Skocz do zawartości

Zdjęcie

Tak sędziują w PZKB

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
65 odpowiedzi w tym temacie

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna
  • Zainteresowania:Karate

Napisano Ponad rok temu

Re: Tak sędziują w PZKB

w MT walczą w Tajlandii dzieci i żyją.

-widziałem artykuł na ten temat i nie chciałbym sprawić własnemu dziecku taki los.
W zeszłym roku brytyjska opinia publiczna była bardzo oburzona incydentem do którego doszło. Podczas walk dwóch 8-9latek (obie po ok.3 latach treningu). W pierwszej rundzie jedna z nich się rozpłakała i chciała zejść z ringu (ring nie plansza). Jej ojciec (niby chcąc ją zdopingować) nie wypuszczał jej. Obie zawodniczki były strasznie przerażone. Jaki jest sens takiego leczenia własnego ego, kosztem dziecka. Ma to być zabawa, przyjemność ? Sędzia oczywiście przerwał walke, mimo oburzenia rodziców (i chwała mu za to). !0-lat w semi, może, ale mniej to tylko w cyrku. Gdzieś pomiędzy magikiem a pokazem słoni.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna
  • Zainteresowania:Muay Thai

Napisano Ponad rok temu

sędzia musi być dobry z tego co piszesz to właśnie był i to chodzi. On powinien widzieć co się dzieje i czy zawodnicy chcą jeszcze walczyć czy już nie.Akurat moim zdaniem przytoczyłeś przypadek w którym nie ma nic złego, oczywiście ze nie powinno się nikogo do tego zmuszać ale sa dzieci które chcą walczyć i nie podstaw żeby im tego zabraniać.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Podstawą jest psychika dziecka. Dzieci są ciekawei łatwo je przekonać, ale to nie oznacza, że muszą wszystkiego doświadczyć (za wcześnie).
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no własnie do jest kwestia do dyskusji czy dzieci powinny sie bić na ringu. Mnie się wydaje ze skoro 2 latki się leja w przedszkolu, to krzywda im się nie stanie jak im się technikę podszkoli i zrobi z tego kontrolowane widowisko. myślę ze to kwestia dziecka.
Pozatym uważam ze sztuki walki powinno się popularyzować szeroko i wśród dzieci (w tajskim jest wiele ciekawych rzeczy jak taniec przed walka, ciekawe techniki ze można z nich układać pokazy i formy , elementy akrobatyczne (MB) i wiele innych), i wśród ludzi starszych.
Boks tajski jest tak ładny ze z powodzeniem wtedy mógłby zastąpić piłkę nożną
  • 0

budo_pablom
  • Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

no własnie do jest kwestia do dyskusji czy dzieci powinny sie bić na ringu. Mnie się wydaje ze skoro 2 latki się leja w przedszkolu, to krzywda im się nie stanie jak im się technikę podszkoli i zrobi z tego kontrolowane widowisko. myślę ze to kwestia dziecka.
Pozatym uważam ze sztuki walki powinno się popularyzować szeroko i wśród dzieci (w tajskim jest wiele ciekawych rzeczy jak taniec przed walka, ciekawe techniki ze można z nich układać pokazy i formy , elementy akrobatyczne (MB) i wiele innych), i wśród ludzi starszych.
Boks tajski jest tak ładny ze z powodzeniem wtedy mógłby zastąpić piłkę nożną

