Pozycja
Napisano Ponad rok temu
Ostatnio mam okazję uczęszczać na treningi aikido w stylu, w którym bardzo duży nacisk kładzie się na pozycję ciała. Cechy charakterystyczne tej pozycji to: kręgosłup pochylony do przodu, biodra wycofane, tylna noga ugięta w kolanie, głowa pochylona, oczy skierowane w dół w kierunku bioder współćwiczącego. Pozycję taką jak na poniższym zdjęciu:
Zdjęcie pochodzi z [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
W danym stylu jest stosowana konsekwentnie w ćwiczeniach z mieczem, jo, tanto i bez broni. Ponieważ dla mnie ta pozycja jest nowością, ciekaw jestem jak to jest w innych stylach aikido.
P.S. 1: Pozycja na poprzednim zdjęciu nie jest konsekwencją wytrącenia z równowagi po ataku mieczem, tak jak to mozna by interpretowac na nastepujacym zdjeciu, gdzie Saito sensei stoi prosto, a atakujacy jest troche wychylony do przodu.
P.S. 2: Do dyskusji zapraszam aikidokow. To nie jest temat o skutecznosci.
Napisano Ponad rok temu
Co do przeciecia czegokolwiek mieczem, to uzywajac takiej pozycji to sie po prostu nie da nic przeciac. Gdyz raczej wyglada jakby uderzali siekiera.
Co do robienia technik aikido bez broni - hmhmhmh............jestem niezmiernie ciekawy do czego ta pozycja pomaga? Ktos z was ja uzywa ?
Napisano Ponad rok temu
nie bardzo wiem czemu tak a nie inaczej, ale jak widac robia tak nie tylko aikidocy
Napisano Ponad rok temu
aikido zajmuje sie raczej dorywczo i bardzo rzadko ale w/w pozycje kilkukrotnie widzialem u shihana M.Sliwki z jj
nie bardzo wiem czemu tak a nie inaczej, ale jak widac robia tak nie tylko aikidocy
To ten z Krakowa co woła kasę za oglądanie zajęć ?
Napisano Ponad rok temu
Poniżej cytat z ksiazki Jacka Wysockiego
[Aikido zasady i techniki - Jacek Wysocki wyd. Ardo-Studio str. 143}
"Jedną z charakterystycznych cech Aikido H.Kobayashiego jest przyjmowanie wyprofilowanej pozycji KAMAE. Profil pozbawiony gardy to kamae naszego stylu zaczerpniete ze starej szkoły Yagyu. Dzieki takiej pozycji eliminujemy na wstepie 50% możliwosci logicznego ataku. (wyprofilowana pozycja jest następnie pokazana na fotografiach - widać , ze partnerzy stoja do siebie bokiem - "pozycja profilowana").
Dalej jest napisane, ze " " Taka pozycja uczy raczej czuc atak, a nie go widzieć. Jest to od początku nauka, krok po kroku, wyczuwanie ataku, czyli mozliwosc operowania czasem furi komi i w konsekwencji katsu hayabi"
Napisano Ponad rok temu
W dość starych szkołach Yagyu Shinkage i w Yagyu Shingan stają normalnie, brzuchem i nosem do przodu, a nie profilem, więc pewnie nie wzorowali się na tej tajemniczej starej szkole Yagyu. 8)kamae naszego stylu zaczerpniete ze starej szkoły Yagyu.
Napisano Ponad rok temu
Po pierwsze to nie jest naturalna postawa człowieka wyprostowanego, a taki sposób poruszania się może wynikać z nieprawidłowości spowodowanej jednostakami chorobowymi (na przykład skrzywienie w odcinku lędźwiowym kręgosłupa, może wada bioder).
po drugie przebywanie w takiej nienaturalnej postawie może doporwadzić (w długim okresie czasu) do nabycia skrzywienia kręgosłupa. A przecież nie jest celem żadnego treningu robienie sobie kuku (no chyba, że trening sado - maso...).
Dlatego podobnie jak szanowny Szczepan zgadzam się że pozycja te jest nie do przyjęcia.
