po wielkim BOOOM i zapełnionych po brzegi salach treningowych okazuje się ,że zainteresowanie krav maga mocno podupadło.Z tego co dość powszechnie wiadomo - ludzie juz od jakiegoś czasu rezygnują z treningów krav maga,a jeśli szukają jakiegoś "combatu" to szukają sekcji combat56 czy bas3 lub combat jujitsu,a inni przechodzą do sekcji kb,mt,bjj czy vale tudo/mma.
W zasadzie to zdanie dyskwalifikuje:
1. Pokaż mi jedną sekcję bas3 8O
2. Zdaje się, że combat56 jest nauczany w nieco innej formule, nie jest nastawiony na "masowego odbiorcę", raczej by się adepci KM nie pomieścili w sekcjach combatu56
3. Cel treningu na np. sekcji bjj jest zupełnie inny niż na KM, inne są motywacje, nawet jak na KM wprowadza się dokładnie te same techniki co na bjj to jednak nieco inaczej jest kulać się z doświadczonymi graplerami niż innymi "laikami" (choć trening od czasu do czasu z kimś "świeżym" może być pouczjący, szczególnie jak dochodzi uderzanie). Może na uderzanych więcej wspoólnego by się znalazło, ale jeżeli ktoś porzuca KM na rzecz sekcji "sportowej" to dlatego chyba że się pomylił z pierwszym wyborem. A tak w ogóle ludzie najczęściej odchodzą "nigdzie", po prostu przestają trenować.
4. Za jakieś inne wymysły z jujitsu dziękuję (są tam także na pewno fajne sekcje, na poziomie ale obawiam się toną w zalewie tandety - w Wawie nawet w metrze były reklamy jakichś szkół "jitsu" )
5. Ja na KM w grupach początkujących widzę tłumy, a na zaawansowanych w zasadzię tą samą ekipę, która się co jakiś czas nieco powiększa, czasem ktoś odejdzie ale raczej nie do innych sekcji, tylko dlatego że mu się w życiu coś zmieniło. Zresztą podobnie jest w innych klubach innych sportów.
kazuje się,że organizacje krav maga zmieniają swój "profil" i treningi krav maga nawiązują w lepszym lub gorszym stylu do treningów vale tudo/mma
he, to ci dopiero odkrycie
przedstawiciele tej "oryginalnej"krav magi mniej lub bardziej udolnie naśladują techniki bjj i mt ...
Nie wiem jak wygląda trening w każdej z organizacji/sekcji, ale wiem że czerpanie inspiracji a trening z fachowcami od danych stref walki to duża różnica, jeżeli jakaś sekcja KM poprzestaje na "czerpaniu" to póżniej może faktycznie cienko wyglądać .
A o "oryginalności" to już było wiele raze i proponuję ten wątek przemilczeć :roll:
Ogólnie rozwój KM idzie zdecydowanie w dobrym kierunku, a jak to w konkretnej sekcji wygląda to już zupełnie inna historia - można sobie na początek porównać harmonogramy treningów, czy "cv" instruktorów i samemu wyrobić pewną opinię (choć nic nie zastąpi sprawdzenia "w praniu").