Skocz do zawartości

Zdjęcie

bol plecow

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

budo_maguda
  • Użytkownik
  • Pip
  • 31 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

bol plecow
po rozciaganiu ( poprzedzonym solidna rozgrzewka) zaczynaja mnie bolec plecy, szczegolnie w okolicy krzyza. Co to za licho?? Tez tak macie?
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Re: bol plecow
zalezy jakie to rozciaganie :) jezeli dobzre rozumiem to rozciagasz plecy i odcinek krzyzowy tak? musze Cie zmartwic bo jesli odcinek krzyzowy jest nadto rozciagniety moze dojsc do splycenia naturalnej krzywizny w tym miejscu i mozliwe ze stad te bole
  • 0

budo_novocaine
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 5882 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:MMA

Napisano Ponad rok temu

dolnego odcinka kregoslupa sie nie rozciaga, od odpowiada za stabilnosc i taki ma byc.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

jak to sie nie rozciaga a jak zrobić mostek ze stania lub jakiekolwiek salto czy flicka w tył?
a przyczyną bólu może byc to ze ten odcinek jest słaby , mięśnie trzeba wyćwiczyc żeby trzymały, bo inaczej tam jest największe obciążenie i się najszybciej psuje
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

dolnego odcinka kregoslupa sie nie rozciaga, od odpowiada za stabilnosc i taki ma byc.

no ja o tym kiedys nie wiezdialem i mialem problem, ale juz prawie zaleczony :)
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

a do czego ci rozciagniete dolny odcinek kregoslupa zeby mostek zrobic? chyba benc musisz miec do tego rozciagniety
  • 0

budo_prorock
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2145 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

chyba benc musisz miec

Co to jest benc?
  • 0

budo_s.o.s.
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2777 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

pewnie brzuch :)
  • 0

budo_ry-you
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 688 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

benc = brzuch :)
  • 0

budo_cheetah
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 869 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Możliwe, że ten ból jest chwilowy ...

Spróbuj rozciągać się na przemiennie czyli też mięśnie antagonistyczne [przeciwstawne]

np. jeśli rozciągasz się w siadach prostych, rozkrocznych i w staniu skłonami w przód to musisz w miarę równomiernie przeplatać to ze skłonami w tył w staniu lub w leżeniu na brzuchu odchylanie pleców w tył o ramionach prostych i patrzenie w sufit.

Bóle takie miewa wiele osób zaczynających rozciąganie [nie przyzwyczajonych itd] i z czasem one przechodzą ale gdy są długotrwałe i mocne należy zaczerpnąć rady lekarza sportowego ...

Ból często towarzyszy rozciąganiu - a nawet rozciąganie się przy lekkim, tolerancyjnym bólu jest bardziej efektowne 8)
  • 0

budo_skiper
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1052 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

jak to sie nie rozciaga a jak zrobić mostek ze stania lub jakiekolwiek salto czy flicka w tył?

Nie dam głowy, ale do tego raczej przede wszystkim powinno się ćwiczyć aby zgięcie było nieco wyżej, gdzieś okolice mostka. Bynajmniej jak mnie kiedyś gimnastykowali to właśnie mówili, że mniej mam się zginać w dolnej części pleców, a bardziej starać wyżej. Ale i tak chyba nie o to chodzi i nie stąd ten ból.
  • 0

budo_słoniak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1975 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Bardzo często taki ból w dolnej części pleców nie wynika ze schorzeń kręgosłupa tylko mikrozapaleń w obrębie stawów krzyżowo-biodrowych. Zwłaszcza jeżeli ten ból nie występuje rano lub długotrwałym siedzeniu ale po rozciąganiu nóg, siedzeniu w dosiadzie, jeździe konnej etc.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

Nie dam głowy, ale do tego raczej przede wszystkim powinno się ćwiczyć aby zgięcie było nieco wyżej, gdzieś okolice mostka. Bynajmniej jak mnie kiedyś gimnastykowali to właśnie mówili, że mniej mam się zginać w dolnej części pleców, a bardziej starać wyżej. Ale i tak chyba nie o to chodzi i nie stąd ten ból.

najpierw gore, ale jak już rozciągniesz w górze na maks to musisz rozciągnąć też dół, można spadać płasko obciążając kolana po flicku w tyl ,jak niektórzy to robią, ale to w krótkim czasie prowadzi do ich uszkodzenia. cały kręgosłup musi być giętki.
Ból nie od tego. Właśnie mi dzis kolezanka mówiła ze szlag ja trafiał z bólem pleców, zaliczyła dziesiątki konowałów zapisywali jej głównie leki przeciwbólowe i w końcu wyleczył jej plecy facet jakimś dziwnym naciąganiem w trzy zabiegi. moje jej zapytać gdzie to było.
  • 0

budo_słoniak
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 1975 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Ból to nie schorzenie tylko objaw. Może mieć wiele przyczyn i tym samym wiele sposobów leczenia. Przykładowo łeb cię może nawalać nie dlatego że masz migrenę, tylko framugę w drzwiach za nisko, więc zamiast preparatów dihydroergotaminy wystarczy się schylać i będzie dobrze.
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024 : 2025