100% opanować potrzebne do danej dyscypliny podstawy.
PZDR
Napisano Ponad rok temu
tego zdania ni cholery rozumiem... dzieki temu ze najpierw bedzie cwiczyl TKD, bedzie lepszym kickboxerem, niz kiedy by sie od razu uczyl kickboxingu? to znaczy, ze wystarczy sie nauczyc dobrze kopac, a dolozenie do tego pracy rak, gardy, unikow i kombinacji rece+nogi to kaszka z mleczkiem. hmm ... sally Ty mnie zawsze zaskoczysz jakas teoria :wink:Taekwondo da dużo lepszą bazę do walki niż kickboxing, dzięki temu będzie lepiej walczył w kickboxingu.
Napisano Ponad rok temu
To znaczy? Jakie złe nawyki Ci kick wyrobił? Chciałeś napisać że jak ktoś chce trenować MT czy jak autor się pytał KB to bez TKD się nie da nauczyć?jak dla mnie taekwondo było podstawą własnie w muay thai, bez tego to by była lipa na maksa a lata zajeła i to jeszcze nie do końca poprawa tego co zepsuł kickboxing.
Jak ktoś od razu chce do zaawansowanej grupy do bez podstaw w innym podobnym stylu nie da rady, ale kompletnie nie rozumiem po co trenować TKD żeby było łatwiej na kicku, a z tego co wiem to właśnie na TKD mają garde do dupy :twisted: więc tam sobie też możesz wyrobićzłe nawyki :wink:
Napisano Ponad rok temu
taekwondo uczy prawidłowej pracy na nogach, lekkości poruszania sie , ćwiczy nawyk szybkości, refleks, luz a to podstawa kazdej walki.
no i przede wszystkim na tkd sa dobre nogi a to trudno na kickboxingu, oczywiście zapewne sa kluby innych dyscyplin niz tkd, gdzie się uczy dobrze kopac ale nie w moim mieście.Błedem wyniesionym przeze mnie z kicka był nawyk młocki , walka czysto siłowa, ale to juz kwestia klubu i trenera.
Dobry boks nie jest zły, ale i tak na poczatek polecam tkd , to fakt że gardy nie mają wcale, raczkami przebierają zabawnie do tego stopnia że mam watpliwosc czy to wogóle podchodzi pod nazwę "uderzać" ale dobry trener uderzeń i gardy nauczy w góra 3 miesiace ręce to najprostsza sprawa do zrobienia jak się wie jak tego uczyć, a brak dobrej bazy (tego co wymieniam wcześniej) to naprawde ciężka sprawa.
Napisano Ponad rok temu
az mnie skreca ... 8O jakby ktos paznokciami po tablicy drapal...ręce to najprostsza sprawa do zrobienia jak się wie jak tego uczyć,
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mariusz Cieśliński na gali "Muaythai Legends"
- Ponad rok temu
-
Chinuk Gym Białoruś
- Ponad rok temu
-
Tajski Box w Warszawie
- Ponad rok temu
-
XFS Poznań 18.10 -
- Ponad rok temu
-
K.S. Serafin
- Ponad rok temu
-
Treningi Muay Thai w Łodzi
- Ponad rok temu
-
Co robi instruktor gdy ma nieparzystą liczbę ćwiczących?
- Ponad rok temu
-
MAKOWSKI WALCZY O TYTUŁ MISTRZA ŚWIATA MUAY THAI
- Ponad rok temu
-
Gołota vs Walujew?
- Ponad rok temu
-
MEcz Polska-Francja na zasdach fullcontact i K1
- Ponad rok temu