kontuzja
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
heh a co do pochwalenie sie zdjęciem .... to ja bym tak zrobiła jak kolega wyzej napisał
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Z lekarzami nie ma żartów, 10 razy sprawdzac co robią i samemu kierowac leczeniem...
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Mam chodzić o kulach, skoro już teraz mogę normalnie stawać na tej nodze? Jeśli tak, to może jakieś wskazówki? Kulę mam mieć po stronie "uszkodzonej" nogi czy odwrotnie? A może lepiej 2 kule? (chociaż nie wiem, czy to nie przesada do jednego palca...)
Jaki worek założyć na stopę do wyjścia na zewnątrz? Foliowy, taki jak dają w szpitalach? To dobry pomysł na 8-10 godzin?
Powinienem ruszać tym paluchem, czy mam go zostawić w spokoju? Palec ma prawie pełny zakres ruchu, nie mogę go tylko podwinąć.
EDIT:
I jeszcze jedno. Jakieś wskazówki co do diety? Na co zwracać uwagę? (oprócz wapnia oczywiście)
Napisano Ponad rok temu
Czy któryś z forumowiczów ma już jakieś doświadczenia z nogą w gipsie? (liczę, że tak, w końcu tematyka forum zobowiązuje ) Nigdy wcześniej niczego sobie nie złamałem, więc nie bardzo wiem, jak się z tym gipsem obchodzić, a od przyszłego tygodnia zamierzam już jeździć na uczelnię.
Mam chodzić o kulach, skoro już teraz mogę normalnie stawać na tej nodze? Jeśli tak, to może jakieś wskazówki? Kulę mam mieć po stronie "uszkodzonej" nogi czy odwrotnie? A może lepiej 2 kule? (chociaż nie wiem, czy to nie przesada do jednego palca...)
Jaki worek założyć na stopę do wyjścia na zewnątrz? Foliowy, taki jak dają w szpitalach? To dobry pomysł na 8-10 godzin?
Powinienem ruszać tym paluchem, czy mam go zostawić w spokoju? Palec ma prawie pełny zakres ruchu, nie mogę go tylko podwinąć.
EDIT:
I jeszcze jedno. Jakieś wskazówki co do diety? Na co zwracać uwagę? (oprócz wapnia oczywiście)
Oj mamy doświadczenia z nogą w gipsie i to nie jakieś gejowskie 3 tygodnie ale 3,5 miesiąca :wink: Ogólnie idea gipsu polega na tym żeby wzmocnić z zewnątrz nadwątloną strukturę kostną kończyny a jednocześnie uniemożliwić ruchomość złamanej kości, właśnie po to żeby się spokojnie zrastała. Dlatego nie ruszaj tym złamanym palcem, nie kombinuj. Trzy tygodnie wytrzymasz, a jak będziesz kozaczył to będziesz miał kolejne 3 i kolejne itp. Nie napisałeś jak wysoko masz gips założony, a to ma znaczenie. Co do obciążania to takie rzeczy powinien Ci powiedzieć lekarz. Jeżeli masz zagipsowany staw skokowy to poruszać na tej nodze będzie się trudno, bo się nie zgina. Z drugiej strony samego palca nie obciążasz w procesie przemieszczania. Ja jednak podszedł bym do tego ostrożnie i nie obciążał nogi. Jak masz staw skokowy w gipsie to kula/e sie przydadzą. O ile pamiętam, to chodząc z 1 kulą stawiałem ją od strony zdrowej nogi ogólnie bardziej obciążając tę stronę, ale przyznam, że nie nie jestem pewien. Musiałbym wziąć kulę i przeprowadzić eksperyment.
Co do worka foliowego, to się nie wypowiem bo ja nie mogłem w ogóle stawiać stopy na ziemi. Do pracy do garnituru zakładałem czarną skarpetę.
Poza tym uważaj, przy kąpieli żeby nie zmoczyć gipsu. Najlepiej wsunąć sie tyłem do wanny i leżeć z noga na zewnątrz. Zrób też koniecznie prześwietlenie np. za 2 tygodnie i idź do dobrego prywatnego lekarza żeby sprawdził czy się dobrze zrasta.
Napisano Ponad rok temu
Gips mam do połowy łydki, tzn. tylko na spodniej stronie stopy i z tyłu łydki. W stawie skokowym mam trochę luzu, (ale to chyba dlatego, że opuchlizna już zeszła i bandaże tak nie opinają) więc właściwie mogę normalnie chodzić. Za 2 tygodnie mam przyjść na prześwietlenie i wtedy zobaczy się co dalej. Do tego czasu chyba jednak będę musiał chodzić o kulach, bo inaczej ten gips się połamie (już teraz zrobił się miekkawy w okolicach pięty).
A do kąpieli zakładam na nogę foliowy worek na śmieci i gumkę-recepturkę.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
Mark Rippetoe o mleku sojowym
- Ponad rok temu
-
Trening nóg - czy duże ciężary są niezbędne
- Ponad rok temu
-
Prosba o pomoc w ulozeniu codziennego treningu.
- Ponad rok temu
-
Skurcze
- Ponad rok temu
-
brak checi jedzenia z rana??
- Ponad rok temu
-
Brak energii
- Ponad rok temu
-
Co zrobić, by jeszcze trochę podrosnąć w wieku 18 lat?
- Ponad rok temu
-
Biorezonans (rzuć palenie)
- Ponad rok temu
-
Problem
- Ponad rok temu
-
Suplementy ze stanów ...
- Ponad rok temu