Innym, myślę że nie mniej ważnym argumentem przeciw takiej postawie, są moje wielokrotne udziały w stażach i słuchanie ze zrozumieniem tego co prowadzący mówi (a nie tylko bierne patrzenie i ślepe powtarzanie tego co pokazuje). A kiedy miałem wątpliwości - zawsze podchodziłem do prowadzącego i pytałem (przy pomocy tłumacza np.)
A prowadzacy wielokrotnie podkreślają, żeby techniki aikido wykonywać w postawie naturalnej rozluźnionej i wyprostowanej a nie przepiętej i pokrzywionej.
Takie stanowisko przedstawiają min. sensei'e TANAKA (9 DAN), ISOYAMA (8 DAN), TISSIER (7DAN), SHIMAMOTO (7 DAN), TAKIMOTO (7 DAN).
No i nie taki sposób poruszania prezentuje wreszcie DOSHU (można oglądnąć na filmikach, a dla "wybrańców" w oryginale oczywiście...).
Dlatego myślę, że zaprezentowane postawy mogą wynikać z bezkrytycznego naśladownictwa, nie popartego wiedzą. I być może wynikają z niewiedzy (braku wyobraźni) prowadzącego.
A jeżeli tak jest, to prowadzący niezły bigos sprzedaje podopiecznym - bo nauczyć niepoprawnie jast łatwo - ale skorygować wieloletnie błędy, to zaiste syzyfofa praca...
Na zakończego wywodu - mała anegdota a propos bezkrytycznego naśladownictwa:
Na jednym ze staży prowadzący kończył ikkyo (i inne pochodne techniki) zawsze w przyklęku na jednym tym samym kolanie.
Po niejakim czasie prawie wszyscy uczestnicy stażu zaczęli tak kończyć te techniki.
Zdumiony prowadzący zapytał dlaczego tak czynią, skoro kihon przewiduje zakończenie w przyklęku na dwóch kolanach?.
Opowiedź wydawała sie prosta - bo sensei tak robi.
Na co sensei usmiechnął się i powiedział - czy wy również macie chore kolano?...
pozdrovki
S_M
A swoją drogą mioże warto założyć wątek - MYŚLENIE NA STAŻU - czyli jak słuchać i obserwować, żeby wykonywać techniki poprawnie...
Napisano Ponad rok temu
Z pozycją tą miałem kontakt wielokrotnie. Najdłużej męczyłem się w niej w Geteborgu w dojo Ulfa Evenasa (obecnie VII dan chyba) . Piszę "męczyłem się", bo poprzez próby ustawienia mojego ciała w tej pozycji ten najbardziej znany przedstawiciel szkoły Iwama Ryu w Europie przez miesiąc doprowadził mój kręgosłup do stanu mhm. ... wybitnej bolesności .
Nie mówie przez to, ze pozycja jest zła - mnie z pewnością nie pasowała .
Pozycja profilu nie powoduje u mnie takich przypadłości.
Pancer (profilujący nałogowo 8) )
Napisano Ponad rok temu
Zatem widze Pancerku, ze jak w ars amandi Pozycje dzielim na przyjemne i mniej przyjemne :wink: Ale wiesz, ponoć niejktórzy/re lubią jak troche boli :wink: Najwazniejsza jest jednak rozmaitośc. Tak ciągne bokiem/ na boku to troche nudno 8)Nznany przedstawiciel szkoły Iwama Ryu w Europie przez miesiąc doprowadził mój kręgosłup do stanu mhm. ... wybitnej bolesności .
)
Napisano Ponad rok temu
Dalej jest napisane, ze " " Taka pozycja uczy raczej czuc atak, a nie go widzieć. Jest to od początku nauka, krok po kroku, wyczuwanie ataku, czyli mozliwosc operowania czasem furi komi i w konsekwencji katsu hayabi"
To tak jakby powiedzieć że robiąc krok do tyłu robimy w konsekwencji do przodu. No prawie Ushiro-mihael-jackson n/c
Uprzedzając komentarze w tej sprawie, przedstawiłem to w duuużym uproszczeniu, bo oczywiście terminy te odnoszą się do czasu wykonania techniki (momentu jej rozpoczęcia).
Musze poszukać tej książki, dawno nie czytałem dobrej komedii.
