przetrenowanie - coś innego
Napisano Ponad rok temu
tytułem wstępu:
od dłuższego czasu ćwiczę SW po około 6 h w tygodniu sąone skumolowane w dwa dni treningowe
od 3 tygodni dołozyłam sobie jeszcze 4 dodatkowe godziny z czego 2 h to taki trening kondycyjno- siłowo-wydolnoścoiwy (ale tylko z cieżarem własnego ciał) podokiem instruktora i na jego tempo oraz basen 1,5h z sauna na koniec tygodnia
w ciągu tych 3 tygodni udało mi sie zgubic 3 kg ale tez obserwuje dosyć duże objawyzmeczenia szczególnie w piątek rano ciężko mi z łózka wstać
przeternowanie?? czy jeszcze pociągnąc trochę - może organizm przywyknie?
acha żadnych supli nie biorę oprócz magnezu bo bez niego to ani rusz
z góry dzięki za opinie
p.s. idze wiosna czy ktoś w tym planie widzi jeszcze miejsce na bieganie?? czy raczej trzeba bedzie to istotnie zmodyfikowac?
p.s.1. temat pewnie był ale sprawdziałam wstecz do wrzesnia i nie znalazłam w kazdym razie sorki jeślikogoś zirytuje moje pytanie
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
pon. 3 h - sw
wt- 2 h - kondycja
sr- 2 h sw
czw - 3 h sw
niedz -1,5 basen + sauna
no i nie jest tak że nic nie jem ale jakos żebym sie strasznie obżerała to też nie powiem
Napisano Ponad rok temu
no i nie jest tak że nic nie jem ale jakos żebym sie strasznie obżerała to też nie powiem
Z twojego na nasze to się odchudzasz, mam racje ?
Przy takiej intensywności i obcinaniu kalorii się zajedziesz ... Biegania w tym planie nie widzę, to by było zdecydowanie za dużo.
Powiedz czy twoja ogólna wydolność spadła ? Szybciej się męczysz, robisz mniej pompek, brak ci chęci do treningów, chodzisz ospała ? Same problemy ze wstawaniem rannym to wcale nie musi być przetrenowanie.
Aha jak rzeczywiście to objawy przetrenowania to jak najszybciej przerwa. Im bardziej przesadzisz, tym dłużej będziesz się regenerowała.
Gubrin
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
5 dni pod rzad po 2.5h srednio, sporo, ale niekoniecznie za duzo. jedz dobrze, spij lepiej i tak jak pisze Gubrin, sprawdzaj czy nie spada ci wydolnosc.niedz -1,5 basen + sauna
pon. 3 h - sw
wt- 2 h - kondycja
sr- 2 h sw
czw - 3 h sw
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
Napisano Ponad rok temu
nie przywyknie:( zasada superkompensacji nadal obowiazuje i radze sie z tym zagadnieniem zapoznac bo to podstawa jakiegokolwiek rozwoju!!!czy jeszcze pociągnąc trochę - może organizm przywyknie?
ale pisze jusz o tetnie:
trenujemy i z czasem tetno spoczynkowe ( mierzone po przebudzeniu ) osiaga jakas w miare stala wartosc. wartosc ta zmienia sie nieznacznie i jakies wieksze odchylenia swiadczyc moga o:
1 poczatkach choroby gdy tetno jest podwyzszone ( sporo-kilkanascie uderzen )
2 silnym zmeczeniu gdy jest sporo nizsze
3 o superkompensacji gdy jest troche nizsze...
ale nic nie bierze sie z nikad-w oderwaniu od tego jak trenujemy mozemy tylko zgadywac co sie z nami dzieje!!! czeba byc swiadomym tego co sie robi i jakie to skutki wywoluje a do tego trzeba dojsc samemu!!!
a co do testu ortostatycznego to dotyczy on zmiany tetna po zmianie pozycji. czyli lezymy kilka minut obserwojac tetno, wstajemy stoimy 15 sekund i obserwojemy jak sie ono zmienilo. gdy roznica jest mniejsza niz 20 uderzen, jest dobrze:) ok 30 uderzen-normalna rzecz po ciezkim treningu. roznica powyrzej 40 uderzen to juz swiadczy o zmeczeniu
a... i wykonujemy go rano:)
tak troche popisalem ale temat jest bardzo obszerny i warto sie w to zaglebic samemu dla wlasnej korzysci:)
pozdrwaiam i zycze postepow w treningach:)
Napisano Ponad rok temu
Z witamin polecam Bodymax bo są z żeńszeniem, który mi dobrze służy
Napisano Ponad rok temu
o superkompensacji to musze jeszcze zgłębić temat ale dzięki za zwrócenie uwagi na ten temat - marsman może mi na priva wrzucisz coś więcej jeśli to oczywiście nie problem (wiem jest gugle) - bo pulsomer mam tylko taki z opaska na klatkę piersiową + zegarek
bez magnezu to mnie ciągle skurcze łapią więc biorę - raczej mi nie zaszkodzi
pomysle nad witaminkami jakimiś
w ramach wyjaśnienia część tych zajęć jest związana z pracą zawodową - bo niestety kondychę muszę utrzymywać ale poza tym to lubie sie troche pomęczyć
pozdrawiam
Napisano Ponad rok temu
Tzn. mierzymy tętno 15 sekund po wstaniu i dopiero ten wynik porównujemy z wcześniejszym?a co do testu ortostatycznego to dotyczy on zmiany tetna po zmianie pozycji. czyli lezymy kilka minut obserwojac tetno, wstajemy stoimy 15 sekund i obserwojemy jak sie ono zmienilo. gdy roznica jest mniejsza niz 20 uderzen, jest dobrze:) ok 30 uderzen-normalna rzecz po ciezkim treningu. roznica powyrzej 40 uderzen to juz swiadczy o zmeczeniu
a... i wykonujemy go rano:)
Napisano Ponad rok temu
chyba że ktoś ma dostęp do wyższych modeli polara to tam jest taka funkcja jak test zmęczenia:)
wystarczy wstać postać minute i już wiadomo na ile jest się wypoczętym:)
Napisano Ponad rok temu
Trochę się wystraszyłem, bo dzisiaj z rana zrobiłem ten test i miałem różnicę koło 50 (tętno w spoczynku 51-53; tuż po wstaniu 95-97) i dopiero po 15-20 sekundach spadło do 63.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
10 następnych tematów
-
I stopien masazysty
- Ponad rok temu
-
Ćwiczenie na hormon wzrostu.
- Ponad rok temu
-
Filmiki ktore motywuja was do treningu
- Ponad rok temu