Wiele sztuk walki jest ładnych - ale dzieci to nie dorośli. Ci co mają dzieci lub z nimi pracują mogą coś więcej na ten temat powiedzieć. Ja np. mam brata ponad 20 lat młodszego. Mimo że mały ma już 10 lat i trzech braci starszych, po przeszkoleniu w taekwondo , K-B, zapasach i kilku innych dziwnych rzeczach, uczy się chętnie, ale walk nie chce. Boi się zrobić komuś krzywdę i pewnie samemu też oberwać. Dzieciaki lejące się w przedszkolu a na ringu to dwie różne rzeczy. Co do form, tańców, pokazów ect. to się zgadzam. Wg. mnie zaspokajanie swojego ego kosztem dziecka powinno by karalne.
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sally, chyba Cię udusze... :) . Mam wybity palec a ty mnie "zmuszasz" do pisania.
Wracając do głównego wątku: Gizmo np.napisał., że miał dwie sytuacje, żle zinterpretowane przez sędziów. On i dorośli zawodnicy machną ręką na takie "sprawy" (następnym razem się odegramy itd), z dziećmi tak nie jest. Im mniejsze dziecko tym większy uraz. Dlaczego sędzia tak zrobił, przecież wszystko zrobiłem jak pan trener kazał? Czemu "drzewko" z rozpiską zawodników jest tak dziwnie rozpisane, że od drugiej rundy walcze z kolegami z klubu? Czemu główny sędzia wita się z tatą mojego przeciwnika? Dlaczego mama mojej przeciwniczki pokazuje coś palcem sędziom bocznym? Dlaczego sala dopingowała mojego przeciwnika? Dlaczego ja uderzałem z wyczuciem, jak mi kazaliście a on mi podbił oko i krew z nosa poleciała, a sędzia go nie ukarał? Dlaczego...Wśród ludzi dorosłych pewne sprawy znajdują "zrozumienie"(szczególnie słabość sędziowania) , dla najmłodszych są one prawdziwą tragedią.
Jestem całkowicie za jak najwcześniejszym rozpoczęciem treningów (między innymi by nie biły się w przedszkolu :wink: ). Uważam, że z 4latkami można już urządzić fajną zabawe. Sparingi w klubie, pod kontrolą trenerów, wśród znajomych zawodników-tak, zdecydowanie tak. Zawody poniżej 11 roku dla wybranych może tak. Generalnie rywalizacja jak u dorosłych dopiero po 12 roku życia, zarówno ze względu na urazy psychiczne jak i na rozwój fizyczny.Dzieci mają być dziećmi, nie chłodno kalkulującymi killerami. Trening daje dostatecznie dużo możliwości rywalizacji. :D
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zgodzę się ze złe sędziowanie może wyrządzić krzywdę dzieciom ale nie tylko dzieciom, dorosłym tez. Każda taka sytuacja powinna byc wyciągana na forum publiczne, podawane nazwika i sędziowie tacy nie powinni więcej sędziować.
o to chodziło w tym wątku założonym przez Tysona

akcja zero tolerancji dla przekretow powinna się rozpocząć
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Tak, obnażać niekompetencje sędziów publicznie, ale małych lepiej zapobiegawczo chronić przed nią :wink: .
  • 0

budo_pablom
  • Użytkownik
  • Pip
  • 43 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

zgodzę się ze złe sędziowanie może wyrządzić krzywdę dzieciom ale nie tylko dzieciom, dorosłym tez. Każda taka sytuacja powinna byc wyciągana na forum publiczne, podawane nazwika i sędziowie tacy nie powinni więcej sędziować.
o to chodziło w tym wątku założonym przez Tysona

akcja zero tolerancji dla przekretow powinna się rozpocząć

Pełna zgoda. Trzeba mówić i pisać o tego typu rzeczach. Ideałem by było być we władzach związku i tam zrobi porządek min. z sędziowaniem. Są jacyś chętni :twisted: ??????/
  • 0

budo_gladiatorzyring
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Jestem ostatni żeby bronić sędziów w Pzkb, wtajemniczeni pewnie wiedzą dlaczego. Mam alergię na szefa komisji sędziowskiej, ale nie zarzucil bym im oszutwa. Pomimo, iż jest między nami delikatnie mówiąc chłodny dystans to raczej nie pamiętam, by oceniono niesprawiedliwie mojego zawodnika. Oczywiście zdarzają się niekompetentne werdykty. Na AOF jeden zawodnik przez 3 rundy bił bezkarnie drugiego,a werdykt 2:1. Ten jeden dla mnie nie powinien dalej sędziować. Ale ogólnie w K1 i low nie jest źle. W light nie pamietam, ale pamietajcie że light jest najtrudniejszy do sędziowania. W K1 i low w pewnym momencie któryś zawodnik przełamuje drugiego i widać zwycięzce. W light często idzie dużo ciosów z jednej i drugiej strony i zakwalifikowanie który jest odpowiedni jest trudne.

