Oddychanie podczas walki+sposób patrzenia na przeciwnika
Napisano Ponad rok temu
p.s
tak troche moze to rozrusza, pytania nie sa moze super ale mnie to zastanawia
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Stosuje czterdziesta osma technike oddechowa mistrza Hen Chu xD
A na serio- nie wiem, na oddechu sie nie ma co skupiac. Walke masz kilka minut wiec bez przesady, kazdy z w miare dobra kondycha przezyje bez specjalnej zadyszki, chyba ze jedziesz na olimpiade. Chyba oddycham nosem.
Patrzenie na przeciwnika? Nie wiem, oczy albo korpus, chyba powinienem zwracac wieksza uwage na nogi.
Napisano Ponad rok temu
serio czy nosem czy ustami to nie wiem, ale napewno ważna jest regulacja wdech wydech (wydech z kazdym wyprowadzeniem techniki i z każdym jej przyjęciem, zwłaszcza na korpus) z tym że to jest ważne raczej w stylach pełno kontaktowych gdzie tych technik się trochę przyjmuje w tkd może jest trochę mniej ważne ale napewno prawidłowa regulacja wdech wydech ma ogromne znaczenie w wytrzymałości.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Co do wykonania techniki i oddechu, to tak na wtf narzuca to uzycie hogo (gdy cwiczymy na sobie technike to bez wypuszczania powietrza i napinania miesni były by problem),no i u nas sie krzyczy przy technice (tudziez wyje ) wiec nawyk wypuszczania powietrza jest
Isao ok nietrwa ta walka dlugo ,ale jeżeli ktos sie chce przylozyc i nie nałapac złych nawykow to chyba warto taki "szczegól" wiedziec.
Ja staram sie patrzec na całosc osoby i na tłów bo ciezko wykonac technike bez ruchu klatka w jakis sposob, poczatkujacy czesto robią bład i patrza na nogi..patrzenie w oczy imo rozprasza zbytnio
edit
gdzies na necie widzialem filmik ,jak zawodniczka kicka (japonia) trenowala bieganie oddychajac wlasnie z kazdymr uchem jakby wykonywala technike(tj kolanko idzie do gory jak biegniesz wydech,etc)
Napisano Ponad rok temu
co do szczęki to ze się zawsze w niej walczy to chyba oczywiste ale w pojedynczej nie trzeba rozdziawiać buzi żeby zrobić wydech. my nie krzyczymy ale wykonujemy wydech taki syczący przez zamknięte zęby. Oddychania tylko nosem sobie nie wyobrażam można się udusić..a patrzenie w sumie zależy ja najczęściej patrze gdzieś na srodek tułowia, w oczy tylko jak się wkurzę, w oczach widać co się chce zrobić a poza tym rozprasza. Na nogi..no nie ..
Napisano Ponad rok temu
no tak w wtf jest pełny kontakt, fakt (często mi się odruchowo TKD kojarzy z ITF a to bład, wiem)
??? błąd? twórcą TKD i ITF był/jest gen. Choy...tak coś słyszałem
Napisano Ponad rok temu
??? błąd? twórcą TKD i ITF był/jest gen. Choy...tak coś słyszałem
Nie, Choi był twórca Taekwondo ITF , ale nie Taekwondo WTF. TKD na szczęście nie ogranicza sie do ITF chociaż przyznam że tu i tu są pewne wady i zalety.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Na przeciwnika zawsze patrzy się całego - tak sobie ustawiasz ostrość, żeby widzieć całą postać, nie musisz przecież mu liczyć fałdów na ubraniu, musisz za to widzieć początek techniki wychodzącej np. z barku.
Jak ćwiczyłem kung fu to mój trener zrobił kiedyś taką demonstrację - kazał stanąć przed sobą i przygotować się do wykonania techniki, mieć ją w myślach po prostu. I skubaniec zawsze bezbłędnie potrafił wyczytać z drobnych ruchów, czy chcesz uderzyć, czy kopnąć i którą ręką, mimo, że w zasadzie nikt się jeszcze nie ruszył...
Napisano Ponad rok temu
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
wtf w York UK
- Ponad rok temu
-
Bloki- otrzebna mala pomoc ;]
- Ponad rok temu
-
Pytanie