podciąganie od podstaw
Napisano Ponad rok temu
mimo tego, że temat podciągania był już wielokrotnie poruszany, jakoś nie mogłam znaleźć odpowiedzi na moje pytanie... stąd nowy temat (Tak, używałam wyszukiwarki:))
Mój problem z podciąganiem się jest taki, że.. nie mogę podciągnąć się wcale a kiedy pomaga mi w tym jakaś osoba (za nogi trzymająca) to męczy się ona bardzie ode mnie a ja płonę ze wstydu...
Zastanawiam się, jakie ćwiczenia mogłabym wykonywać w domu, żeby wyciągnąć (podciągnąć ) się z tej żenującej sytuacji. Słyszałam, że pompki są dobre, ale nie wiem, jakie pompki (chodzi o ustawienie dłoni i łokci) i jak wykonywane (szybko i w kilku seriach czy powoli? ile powtórzeń? ).
Dodam, że chodzi o podciąganie nadchwytem.
Może też mieliście kiedyś taki problem albo wiecie, jak sobie z tym poradzić. Jeśli tak, to piszcie!
Serdeczne dzięki za wszelką pomoc!
Napisano Ponad rok temu
Na początek:
- 5 serii x 5 powtórzeń
potem:
- 4 serie x 10 powtórzeń
potem:
- 3 serie x 15 powtórzeń
Przeskakuj co tydzień-dwa w zależności od postępów. Ewentualnie jak nie masz problemu ze zrobieniem 15 takich powtórzeń zmieniaj co trening czyli:
Pn: 5x5
Wt: 4x10
Sr: 3x15
Cz: Wolne
Pt: 5x5
Sb: 4x10
Ni: 3x15
lub lżejsza wersja:
Pn: 5x5
Wt: Wolne
Sr: 4x10
Cz: Wolne
Pt: 3x15
Sb: Wolne
Ni: Wolne
Inny sposób to zamocowanie drążka metr nad ziemia i robienie odwróconych pompek.
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Nie mam co prawda w domu drążka, ale przy najbliższym "zastrzyku" gotówki go sobie sprawię.
Napisano Ponad rok temu
Dzięki, bardzo mi to pomoże, o taki rozwiązaniu nie miałam pojęcia.
Nie mam co prawda w domu drążka, ale przy najbliższym "zastrzyku" gotówki go sobie sprawię.
No problem.
Podciąganie jest dość specyficzne i trudno o zamiennik, szczególnie bez dostępu do ciężarów. Drążek to stosunkowo mały wydatek, a jest to podstawowe narzędzie do budowania sylwetki w domu więc gorąco polecam.
Gubrin
PS: Przy tych ruchach negatywnych (opuszczaniu się) możesz oczywiście stosować dodatkowy ciężar podpięty do pasa/szelek o ile czujesz taką potrzebę.
Napisano Ponad rok temu
a podchwytem mozesz? miesnie plecow uzywane sa tak samo, jedyna roznica, ze biceps pomaga, dlatego mozna wiecej. pocwicz podchwytem, a potem probuj nadchwytem.Dodam, że chodzi o podciąganie nadchwytem.
Napisano Ponad rok temu
podchwytem też nie mogę
(Po prostu zaczęłam się wspinać i podciągamy się na tablicy, a tam inaczej niż nadchwytem się nie da) .
Ale i tak dzięki za dobre chęci
Napisano Ponad rok temu
Są czasami chwyty, w które rękę można włożyć tylko od dołu - wtedy trzeba właśnie na bicepsie podciągnąć się w stronę ścianki żeby sięgnąć wyżej
Napisano Ponad rok temu
Opcjonalnie jak siłownia "bogatsza", to powinna się tam znaleźć maszyna pomagająca w podciąganiu. Sama sobie ustalasz "poziom pomocy" w wypchnięciu do góry, później zmniejszasz tą pomoc i też możesz zacząć się podciągać o własnych siłach.
A jak nie masz dostępu do tych dwóch dobrodziejstw, to pozostaje "metoda krzesełkowa". :wink:
Napisano Ponad rok temu
Ojciec śmieją się, że niedługo będę jak wiewiórka. (cokolwiek ma to znaczyć?!)
Jeszcze raz dzięki,
Pyza.
Napisano Ponad rok temu
Dzięki bardzo za wszystkie cenne rady, właśnie zamontowałam (no dobra, tata mi zamontował, bo wiertarką trzeba było ) w pokoju tablicę no i zaczynam "krzesełkowy" trening:) wg. planu Gubrina.
Polecam zacząć od tej lżejszej wersji robionej 3x w tygodniu.
Jeszcze raz dzięki,
Pyza.
Od tego tu jesteśmy
Powodzenia,
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Wazeliniarz
To są bezpodstawne zarzuty i wszystkiego się wyprę !!!
Gubrin
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Co z nosem?
- Ponad rok temu
-
Cwiczenia dla kobiet?
- Ponad rok temu
-
7 godz. snu, czy tyle starczy ?!
- Ponad rok temu
-
kwasny posmak z rana - poczatki zgagi?
- Ponad rok temu
-
kontuzja
- Ponad rok temu
-
Mark Rippetoe o mleku sojowym
- Ponad rok temu
-
Trening nóg - czy duże ciężary są niezbędne
- Ponad rok temu
-
Prosba o pomoc w ulozeniu codziennego treningu.
- Ponad rok temu
-
Skurcze
- Ponad rok temu
-
brak checi jedzenia z rana??
- Ponad rok temu