Re: Staż z Sensei Ch. Tissier (15-16.11.2008) w Poznaniu
Od razu zaznaczam że nie mam nic przeciwko kobietom jako uke, ale zarówno etykieta jak i szacunek do zdajacego wymaga aby uke mieli stopień taki jak zdający lub wyższy.
Feanor, co ty wypisujesz?
Równie dobrze można by napisać: "Nie mam nic przeciwko Murzynom ale uważam, że asfalt powinien leżeć na swoim miejscu".
A dlaczegóż to uke ma mieć stopień taki jak zdający lub wyższy? A co jeśli ćwiczy 15 lat a na stopnie nie zdaje bo uważa, że to farsa? Sam byłem nie raz świadkiem chamskiego zachowania ze strony niektórych członków komisji, którzy oczywiście myśleli w tym momencie, że są bardzo dowcipni, chociaż dowcip był rodem z wojskowych koszar. PFA jest stowarzyszeniem działającym w oparciu o przepisy polskiego prawa a nie - na szczęście - prawa feudalnej Japonii. Art. 33 Konstytucji RP: "1. Kobieta i mężczyzna w RP mają równe prawa w życiu rodzinnym, politycznym, społecznym i gospodarczym. 2. Kobieta i mężczyzna mają w szczególności równe prawo do kształcenia, zatrudnienia i awansów, do jednakowego wynagradzania za pracę jednakowej wartości, do zabezpieczenia społecznego oraz do zajmowania stanowisk, pełnienia funkcji oraz uzyskiwania godności publicznych i odznaczeń. To co nazywasz "etykietą" służy w tym konkretnym przypadku do legitymizacji bezprawia oraz - jeżeli chodzi o formę usunięcia tej dziewczyny - zwykłego chamstwa.
Wy sobie tu niektórzy żarty z tego stroicie a ja uważam, że to poważna sprawa i żenada na całego.