Miecz w armii
Napisano Ponad rok temu
a więc wg. opisu pochodzi z 1933. Pochwy na miecze są przewieszone przez plecy. Co może sugerować że jest to standardowe wyposarzenie. Żaden z czterech żołnierzy nie posiada pasa ładownic ani nie widać u niego długiej boni palnej (ale mogli odłożyć na potrzeby zdjęcia) więc może jest to jakaś wyższa ranga.
sorki nie wiem co zrobić żeby się fotka wyświetliła
Napisano Ponad rok temu
Tez nie wiem jak ja wyswietlic :-)
Cos mnie tknelo, ze to tzw dadaodui, czyli oddzial duzych szabel, cos jak na tych fotkach: [link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników] choc tutaj wyglada to na normalne szabelki, czy
palasze. I chyba tak jest. Znalazlem te Twoja fotke z opisem, iz jest to 29 Armia Song Zheyuana pod Xifengkou
(okolice Muru Chinskiego pomiedzy Pekinem i Tianjinem) podczas wojny chinsko-japonskiej w 1933 roku.
Byli ponoc po prostu slabo i nieregularnie uzbrojeni, choc ponoc zrobili uzytek z tych szabel na Japonczykach.
Napisano Ponad rok temu
Z innej bajki
podpisane wojownik w klasycznym kostiumie z dwoma mieczami.
ooo wkleiło się !!! niezbadane są wyroki Billa Geitsa.
Napisano Ponad rok temu
Zaznaczona podstrona, ale calosc doskonala i piekne okazy bialej broni chinskiej mozna zobaczyc. Zwlaszcza dla tych co to wielbia biala bron japonska (katana etc) i mowia ze chinska to chlam
Napisano Ponad rok temu
To jeszcze jedno zdjęcie z 1933 z okolic wielkiego muru. Chciałbym zwrócić uwagę że tym razem chłopaki prawdopodobnie mają chełmy. Fota jest zrobiona pod światło więc niewiele widać.
A tam w tle jeśli się nie mylę to japońskie lekkie czołgi. Ha więc nie tylko o polskiej kawalerii można było powiedzieć że szła z szablami na czołgi. Ale jeśli chodzi o naszą kawalerie to nic takiego nie miało miejsca a jak to było z tymi oddziałami??
Napisano Ponad rok temu
[link widoczny dla zalogowanych Użytkowników]
Okazuje sie, ze juz film o tym nakrecili. Jest w czeciach na youtube, jakbys mial ochote obejrzec wiecej :wink:
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Ludzie, na zdjęciu po lewej stronie widać wyraźnie - ONI MIELI DESKOROLKI !!!
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Okazuje sie, ze juz film o tym nakrecili. Jest w czeciach na youtube, jakbys mial ochote obejrzec wiecej :wink:
Ha obejrzałem....
nie było lekko ale dobrze że chociaż są napisy ))
fajne są efekty specjalne wygląda na to że krew jest domalowywana dopiero potem na kliszy z czymś takim żadko się można spotkać....
Napisano Ponad rok temu
Grupa piechoty obserwuje przedpole mimo że fotka pochodzi z "tej samej serii co poprzednia" Ci żołnierze mają prostrze miecze.
ostatnia fota z tej "kliszy" oddział wojska na pozycjach bojowych w górach. Zdjęcie pozowane bo przeca nikt nie będzie sie bronił pod górę. Moją uwagę zwróciła też duża obsada karabinu maszynowego.
Napisano Ponad rok temu
... Zdjęcie pozowane bo przeca nikt nie będzie sie bronił pod górę
...
To się zdarza, a przeciwstok pozwala uniknąc ognia broni płaskotorowej.
Koniec OT
Napisano Ponad rok temu
Qrde poprzednie fotki znikły... czyżbym naruszył jakąś tajemnicę wojskową???
Napisano Ponad rok temu
ale ok nie precyzyjnie sie wyraziłem
Napisano Ponad rok temu
http://pl.youtube.com/watch?v=TyeEq9W6Jpc :wink:
Fajny ten klip. Ciekawe, czy zachowalo sie wiecej.
Napisano Ponad rok temu
Teraz nasuwają mi się dwa pytania.
- Dlaczego nie bagnet jako naturalna konsekwencja przejścia od włóczni do broni palnej.
- Czy wyposażenie żołnierzy w taką broń dodatkową przyniosło jakieś korzyści,
Napisano Ponad rok temu
a rewolwery pewnie tylko były dla oficerów
zamiast bagnetu wyciągasz szablę i :twisted:
Napisano Ponad rok temu
- Dlaczego nie bagnet jako naturalna konsekwencja przejścia od włóczni do broni palnej.
- Czy wyposażenie żołnierzy w taką broń dodatkową przyniosło jakieś korzyści,[/quote]
bo bagnet a włócznia to co innego. poza tym brak tradycji walki bagnetem jako takim.
A szabla była bronią tradycyjną bardzo dobrze opanowaną i praktyczniejsza dopóki bron strzelecka była prymitywna. Można by sie całkiem zastanawiac cop było bronia podstawowa czy szabla czy co innego. Do walki w recz na pewno szabla. Poza tym była o wiele tańsza od bronistrzeleckiej, zazwyczaj zupełnie przestarzałęj i awaryjnej - ofiary uzycia wlasnej broni strzeleckiej ktora wybuchłą zamiast strzelac
Napisano Ponad rok temu
Poza tym była o wiele tańsza od bronistrzeleckiej, zazwyczaj zupełnie przestarzałęj i awaryjnej - ofiary uzycia wlasnej broni strzeleckiej ktora wybuchłą zamiast strzelac
w 1933 roku...?
Ciekawe swoją drogą, czy to był standard wyposażenia piechoty, czy tylko niektóre jednostki coś takiego miały (np. artylerzyści, z krótkim karabinkiem bez bagnetu - nie mam pojęcia, spekuluję tylko)
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
"Swiat Wing Tsun" 1985r. nr 4
- Ponad rok temu
-
Pozycja jeźdzca
- Ponad rok temu
-
Formy w kung fu. Pochodzenie i znaczenie.
- Ponad rok temu
-
Uzupelnienie kung fu o parter
- Ponad rok temu
-
Regularnosc treningow silowych i kondycyjnych
- Ponad rok temu
-
Pewien pomysł
- Ponad rok temu
-
Wywiad rzeka z Sifu J.Szymankiewiczem