Judo z kretą
Napisano Ponad rok temu
Kupiłem kreatynę i od poniedziałku zacząłem na niej jechać.
Z uwagi na to że nie chcę chodzić na siłownie(mogę trenować na gumach ) zastanawiam sie
jak trenować. czy lepiej na przykład dojeżdżać sie po treningu drążkiem i pompkami
czy lepiej w dni nie treningowe robić siłówkę
na judo chodzę pon / wt / śr(randori) / czw.
więc po każdym treningu mogę robić jeszcze z 3-4 serjie drążka i tyle samo pompek
albo starać sie oszczędzać w te dni (choć nieraz ciężko zwłaszcza jak trener mówi po treningu "pod drabinki") i robić typowy trening siłowy na gumach i z własnym ciężarem ciała w
pt / sob / ndz
Proszę o porady jak mam trenować aby mieć tą siłę w walce.
Napisano Ponad rok temu
Ja myślę że ten temat nadaje się bardziej do tego działu:
Sport, trening i odżywianie
Sądzę (ale w sumie nie jestem trenerem) że rok czasu to stanowczo za mało żeby budować siłę do walki w dżudo. Bardziej bym stawiał na rozwijanie umiejętności technicznych. Widząc też podejscie mojego trenera w żadnym wypadku nie korzystałbym ze wspomagaczy i treningu siłowego innego niż właśnie pod obciążeniem własnego ciała.
Siłownia przy dżudo jest raczej uzupełnieniem - a nie podstawowym elementem budowania siły w tym sporcie.
I myślę też, że powienieneś troche wolniej przelewać myśli w sieć, pisać bardziej składnie i robić mniej błędów.
Pozdrowionka
Napisano Ponad rok temu
Sport, trening i odżywianie "
no tak ale mi zależało na opini judoków :-)
"Sądzę (ale w sumie nie jestem trenerem) że rok czasu to stanowczo za mało żeby budować siłę do walki w dżudo."
dlaczego ? przecież chodzi o zwiększenie cech motorycznych przydatnych w walce
"Bardziej bym stawiał na rozwijanie umiejętności technicznych."
no technikę będę robił od poniedziałku do czwartku (tak jak mam treningi).
"w żadnym wypadku nie korzystałbym ze wspomagaczy i treningu siłowego innego niż właśnie pod obciążeniem własnego ciała.
Siłownia przy dżudo jest raczej uzupełnieniem - a nie podstawowym elementem budowania siły w tym sporcie. "
no dlatego właśnie robił bym trening siłowy albo po treningu judo albo w inne dni , a nie zamiast judo. A czemu uważasz że nie należy korzystać z odżywek ?
"I myślę też, że powienieneś troche wolniej przelewać myśli w sieć, pisać bardziej składnie i robić mniej błędów. "
Oj tam czepiasz się :-)
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
"Sądzę (ale w sumie nie jestem trenerem) że rok czasu to stanowczo za mało żeby budować siłę do walki w dżudo."
dlaczego ? przecież chodzi o zwiększenie cech motorycznych przydatnych w walce
Jak będziesz nadrabiał braki techniczne siłą - zaczniesz utrwalać błędy. Wiem że to głupio zabrzmi - ale czasem lepiej być słabszym niż silniejszym 8)
(albo ćwiczyć z silniejszymi fizycznie)
Napisano Ponad rok temu
ale z drugiej strony właśnie tej siły mi nieraz zabraknie żeby dociągnąć jakąś technikę.
To co mam nic nie robić tylko 1-1,5 h judo i resztę sie obijać
Napisano Ponad rok temu
no w sumie racja :-)
ale z drugiej strony właśnie tej siły mi nieraz zabraknie żeby dociągnąć jakąś technikę.
To co mam nic nie robić tylko 1-1,5 h judo i resztę sie obijać
Jest wiele cwiczen innych niz silownia aby zapelnic czas ponad 1,5 godziny.
Szybkosciowka, bieganie, expandery - cala ogolnorozwojowka ktora w pierwszym etapie cwiczenia bardziej sie przyda niz silownia.
