Hi Achula,
To ciekawe, co piszesz, skoro umiesz czytać i w dodatku czytać też teksty, które nie przy mnie były pisane :wink: to weź i roztłumacz mnie/nam o czym pisze mistrz Cognard.
Myślę, że O'Mod nie będzie miał nic przeciwko temu, chyba, że mistrz Cognard koncentruje się na skuteczności i możliwości obrony na ulicy przed serią ciosów bokserskich :wink:
Z góry dziękuję i pozdrawiam,
h-k :-)
Nie bardzo wiem jak się odnieść do Twojego pytania/pytań bo nawrzucałeś tu dużo rożnych wątków, przypisałeś mi wiedzę której nie posiadam i o dziwo jakieś czyny których nie dokonałam :wink:
Nie czytam knig które mistrz napisał bo uważam, że mój mózg jeszcze do tego nie dorósł

Ponad to musiałbym najpierw trochę postudiować filozofie przeżyć intensywnie kolejnych lat, a kto wie czy bym zrozumiała i przetrawiła to co pisze.
"Przeczytałam" jedynie ten artykuł z ciekawości. O ile można to nazwać przeczytaniem.
Translator fajna rzecz, tylko trzeba umieć ocenić co się czyta. Musze przyznać , że tłumaczenie z obcego na Polskie było by raczej do d... W tłumaczeniu na angielski wyszło to niezgorzej. Mi chodziło sprawdzenie generalnej idei tekstu a nie o wnikanie w jego filozofię. Wystarczyło mi by stwierdzić, że ten tekst nie traktuje tylko o padach i pobieżnie ocenić o czym w ogóle traktuje. Nie odważyłabym się na wielkie interpretacje tekstu przetłumaczonego przez automat.
I proszę, nie nabijaj się ze mnie