Początkujacy:)
Napisano Ponad rok temu
na razie zacząłem się rozciągać, bo u mnie z tym dość słabo, a jak wiadomo w każdej sztuce walki dobra koordynacja ruchowa jest potrzebna, tym bardziej w walce mieczem
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Skoro wspomniałeś o iaido wnioskuje, że ciągnie cię w stronę miecza japońskiego.
Jewśli tak jest to do wybory masz: kenjutsu, kendo i iaido jako główne "dyscypliny". Jest jeszcze battodo i shinkendo ale liczba sekcji jest marginalna.
Z szermierka, jaką kolwiek jest problem natury dostepnośći. Jeśli jesteś z Łodzi to cos znajdziesz, ale najprawdopodobniej musiał byś gdzieś dojeżdżać.
Inaczej ma się sprawa z aikido. Jest ono bardzo popularne i nawet w małych miastach można znaleść sekcję. Jako że w aikido występuje trening z bronią, w tym z mieczem powinna to być jakaś alternatywa. Przy okazji trochę byś się porozciągał i złapał koordynację.
W ostateczności pozostają jeszcz bratctwa rycerskie i kluby szermiercze. Ale sam musisz zdecydować co by cię interesowało.
Napisano Ponad rok temu
Otóż jestem raczej aktywny i szczupły:) gram w piłkę z kumplami kilka razy w tygodniu, ale i tak mam zbyt dużo wolnego czasu
Mam 19lat i takie pytanko, czy wiek nie gra tutaj roli? w sensie, czy żeby dobrze czegoś się nauczyć nie powinno zacząć się tego robić wcześniej:)
Jeszcze trochę pomyślę, poczytam i coś wybiorę
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Byc moze po rozejrzeniu sie wokol, bedziesz zmuszony wybrac to co jest jedynie dostepne na twoim terenie?
Rowniez wez pod uwage cene ekwipunku...
Napisano Ponad rok temu
Najpierw musisz zdecydowac czy chcesz cos co ma wspolzawodnictwo (jak kendo czy szermierka) czy cos gdzie wspolzawodnictwa brak(iaido,miecznicy europejscy).
Byc moze po rozejrzeniu sie wokol, bedziesz zmuszony wybrac to co jest jedynie dostepne na twoim terenie?
Rowniez wez pod uwage cene ekwipunku...
Szczepan: Może jednak zostań przy aikido a nie sie za miecz bierzesz.
Współzawodnictwo jest w Kendo, szermierce, iaido a i rycerze urządzają sobie turnieje gdzie sie współzawodniczy w ten czy inny sposób. To taki OT.
Idź na kendo w łodzi jak ci się nie spodoba to przynajmniej pokierują cię do innych ciekawych klubów mieczowych SW.
Napisano Ponad rok temu
Jeżeli chodzi o aikido to będę miał z tego darmowe zajęcia na studiach:) w ramach w-fów
Mimo to, chciałbym nauczyć się walki mieczem japońskim, zawsze w jakiś sposób mnie to fascynowało:) tylko kurcze właśnie mam ten problem z nalezieniem sekcji w iaido, jak szukałem znajdywałem tylko w kendo, a tutaj właśnie te koszta wydają mi się większe;/
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pozdro
Napisano Ponad rok temu
Szczepan: Może jednak zostań przy aikido a nie sie za miecz bierzesz.
Moze nawet bym i chcial ale poniewaz mieczem wojuje dluzej niz ty zyjesz, to moze innym razem?
Napisano Ponad rok temu
Początkujący - masz na trening, to decyzja podejmie się sama co robić dalej.
Napisano Ponad rok temu
Z wlasna malzonka :wink:Z kim wojujesz tymże mieczem panie Szczepanie?
Początkujący - masz na trening, to decyzja podejmie się sama co robić dalej.
Napisano Ponad rok temu
Ryzykowna gra. Tak czy siak, wynik jest przesądzony w momencie podjęcia walki.Z wlasna malzonka :wink:Z kim wojujesz tymże mieczem panie Szczepanie?
@Początkujący: Jeśli twoim celem jest wypełnienie wolnego czasu, to cokolwiek wybierzesz, będzie dobrze. Jesteś po prostu skazany na sukces.
Napisano Ponad rok temu
Moze nawet bym i chcial ale poniewaz mieczem wojuje dluzej niz ty zyjesz, to moze innym razem?
To ty musisz strasznie stary być ...
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Hartowana czy nie, co wybrac?
- Ponad rok temu
-
-
Iaido...
- Ponad rok temu
-