Silownia przyspiesza moze zwyciestwo nad rywalem w pierwszym etapie cwiczenia ale niestety utrwala sie bledy i traci na sprawnosci i szybkosci wiec poki nie ma sie techniki lepiej z nia nie przesadzac bo powstanie jeszcze jeden kark na kilka zwycieskich turniejow a potem jakos mlody talent szybko staje sie gasnaca gwiazda 8)
Napisano Ponad rok temu
I nie wiem czy lepiej trenować po treningu jeszcze robić ten drążek i pompki czy odpuscić sobie I wtedy trening również z gumami w pt., sob. i ndz.
A kreatyna żeby zwiększyć tą wytrzymałość i dynamikę. I potrzebowałem jakiegoś doładowania bo taki już trochę wypalony się czułem a nie mogę przerwy za bardzo teraz zrobić
PS:nie chodzi mi o zrobienie wielkiej statycznej siły na ciężarach , ani o spompowanie tylko jak już pisałem siły potrzebnej do walki
Bo mam wrażenie że tak sądzicie.
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
No i mi właśnie chodzi o poradę jak powinienem trenować, ale coś ciężko jest uzyskać odpowiedz ...
NIE CHCĘ trenować typowo masowo/siłowo tylko POD WALKĘ z tym że nie wiem jak :-)
Napisano Ponad rok temu
poszukaj w necie co to HIIT, trening interwałowy lub obwodowy, znajdziesz od groma wskazówek i opisów konkretnych ćwiczeń. w skrócie - małe lub żadne obciążenia, długie serie, szybkie tempo.
gumy też odpuść, łatwo na nich narobić sobie złych nawyków, jeśli nie ma się dobrej techniki.
kreatynę też odstaw, najpierw ureguluj dietę, tak, abyś miał wystarczająco dużo odpowiednich składników w pokarmie. to ci powinno wystarczyć w tym okresie. i gdy czegoś ci będzie brakować, np białka, czy jakiegoś mikro- czy makroskładnika, to uzupełniaj w miarę rzeczywistej potrzeby a nie że tak robią inni. i nie daj się nabrać na slogany reklamowe, odżywki to tylko 5% dodatku który ci pozwala jechać na 105%. nie ma sensu ich brać, jeśli wcześniej nie masz tych 100. a gwarantuję ci, że po roku ćwiczeń daleko ci jeszcze do tego.
masz 18 lat, anabolizm nadal dominuje nad katabolizmem, więc nie ma sie co ładować w chemię.
najpierw się naucz wykorzystywać na 100% siły organizmu, ureguluj dietę i sen, a dopiero potem bierz się za wspomaganie kreatyną, efedryną itd
Napisano Ponad rok temu
jeszcze raz dzięki
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pierwszy cykl jest zabójczo skuteczny, następne może już nie tak bardzo,
ale w przypadku moich kolegów działają.
Według mnie to jeden z najlepszych suplementów.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mówię o siłowni i typowych bojach typu przysiad, martwy i wycisk.
Nie wiem ile w Czarnych Bytom wyciska taki 18-latek, ale w Łodzi (Gwardia i AZS) to nie są nawet średnie wyniki, np 100kg w wadze do 100kg ... (mistrz Polski juniorów) ;-)
Natomiast zauważyłem, że dobrzy zawodnicy podciągają się 40 razy i więcej na drążku i maja cholernie mocne przedramiona, nawet juniorzy ...
To co napisał Bielak jest dobre dla chłopaków, którzy mają przynajmniej dobrą technikę, a po roku uprawiania judo to sorry ... ale techniki za dobrej nie ma się na pewno.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Pytam z czystej ciekawości.
U nas najlepszy gość w 81kg wycisnął 140kg w wakacje.
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Artur - wiem że sarkastycznie pisałeś - ale nie będziemy w tym dziale używać nazw specyfików dla koni (:
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Pasy w judo... ?
- Ponad rok temu
-
Franek Wiłkomirski walczy o życie!
- Ponad rok temu
-
jaki wiek??
- Ponad rok temu