A co do dzieci . NIestety widzę ( i nie będe wskazywal palcami) że ktoś nie rozróżnia bicia od walki. Dlatego właśnie dzieci trudno przygotowywać do zawodów, bo trudno im walczyć według regół. Bicie w przedszkolu jest bexz żadnych zasad i tylko brak siły powoduje, że dzieci nie robią sobie krzywdy.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

JBicie w przedszkolu jest bexz żadnych zasad i tylko brak siły powoduje, że dzieci nie robią sobie krzywdy.

kiedyś się trzeba zacząć uczyć zasad, najlepiej właśnie w dzieciństwie, bo potem może być za późno..

co do sędziowania zapraszamy wszystkich chętnych na kurs w Krakowie, to jest pierwszy ale zamierzamy kontynuować szkolenia dla chętnych którzy chcieliby wziąć aktywny udział w poprawie poziomu sędziowania
  • 0

budo_gladiatorzyring
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Nawet prawodawca uważa dziecko poniżej 13 roku zycia za ubezwłasnowolnione. Wynika to z tego, że dzieci trudno uczyć prawa [powszechnego. Oczywiście podstawowe zasady współżycia tak, ale nie skaplikowane regulaminy. Przepisy sportowe w SW są bardzo rygorystyczne i szczególowe dużo bardziej niż prawo.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

to nie chodzi o regulaminy..tylko zasady..etyczne..moralne tak to się nazywa, tego nie ma w kodeksie ani karnym ani cywilnym ani nawet drogowym.. :wink:
a do takich rzeczy sztuki walki nadają sie znakomicie, no ale tego sie nie da nauczyć na pamięc
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sztuki tak, rywalizacja sportowa nie.
  • 0

budo_gladiatorzyring
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 736 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

ręce opadają. Powiem krótko Jersey masz rację.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Sztuki tak, rywalizacja sportowa nie.

przede wszystkim rywalizacja sportowa..
a co to takiego sztuki walki bez sportowej rywalizacji?
nie ma sztuki walki bez walki

ps. Jersey jak chcesz polemizować to załóżmy nowy temat, ten zostawmy do problematyki sędziowania..
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Droga Sally, niestety jedno z drugim ma wiele wspólnego i staram się to wykazać.
Złe sędziowanie w PZKB ma bezpośredni wpływ na wychowanie zbyt młodych zawodników, którzy mogą jeszcze nie zrozumieć skomplikowanych zasad i regulaminów. Czy jest to nie na temat?

PZKB to tylko przykład (może być też PZK,obojętne)
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

z tym się zgadzam, ale wole poprawić sędziowanie niż wykluczać ludzi ze sportowej rywalizacji bo źle sędziują
  • 0

budo_jersey
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 2071 postów
1
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

Masz takie narzędzie?
Własna organizacja i własni sędziowie?

Ja też bym chciał żeby świat był idealny.
Najpierw jednak wole chronić dzieci.
  • 0

budo_sally
  • Użytkownik
  • PipPipPipPip
  • 4333 postów
0
Neutralna

Napisano Ponad rok temu

tak mam, właśnie robimy kurs i będziemy organizować imprezy na których będą sędziować i się przy okazji uczyć
  • 0

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych

Ikona FaceBook

10 następnych tematów

Plany treningowe i dietetyczne

Forum: 2002 : 2003 : 2004 : 2005 : 2006 : 2007 : 2008 : 2009 : 2010 : 2011 : 2012 : 2013 : 2014 : 2015 : 2016 : 2017 : 2018 : 2019 : 2020 : 2021 : 2022 : 2023 : 2024