Napisano Ponad rok temu
Więc to wszystko przez tą pozycje. Moglibyście mi polecić jakieś ćwiczenia na skorygowanie wad postawy?
Napisano Ponad rok temu
Jaką masz wadę postawy i co na to twój lekarz i rehabilitant?ćwiczenia na skorygowanie wad postawy?
Napisano Ponad rok temu
Musze poszukać tej książki, dawno nie czytałem dobrej komedii.[/quote]
Here you are : Jacek Wysocki " Zasady i techniki" ISBN83-919258-6-2 Ardo Studio p.z o.o. Poznan ul. Słoneczna 15a , zpłytą CD, a jakze. zdjecia niestety słabe (chociaz mają dorysowane magiczne kólka, (niestety nie zrozumialem co oznaczaja), albo trójkaty ( wg autora "puste miejsca") .
IMHO w porownaniu z wiekopomnym dziełem "Poznaj aikido" wyd. Budo sport s.c. z roku 1995 ksiazka jeszcze mniej zrozuniała, chociaz ilustracje lepsze ( tamte z przed 10 lat były straszne by Ryszrd (pisownia z ksiazki) Szewczyk.
Napisano Ponad rok temu
Właściwy byłby tu czas zaprzeszły "byłem zawitałem". W Danii to dominujący typ aikida i chyba są dobrzy w tym co robią. Moim zdaniem przydałoby się im jednak więcej pluralizmu.No Prorock, widzę, ze zawitałeś do Iwama Ryu
Siodełko? Skąd taka nazwa?A więc tak wygląda to owo sławetne siodełko
Napisano Ponad rok temu
Napisz proszę, jak się uzasadnia pozycje profilowaną w Twojej szkole.Musze poszukać tej książki, dawno nie czytałem dobrej komedii.
Napisano Ponad rok temu
Ale jakbyś poszukał, to pisałem co nie co o tym niedawno
http://budo.net.pl/v...hlight=#1071535
Napisano Ponad rok temu
Jaką masz wadę postawy i co na to twój lekarz i rehabilitant?
A gdzie ja napisałem że mam wade postawy!? Czytaj ze zrozumieniem.
Napisano Ponad rok temu
Siodełko? Skąd taka nazwa?A więc tak wygląda to owo sławetne siodełko
Stąd że d... musisz miec tak wypięta, zeby ktos kto dosiądzie cię niczym rumaka nie miał szans zsunąć się. :?
Pozycja ta funkcjonuje równiez w kregach starej gwardii pod nazwą własna: sylfida
Ł (co sylfidę na niejednej imprezie widział) 8)
Napisano Ponad rok temu
:-) Czemu uciekasz od odpowiedzi? :-)Nie jestem rzecznikiem szkoły, więc nie mam zamiaru się wypowiadać w jej imieniu 8)
Ale jakbyś poszukał, to pisałem co nie co o tym niedawno
http://budo.net.pl/v...hlight=#1071535
Przecież to proste pytanie. :-)
Uczono Cię przyjmowania pozycji w profilu? Jeżeli tak, to czym uzasadniano przyjmowanie takiej właśnie pozycji? Tym, że shihan Kobayashi rozglądał się na stażach i rozsyłał po sali uśmiechy, a shihan Cognard źle to zinterpretował? :-)
Napisano Ponad rok temu
Bo jestem leniwy i nie chce mi sie pisać elaboratu:-) Czemu uciekasz od odpowiedzi? :-)
Przecież to proste pytanie. :-)
wakacje nie
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
X ROCZNICA ŚMIERCI KOBAYASHIEGO
- Ponad rok temu
-
Sezon ogórkowy wystartował...
- Ponad rok temu
-
I co wy na to
- Ponad rok temu
-
udział poczatkujacych w stażach itp.
- Ponad rok temu
-
Szczypiacy Tohei
- Ponad rok temu
-
takie tam przemyslenia...
- Ponad rok temu
-
Wzrok Tori
- Ponad rok temu
-
jade do USA. jakiego mistrza warto odwiedzic?
- Ponad rok temu
-
Po co trenować Aikido skoro i tak jest nieskuteczne?
- Ponad rok temu
-
Egzamin pod kątem bycia UKE.
- Ponad rok temu